Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoże pod garaże blaszane z płyt drogowych

Recommended Posts

Dzień dobry, chciałbym się doradzić w kwestii zrobienia podłoża pod garaże blaszane (sztuk 15 w rzędzie). Myślałem o płycie fundamentowej ale tutaj chyba koszt spory by wyszedł .Żeby w miarę budżetowo było a dobrze (oraz kwestia że płyta fundamentowa zostaje na "zawsze" a płyty drogowe można zawsze zabrać) pomyślałem nad płytami drogowymi 300x100x15 - i tutaj pytanie czy to jest dobry pomysł. Szukając takie płyty można nabyć nawet używane w dobrym stanie. Chciałbym się dowiedzieć czy takie coś wytrzyma na dłuższe użytkowanie i ogólnie jak by trzeba to zrobić żeby było porządnie.

Samo ustawienie takich płyt: Garaże o wymiarach 3x5, układając płyty wychodzi idealnie 5 płyt na jeden garaż tylko chyba takie coś nie przejdzie bo łączenia garaży wychodziłyby na łączeniach płyt także należałoby zacząć z przesunięciem. Tylko zastanawiam się nad kwestią po długości garażu, tzn układając idealnie płyta przy płycie wyjdzie równo 5 m? Chodzi o to że producenci sugerują żeby wymiary podłoża były trochę większe od wymiarów garaży, ewentualnie dodać 6 rząd i wtedy z tyłu garażu i z przodu byłoby wypuszczone po 50 cm - chyba to miałoby sens wtedy.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek radę.

Poniżej jak by to mogło wyglądać.

Edit: jeszcze myślę nad jedną rzeczą, płyta fundamentowa sama w sobie jest droga ale tutaj nie trzeba płyty fundamentowej pod dom, czy ktoś się orientuje jak by to wyglądało w przypadku wylania takiej płyty na 15cm? Poprostu zrobienie szalunku, nie wiem co tam pod beton się daje ale to co powinno, i wylanie z gruszki. Potrzebowałbym ok 70m3 betonu (2 rzędy po 45m x 5m i głębokość 15cm). Może to nie byłoby wcale droższe niż te płyty drogowe? Czy ktoś będący w temacie mógłby rzucić jakąś kwotą ile zrobienie całościowe takiego czegoś by kosztowało? Czy to jest rząd wielkości 30-50-100 tyś?

[ATTACH=CONFIG]466004[/ATTACH]

Edytowane przez asfalturbo