Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedścianka akustyczna na stelażu drewnianym

iloczynliego

Recommended Posts

Cześć,

mam w mieszkaniu ścianę, którą niosą się dźwięki między mną, a sąsiadem. Planuję wykonać przedściankę, aby lekko wytłumić ten kanał.

Nie wykonywałem do tej pory takich prac i nie mam dużego doświadczenia, dlatego chciałbym was prosić o zrewidowanie moich planów i sugestie.

Pomieszczenie w których chcę zrealizować przedściankę ma sufit i skos z płyty gk oraz ogrzewanie podłogowe. Nie znam dokładnego przebiegu rur i nie chcę ryzykować uszkodzenia instalacji, dlatego przedściankę chcę przymocować do ściany i.e. efektywnie po prostu pogubię ją o 5cm + 2x1.25 płyta GK.

Z tego względu chcę wykonać stelaż drewniany, niestety w sieci nie znalazłem dużo porad dla takiego wariantu, poza jednie faktem, że jest stosowany.

Zdaję sobie sprawę, że punkt mocowania i styku ze ścianą, to punkt przenoszenia drgań i konstrukcja nie będzie tak efektywna jak oddalona od ściany.

Pytania:

Jak najlepiej wykonać taką konstrukcję, aby zmaksymalizować możliwe wytłumienie?

Czy mogę lub powinienem podkleić drewno taśmą akustyczną (wzorem ze stelaży stalowych), aby zmniejszyć przenoszenie drgań?

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie mam doświadczenia w ściankach akustycznych, ale z wyczytanych informacji internetowych: cięższa ścianka jest lepsza niż lżejsza, są nawet specjalne wersje płyt na takie zastosowania, wełna mineralna "akustyczna" jako wypełnienie, taśma akustyczna na pewno, mocowanie do podłogi ogrzewanej można zrobić za pomocą kleju montażowego.