Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa posadzki na tarasie 10m2

Przemolo

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do naprawy posadzki na niewielkim tarasie. Taras w budynku z lat 80-tych nad nieogrzewaną piwnicą. Połowa tarasu bez zadaszenia.

Obecnie na pewno są pod spodem przynajmniej 2 warstwy gresu. Ta zewnętrzna w miejscu gdzie taras nie ma zadaszenia w wielu miejscach jest w bardzo kiepskim stanie - płytki głuche, niektóre odeszłyby po podważeniu czymkolwiek. Chcę to zerwać, doprowadzić powierzchnię do stanu na którym umieszczę nowe okapniki, jakąś dobrą masę/folię w płynie i na to zapewne przykleję jakieś duże płytki. Liczę się z tym, że nie natrafię tam na odpowiednią nośną powierzchnię i będę musiał zrobić nową wylewkę z odpowiednim spadkiem. Wszystko będę robił sam i dlatego myślę jak i z czego ją wykonać.

Czy bez betoniarki dam radę? wyliczyłem chcąc zrobić minimum 4cm wysokości, że zejdzie na to ~30 worków betonu. Więc rozrobię jeden, wyleję i rozprowadzę, rozrobię drugi, wyleję, itd.

Obawiam się, że wylewka szybkoschnąca może nie być tu dobrym pomysłem, gdyż nie wiem czy rozrobię kolejne wiadra na czas przed związaniem położonego fragmentu. Myślałem nawet czy nie podzielić sobie tej powierzchni na dwie części oddzielone szalunkiem. Wyleję jedną i potem na spokojnie drugą Z góry dziękuję za wszelkie porady co do wykonania tej wylewki.

PS: Myślałem o tarasie wentylowanym, ale jakoś on do mnie nie przemawia. Obawiam się "życia", które się rozwinie pod płytkami czy deskami