Leo737 27.08.2023 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum. Od dawien dawna bylem tylko podgladaczem ( bardzo duzo dzieki temy sie nauczylem) i dzis postanowilem zapytan Was o zdanie na temat ( nietypowego projektu ) rekuperacji. W wielkim skrocie. Na rekuperacje zdecydowalem sie pozno ( lecz mam nadzieje nie za pozno). Dom parterowy z poddaszem uzytkowym. Planuje umiescic rekuperator na poddaszu w skosie ( ocieplonym 18cm welna miedzy krokwiami). Wyrzutnia ( kolor zielony na rysunku reku pod.png) umieszczona w podbitce, dlugosc ok 2-3 metry, odleglosc od okien 2.5 metra z kazdej strony.Czerpnia ( kolor czerwony), dlugosc ok 7-8 metrow rowniez w podbitce. Jezeli chodzi o rozdzielacze to chcialbym zrobic w nastepujacy sposob:- nawiew - wejscie 200mm i 4 odejscia ( zarowno dla nawiewu i wywiewu na poddaszu), nastepnie od spodu redukcja do 160mm i przejscie 15cm przez strop i wejscie do rozdzielacza na parterze ( gdzie bedzie 8 wyjsc na nawiew i 9 na wywiew). Krotko mowiac dwa rozdzielacze beda polaczone ze soba rura fi160 przechodzaca przez strop. Na parterze rozdzielacze wyjda w sypialniach skod rury beda rozprowadzone do skrzynek rozpreznych.Jest to jedny sensowny dla mnie sposob gdzie mam wlasnie w 2 sypialniach dziury w stropie ktore sa za scianka kolankowa na poddaszu. I tutaj mam do Panstwa wielka prosbe o odpowiedz na ponizsze pytania: 1. Czy moge zarowno do czerpni i wyrzutni wyjsc rura fi200 i dojsc do murlaty nastepnie zastosowac rozdzielacz i wyjsc rurami 6 x fi90 ( pole powierzchni bedzie jednakowe dla fi200 i 6 x fi90) miedzy murlata i membrana ( mam ok 15-16cm miejsca). Bez problemy dam rade kazda z 6 rur ocieplic kolnierzem ok5cm. Nastepnie w podbitce dam 6 kratek wentylacynych fi90 ( dla czerpni i wyrzutni). Czy to zadziala ? 2. Czy rozwiazanie podwojnego rozdzielacza z przejscie przez strop bedzie dzialac ? Zdjecia pogladowe pozniej Z gory dziekuje za pomoc [ATTACH=CONFIG]466038[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]466037[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.08.2023 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Narobisz sobie kłopotów takim kombinowaniem. Rekuperator zaplanuj w garażu / kotłown Od rekuperatora pionowo w górę w tą przestrzeń między ścianami nośnymi parteru i poddasza Tam dajesz 2 rozdzielacze i pierścieniowo dookoła domu podejdziesz do wszystkich pomieszczeń parteru Poddasze to najmniejszy problem. Zaplanował bym wszystko na plastikowych rurach, bo te jak są ładnie rozłożone łatwo jest zaizolować. Rury będą długie, więc trzeba je stosownie do długości powielić by zachować opory na optymalnym poziomie Takich kombinacji, redukcja, wspólnych pionów unikał bym jak ognia, bo później będziesz "szukał" powietrza Takie rozwiązanie często się stosuje w już zamieszkanych parterówkach Na przykład tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leo737 28.08.2023 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Witam, bardzo dziękuję za wiadomosc. Problem w tym że tam nie ma otworu w syropie. Jest komin systemowy i 2 przewody wentylacyjne. Może gdybym zainstalował rekuperator w kotłowni i wywiercił w syropie zbrojonym otwór na czrpnie, wyrzutnie i żeby puścić rury fi75 na poddasze. Wtedy rozdzielacze oba dam na suficie w kotłowni gdzie będzie do nich dostęp bo tam sufit.nie będzie podwieszany. Rury rozejdą się na cały parter i poddasze z jednego rozdzielacza dla nawiewu i drugiego dla wysiewu. Czy takie rozwiązanie zadziała żeby parter o poddasze było na 1 rozdzielaczu???Pozostaje jeszcze kwestia czerpni i wyrzutni. Czy mogę z rury fi200 wejść do rozdzielacza i z rozdzielacza 6 rurami przejść między membrana i murłata ? Jeżeli tak to co dalej czy dać 6 kratek czy znów rozdzielacz i jedna kratka fi200/fi250?Wspomniałem. Wcześniej że odległość wyrzutni od okna to ok 2.5m. Czy mogą z tego być problemy? Czy innym rozwiązaniem puścić wywiew przez dach a czerpie przez podbitke w wyżej wymieniony sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz204 18.10.2023 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2023 (edytowane) Teoretycznie, jeśli pole powierzchni będzie takie samo, to powinno to działać. Ale pamiętaj, że ważne jest też odpowiednie prowadzenie tych rur i unikanie zbyt wielu zakrętów, które mogą wpłynąć na efektywność systemu. Polecam poczytać na ten temat. Podwójny rozdzielacz z przejściem przez strop może być dobrym rozwiązaniem, ale warto zwrócić uwagę na szczelność połączeń i izolację termiczną. Ogólnie polecam skonsultować się z ekspertem w tej dziedzinie. Edytowane 27 Listopada 2023 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts