bergerac 09.01.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Witam. Jestem użytkownikiem starego pieca Vaillant, dwubiegowy model. Dzisiaj uszkodził mi się regulator pokojowy Euroster 2000. W związku z tym, że zamierzam w przszyłym roku wymienić ten piec na inny (najprawdopodobniej kondensat z zasobnikiem) zastanawiam się nad zakupem oryginalnego sterownika Vaillanta. Załączam fotkę podłączenia regulatora na piecu. Euroster był podłączony pod zaciski 3 i 4. Czy da radę podłączyć do tego pieca jakiś oryginalny sterownik, czy zakupić nowego Eurostera ? W starym zrobiło się chyba jakieś zwarcie, bo styki są cały czas złączone, w efekcie piec non stop chodzi. http://www.bergerac.republika.pl/P1010010.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi70 09.01.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 teoretycznie sprawa jest bardzo prosta.wiekszosc regulatorow to 2 kabelki. wiec czego bys nie podlaczyl powinno dzialac OK.wazna jest tylko jedna rzecz. obciazalnosc stykow regulatora. trzeba zobaczyc co bylo na tabliczce starego i dobrac nie mniejszy. no chyba ze masz instrukcje od tego vailanta i jestes w stanie sprawdzic jaka powinna byc obciazalnosc stykow regulatora. w przypadku zbyt malej wartosci obciazenia, styki w sterowniku poprostu zgrzeja sie i piec bedzie chodzil non stop. zastanowilbym sie jeszce nad mozliwoscia czy w twoim eurosterze nie padl styczniczek (wlasnie przez zgrzanie) naprawa to pare groszy w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerac 09.01.2005 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ.ale bardziej zależy mi na informacji, czy mogę zakupić regulator, który będzie funkcjonował później z nowym Vaillantem. I jeszcze do czego może służyć zacisk nr 5 ? Z opisu podłączeń wynika, że również do regulatora pokojowego. Ale jak i co dokładnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi70 09.01.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 ale bardziej zależy mi na informacji, czy mogę zakupić regulator, który będzie funkcjonował później z nowym Vaillantem. mysle ze odpowiedzi na to pytanie udzieli ci sprzedawca nowego kotla. tzn takiego ktory wybrales. jesli chcesz kupic oryginal, to nalezy dobrac taki regulator, ktory bedzie dzialal z wybranym przez ciebie nowym kotlem a nie bedzie zbyt "maly" dla starego. co do zacisku nr 5. oczywiscie nie mam pewnosci. ale widzialem kiedys cos w stylu regulatora ale nie do konca. nie byl to typowy termostat ale potencjometr z wyswietlaczem. wbydowany w urzadzenie termometr mierzy i pokazuje temp aktualna. natomist sterowanie piecem odbywa sie przez "przedluzenie" pokretla znajdujacego sie na panelu pieca. tzn chcesz nastawic na piecu 60 stC -nie musisz isc do kotlowni. poprostu nastawiasz temp 60 st. skala opisana jest wokol pokretla.w tym przypadku potrzebny bylby dodatkowy zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerac 09.01.2005 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Po raz kolejny dzięki za odpowiedź. Wiem, że na forum pojawiał się specjalista od Vaillanta (pamiętam avatara), może będzie mógł mi precyzyjnie doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerac 10.01.2005 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 przypominam się tylko z pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 10.01.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Regulatory Vailanta do nowych kotłów mają podłączenie 3 żyłami. Dwie to zasilanie 24V DC a trzecia to sygnał sterujący. W regulatorze nie ma żadnego przekaźnika, tą rolę pełni elektronika ale nie jest ona przystosowana do napięcia 230V AC. Nie jest to regulacja dwupołożeniowa typu załącz/wyłącz tylko ciągła. Z tego powodu wg mnie ten regulator nie nadaje się do kotłów starego typu. Natomiast do nowych kotłów Vailanta można podłącyć dwoma żyłami regulator Euroster 2000 do zupełnie innych zacisków niż orginalny regulator, ale regulacja nie będzie tak dobra jak jak w przypadku reg. Vailanta tzn nie ma regulacji ciągłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerac 10.01.2005 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Rozumiem w takim razie, że nie ma sensu kupować sterownika od nowego modelu, wymienić na razie zepsutego Eurostera na nowy ?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 10.01.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Dobrze to wyjaśnił art9.Odkąd pamiętam nawet w kotłach Vaillanta sprzed 10 lat było podłączenie na trzy przewody 7, 8, 9. Podłączenie na zaciskach 8 i 9 napięcie zasilające ok 23V, natomiast 7 i 9 napięcie sterujące które w zależności od różnicy temperatury wynosi 10 do 14VJaki masz typ kotła i czy był obecny na rynku polskim czy sprowadzony z Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerac 10.01.2005 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Co do pieca, to niestety nie znam jego pochodzenia. Wiem tylko, że zamontował go 5 lat temu facet, który wykonywał modernizację CO. Wymieniał stare rury na miedź i przerabiał układ otwarty na zamknięty. Także jest możliwe, że piec pochodzi np z Niemiec. Planowałem go wymienić już przed tą zimą. Ale miałem taki mętlik w głowie, co wybrać, że go zostawiłem, bo głównie i tak grzeje kominkiem. Teraz natomiast jestem zdecydowany na kondensat z zasobnikiem, mam nadzieję, że wymiana będzie opłacalna. Tak czy siak, do końca zimy musi zostać stary. Załączam jego fotkę, może to coś Ci wyjaśni.http://www.bergerac.republika.pl/P1010011.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerac 11.01.2005 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 up. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts