oserot 28.08.2023 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Majstry robili mi łazienkę. Zostawili podłogę w takim stanie jak poniżej i powiedzieli, że fugi trzeba przemyć wodą z octem. Przemywam i przemywam, a one zamiast koloru antracytowego są niemal białe. Fuga to: Sopro Saphir antracyt (66). Doszło do przebarwienia, czy robię coś nie tak? Na ścianach jest PCI Topaz, a w kuchni na fartuchu Ceresit silver 04 i tam jest ok (co prawda one są jasne, a nie ciemne jak te w łazience na podłodze). Próbowałem przemywać:- samą wodą- wodą z octem w stosunku 1:1- HG czyste fugi,- na małym fragmencie sprawdziłem też sam ocet przy użyciu:- szmatki- mikrofibry- szczotki z twardym włosiem- szorstkim fragmentem gąbki kuchennej ale niewiele to pomaga. Miejscami wytarłem kawałek fugi i ten wytarty fragment miał inny kolor, niż fragment obok. Tak jakby ta fuga była zmieszana z kurzem. To tylko moja teoria, no i w sumie jest ona trochę dziwna biorąc pod uwagę, że fuga na ścianach jest położona całkiem ok. Między panelami w korytarzu a płytkami jest szpara i mam wrażenie tak jakby fuga nie była przebarwiona od dołu, ale tak bardziej na wierzchu ma osad, którego nie da rady zmyć. Co o tym myślicie? Zdjęcie z suchymi fugami. Na dole jest chyba fragment taki jaki powinien być wszędzie [ATTACH=CONFIG]466059[/ATTACH] Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez oserot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 04.09.2023 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Zeskrob kawałek fugi i sprawdź jak wygląda ona wgłąb. Jeśli kolor będzie ok, to da się je uratować. A na przyszłość, to nowe fugi czyści się wyłącznie wodą, żadnej chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts