Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam pytanie. W nowo wybudowanym domu (parter + pełne podpiwniczenie) posiadam zaprojektowaną i wykonaną wentylację w taki sposób:

1. Wentylacja grawitacyjna - parter.

2. Wentylacja mechaniczna - piwnica (bez odzysku ciepła, tylko wyciąg powietrza i nawiewanie).

Kominy:

1. Komin 6 kanałowy [ 1 kanał spalinowy do kotła z rurą nierdzewną , 5 kanałów wentylacyjnych ] - zlokalizowany w pomieszczeniu technicznym.

2. Komin 3 kanałowy [ 3 kanały wentylacyjne ] - zlokalizowany przy kuchni.

3. Kominki dachowe aluminiowe [ 1 szt. obrotowa z łożyskiem do łazienki DN150 , 1 szt. obrotowa z łożyskiem do WC DN150, 2 szt. DN150 do kanalizacji , 1 szt. do okapu DN150)

Dach wiązarowy, z poddaszem nieużytkowym. Ocieplony będzie strop.

I teraz pytania:

1. Czy mogę do wentylacji łazienki i WC zastosować anemostat ze skrzynką rozprężną jak przy wentylacji mechanicznej i podpiąć to do murowanego komina wentylacyjnego czy to nie będzie działać ? Chodzi mi o zastosowanie skrzynki z PE + przewody PE a następnie przy kominie przejście na rurę sztywną.

2. Ze względu na różnicę temperatur przy kominkach dachowych aluminiowych wykraplać może się woda. Do kominków aluminiowych które kupiłem mogę dokupić (oryginalne) spusty kondensatu z małym wężykiem. Prośba o opinie czy taki spust może się sprawdzić w tym przypadku i gdzie najlepiej odprowadzić wodę ?

3. Czy na kominku aluminiowym, który ma odprowadzić powietrze z okapu mogę założyć zawór zwrotny aby nie mieć ciągu wstecznego czy lepiej sobie to odpuścić ze względu na jakość wyrzucanego powietrza (tj. tłuszcze itd. ) ? Zawory zwrotne są również oryginalnym elementem kominków ( można go założyć lub nie ).

https://forum.murator.pl/topic/274518-wentylacja-grawitacyjna-w-nowym-domu-prawid%C5%82owe-wykonanie/