helxi 05.09.2023 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Witam, przymierzam się do modernizacji swojego szamba na przydomową oczyszczalnie ścieków. Mam pewną propozycję od lokalnego instalatora na poś z centroplastu natomiast zanim zdecyduję się na cokolwiek chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie jakie systemy oferowane na rynku warto zakładać i która poś byłaby najbardziej trwała jeżeli chodzi o jakość materiału, grubość, technologię oraz ewentualne pompy i sterowanie (elektrozawory)? Oczyszczalnia musiałaby obsłużyć 5 dorosłych osób z ewentualnym dopełnieniem 6 w późniejszym czasie. Chodzi mi tylko o system i technologię w nim zastosowaną ponieważ zdaję sobie sprawę z tego, że funkcjonowanie takiej oczyszczalni jest ściśle uzależnione od wykonania natomiast to już pozostawiam sobie jeżeli chodzi o wybór wykonawcy. Przeczytałem tutaj również wątek dotyczący rankingu POŚ, ale jest tam tak dużo opinii, że właściwie nadal nie wiem co wybrać. Prosiłbym o pomoc w temacie i ewentualne doradzenie najlepszej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 07.09.2023 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Jedną z najbardziej trwałych oczyszczalni jest "leciwy" ZBB-7C. Jestem zwolennikiem oczyszczalni w technologii sbr, a ten model tak nie działa bo to zwykła, przepływowa oczyszczalnia "hybrydowa", czy jak kto woli osad czynny ze złożem pływającym opisać. Na początku swojej kariery, montowałem głównie oczyszczalni Sotralentz, a jak potrzebowałem czegoś głębiej lub na ciężkie warunki to brałem ZBF, który obecnie nazywa się ZBB. Za dużo tam przez lata nie pozmieniali, ale ta oczyszczalnia jest bardzo wytrzymała, ma pojemność ze 4m3, trzy komory oraz sterowanie na dwóch elektrozaworach. Pojemność w teorii jest większa, ale w sumie to czynna się tylko liczy . Dmuchawa jest mocna bo to Secoh JDKS-80. Jeszcze raz zaznaczę, że nie ma w niej dawkowania ścieków pomiędzy pierwszą, a drugą komorą, co bardzo się przydaje, za to jest pojemność i w trzeciej komorze jest automatyczna recyrkulacja. Jak oczyszczalnie chcesz regulować w działaniu, to czynisz to przełączając tryby na sterowniku co lubię. Nie ma żadnych zaworów do kręcenia ręcznego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helxi 08.09.2023 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Dziękuję za odpowiedź. Co byś powiedział w takim razie na system Wobetu tyle, że ZSB-6C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.09.2023 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Dziękuję za odpowiedź. Co byś powiedział w takim razie na system Wobetu tyle, że ZSB-6C? Montowałem ją i ma to co trzeba, aby działało. Tylko jak na 6 osób to i tak bym brał ZBS-8C, aby zyskać wygodę, poprzez wydłużenie wybierania i większą pojemność. Trybami sobie w dół przełączysz i napowietrzenie będzie chodziło podobnie do ZBS-6C. Wygoda w oczyszczalni jest bezcenna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts