Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowa garażu do istniejącego budynku

Recommended Posts

Witam,

Na dniach bedzie PnB na rozbudowe domu o garaz nieogrzewany, ocieplony 10cm eps na scianach bez styku z domem.

Dom ocieplony 20cm Eps + pionowo 20cm Xps na burtach plyty fundamentowej domu (cokół zlicowany bez kapinosu).

Czy pomiedzy plyte fundamentowa garazu a plyte fundamentowa domu oraz miedzy nowa sciane garazu z silki a sciane domu z ytonga (czyli na calosci styku nowego garazu z istniejacym domem) dawalibyscie jeszcze jakas izolacje? Np 5/10cm eps/xps?

W projekcie nie mam dodatkowej izolacji na styku garaz-dom.

Garaz nie bedzie polaczony w zaden sposob z domem, dwie niezaleznie "pracujace/dryfujace" ale stykajace sie ze soba konstrukcje.

W mojej glowie rodzi sie obawa o napor garazu na dom i wgniecenie w jakims stopniu istniejacego ocieplenia domu. Czy nie lepiej dac jeszcze te kilka cm izolacji czy to wyimaginowana sytuacja?

I jeszcze jedno pytanie - czy jesli by nie robic tej dodatkowej izolacji, to czy sciane z silki dostawiona do ocieplenia domu (20cm eps + tynk silikonowy) mozna traktowac jako sciane ocieplona? Zalezy mi, zeby w garazu temp nie spadala w zimie ponizej zera.

Czy nieogrzewany garaz w takiej sytuacji bedzie wyziebial mi dom czy wrecz przeciwnie bedzie on " dodatkowym izolatorem od zimna"?

Dodam, że calosc bedzie dostawiana od najzimniejszej, czyli polnocnej strony swiata.

Edytowane przez Maniek82r

czy ścianę z silki dostawiona do ocieplenia domu (20cm eps + tynk silikonowy) można traktować jako ścianę ocieploną?

- to już w zasadzie 20cm eps " robi " za dylatację i izolację termiczna i akustyczną zimnego garażu od ogrzewanych pomieszczeń budynku mieszkalnego.

- osobiście pomiędzy garażem, a budynkiem nie pozostawiałbym żadnej szczeliny powietrznej ( czemu miałaby służyć ? ) tylko wypełniłbym wszystko EPS

- " napór garażu na dom ... " - to są pytania do projektanta konstrukcji, który powinien wydać i przeliczyć garaż, w tym określić dylatacje, poziom podłogi na gruncie garażu, wydać odpowiednie fundamenty i odpowiednią ich podbudowę tak, aby oba dylatowane budynki ( dom / garaż ) nie oddziaływały na siebie w stopniu mogącym powodować jakieś uszkodzenia.

- skoro projekt poszedł do Urzędu na PNB, to skąd te obawy ?