Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpadające mleczko ( warstwa wierzchnia ) płyty pod wpływem wody

Zielony_max

Recommended Posts

Cześć,

Jestem zielony dlatego przychodze z pytaniem. Wykonawca 2,5 tygodnia temu zalał płytę fundamentową. Na znaczącej powierzchni płyty pod wpływem wody wierzchnia warstwa betonu odpada płatami. Wykonawca mówi że to normalne.

Dodatkowo 2 narożniki płyty dosłownie odleciały. Płyta ma 2-2.5cm różnicy w poziomie na 2 metrach. Też wykonawca mówi że w NORMIE

Proszę o odpowiedź czy to normalne że mleczko cementowe odpada płatami pod wpływem wody lub małego palca? Jaka jest norma poziomu płyty fundamentowej ? Zamówiłem u firmy która się tylko tym zajmuje. Zapłaciłem 60k i mam takie cos...

Pytanie czy mleczko cementowe to wierzchnia warstwa cementu na grubośc około 0,3mm ?! On mówi że tak

Edytowane przez Zielony_max

Mleczko cementowe nie może odpadać płatami. Mleczko występuje w postaci ciekłej tylko przy wylewaniu betonu i jest to zaczyn wody, cementu i chemii uszlachetniającej beton. To co odpada płatami to beton, a raczej to co z niego zostało. Jeżeli ekipa nie zabezpieczyła płyty po betonowaniu i akurat przyszła ulewa to z warstwy wierzchniej betonu wypłukany został cement. Proponuje wstrzymać dalsze roboty i wezwać kierownika, Można też poprosić betoniarnię by technolog podjechał i obejrzał płytę, ale z twojego opisu fatalnie to wygląda. Edytowane przez Sebixx

Hej no nie wygląda to aż tak źle jak opisywałeś wcześniej. Faktycznie to co masz na płycie to wyschnięte mleczko cementowe. Początkowo źle zinterpretowałem twój opis. Trzeba to wyczyścić i wykonać oględziny betonu. Ostatecznie można wykonać badanie wytrzymałości betonu. Te nierówności można zniwelować na zaprawie pod pierwszą warstwą bloczków lub pustaków. Najlepiej porozmawiaj z kierownikiem co dalej. Powodzenia Edytowane przez Sebixx

• 5 months później...