Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Planujemy budowę domu 140m2

- prosta bryła

- dobre ocieplenie - możliwie dobre materiały i praktyki.

- stojący długim bokiem do południa (działka słoneczna)

- parterowy i poddasze nieużytkowe, ocieplony strop i ocieplone połacie dachu.

- dużo przeszkleń od południa + belka solarna lub wysunięty dach (aby nie przegrzać domu latem).

dom energooszczędny / pasywny ze zużyciem około 15-30kWh/m2/rok

Odnośnie ogrzewania i wentylacji to rozważałem takie opcje:

a) pompa ciepła + rekuperacja (opcjonalnie z GWC)

b) kable grzejne + rekuperacja (opcjonalnie z GWC)

c) pompa ciepła + wentylacja klasyczna (grawitacyjna)

W przypadku pomp ciepła największą obawę mam odnoście ogrzewania podłogowego. Jaką trwałość ma taka instalacja podłogówki?

A odnośnie rekuperacji obawiam się czyszczenia. Z tego co znalazłem w internecie wynika, że powinno się to robić co ok 2-3 lata. W sieci nawet nie znalazłem firmy z mojej okolicy, która się tym zajmuje.

Ceny w sieci jaką znalazłem są różne od 15zł/1mb od 38zł/1mb + dojazd + materiały. U mnie wyszłoby ok 100mb kanałów, więc czyszczenie tego kosztowałoby pewnie w okolicach 5000zł. Dlatego zastanawiam się czy nie lepiej iść w pompę ciepła i klasyczną wentylację. Zastanawiam się co prostu czy koszt zaoszczędzony na energii nie będzie "zmarnowany" na utrzymanie instalacji. Może najrozsądniej cenowo byłoby kupić odpowiedni sprzęt i zrobić to samodzielnie + jeszcze zaoferować usługę czyszczenia dla innych.

Jak jest u was z czyszczeniem kanałów? Robicie to sami, czy zlecacie, a może w praktyce wcale nie trzeba tego robić, bo są filtry?

Wiadomo, że każdy chciałby płacić jak najmniejsze rachunki, ale z drugiej strony, jeśli namnożymy systemów, to one również wymagają przeglądów, konserwacji itd. Taka wentylacja grawitacyjna lub kable grzejne są praktycznie bezobsługowe. Co radzicie?

https://forum.murator.pl/topic/274633-ogrzewanie-i-wentylacja-w-domu-energooszcz%C4%99dnym/