bezk 13.09.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Cześć, Mam wodę w granicy działki doprowadzoną rurą o odpowiedniej grubości. Problem taki, że jest to przyłącze, które należy do sąsiada - nie jest elementem sieci wodociągowej.Wodociągi nie wydały pozytywnych warunków do przyłączenia z tego miejsca właśnie z tego powodu, że nie jest to element sieci z zastrzeżeniem, że będzie możliwe podłączenie się tam pod warunkiem nieodpłatnego przekazania przez sąsiada tego odcinka wodociągom i wtedy stanie się to elementem sieci. Nie byłoby z tym większego problemu, jednak wodociągi wymagają, żeby zachować wzdłuż tego przyłącza 3m niezagospodarowanego pasa i to jest niemożliwe w mojej sytuacji, bo sąsiad ma tam już mocno zagospodarowany teren, więc nie ma szans na ruszenie tego. Mam pozytywne warunki na przyłącz z innego miejsca - 50 metrów od granicy działki. Nie da się tego jakoś obejść? To jakieś kuriozum, że mam puszczać drugi prywatny przyłącz równolegle do już istniejącego przyłącza sąsiada... Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.09.2023 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Musi być zapas miejsca w okolicy przyłącza na potrzeby ewentualnych prac serwisowych, nieszczelności, wymiany zaworu, rur itp. Jak potem nie bedzie miejca np żeby wjechać koparką to wodociągi musiałby płacić odszkodowanie za burzenie altanek, wiat czy cokolwiek tam jest w okolicy.Nie obejdziesz tego - chyba że sąsiad i wodociągi zgodzą się na przesunięcie przyłącza w inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts