Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit G-K a wygrzewanie posadzki

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy dobry dział ale pisze ;).

Sytuacja:

- 28 sierpnia wylano posadzkę anhydrytowa,

- w przyszłym tygodniu maja się rozpocząć prace nad sufitem podwieszanym GK (konstrukcja dachu wiazarowa, parterowka)

- w połowie października byłaby kończona instalacja CO, do tego trzeba doliczyć pewnie około miesiąca na papierologie (gaz) i zakładam ze gdzieś w połowie listopada zacząłbym wygrzewanie posadzki przez podłogówkę,

- do tego czasu jest tez zamiar wykonać ocieplenie wdmuchiwane stropu wiazarowego (na suficie GK).

I naszły mnie wątpliwości, czy jeśli płyty GK zostaną przykręcone za około 2 tygodnie a wygrzewanie będzie w listopadzie to czy przez ten okres sufit nie będzie narażony na zbyt duża wilgoć, która jeszcze jest dość spora w posadzce???

Może kupić same zielone płyty?

Może najpierw wygrzać a potem kręcić płyty i ocieplać?

Może płyty przykręcić a ocieplać po wygrzaniu tak aby ciężar ocieplenia nie obciążał ewentualnie lekko wilgotnych płyt?

• 2 weeks później...
Płyty gipsowo-kartonowe dostępne są z naklejoną warstwą izolacyjną o różnych grubościach. Przykleja się go do ściany za pomocą pianki mocującej, kleju do płyt gipsowo-kartonowych lub w niektórych przypadkach mocowań mechanicznych. Myślę, że najcieńsza wersja to płyta gipsowo-kartonowa o grubości 9 mm i izolacja o grubości 10.0.0.0.1 192.168.1.254 12 mm, która nie będzie dużo grubsza niż istniejąca płyta gipsowo-kartonowa. Wybrałbym izolację 25 mm na płycie 9 mm Edytowane przez minibo