Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie "udogodnienia" warto zainstalować w domu?

mamaWeroniki

Recommended Posts

A do czego Ci sieć komputerowa i telefoniczna w domu?? :o

No właśnie, też tak myslałam 3 lata temu 8)

W tamtym roku zrobilismy ją, przewiercajac sciany :evil: Dwoje dzieci, każde ma kompa, podłączenie do neostrady /gniazdka w salonie i gabinecie/.

Tylko proszę nie pisz, że mozna bezprzewodowo............

Nie mówię, że bezprzewodowo, ale nie chcę robić biura z domu.. Chociaż może kiedyś będziemy pracowali nie wychodząc z domu :wink:

Nie pomyślałem o tym, bo nie mam jeszcze dzieci.. 8)

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do przesmiewcow, co sie nabijali z moch dodatkowych nadprozy: wyobrazcie sobie, ze moi rodzice buduja dom, a w nim na parterze sklep spozywczy. Mam to tak obmyslone, ze jak sklep nie wypali, to przy minimalnych kosztach można to zmienić w osobne mieszkanie - mam dodatkowy rysunek gdzie jaka sciana wpadnie, a gdzie wypadnie, gdzie okno sie przesunie, gdzie staną drzwi. Nawet jest w stropie poprowadzone wzmocnienie i komin gotowy wyprowadzony nad dach - na razie jako wentylacyjny, ale gotowy do uzytkowania jako dymowy, z kominka (bo fi i wsad już jest).

Tylko potrzeba wyobrażni do tak dalekosiężnych planów. Pozdrawiam prześmiewców.

Jak czasami czytam o windach, zsypach odkurzaczach centralnych, pilotach itp. to wydaje mi się że brakuje Wam ................murzynów do noszenia lektyki. Ludzie czy tak ciężko zejść po 10 schodach z poddasza ze śmieciami na dół ?!!!!!!!!!!!! Ile tych smieci macie ???????? I dziwicie się że zdrowie kiepskie , brzuch rośnie itp. Więcej ruchu !!!!!!!!!

Mowa o zsypie na brudna bieliznę a nie na śmieci. Najczęściej rozbiersz się i myjesz na poddaszu a pralka jest na parterze, jaki jest sens latac z parą majtek lub skarpetek, jeżeli mozna je jednym rzutem umiescic w koszu obok pralki ?

Nie mówię, że bezprzewodowo, ale nie chcę robić biura z domu.. Chociaż może kiedyś będziemy pracowali nie wychodząc z domu :wink:

A co ma biuro do sieci komputerowej ? :) Wystarczy, że z internetu zechce korzystać więcej jak jedna osoba.....

A co ma biuro do sieci komputerowej ? :) Wystarczy, że z internetu zechce korzystać więcej jak jedna osoba.....

Internetu korzystam w pracy. W domu nawet odłączyłem kabel telefoniczny od modemu by nie kusiło wchodzenie... :wink: Na prawdę jest co robić w domu, z rodziną.

Na razie sieć komputerowa kojarzy mi się z biurem...

-zmywarka - jestem za sprawdzone- ochrzciliśmy ją Mania. Ma wolne dni jak wszyscy z domu wyjeżdżają,

-zlewozmywak 1-komorowy z ociekaczem w garażu - sprawdza się

- jeśli gaz to piec z zamkniętą komorą w łązience - nawet latem jest dobrze jak w łazience trochę cieplej niż gdzie indziej bo szybciej schnie

- rolety albo żaluzje w oknach południowych -lepiej wcześniej przewidzieć

- GWC jako podgrzewacz zimą i klimatyzacja latem

- problem okablowania załatwiam następująco : między wylewką a ścianą 1,5cm szczeliny dylatacyjne to kanał kablowy 1,5cmx6cm, Parter-piętro rura fi 50mm w dwóch miejscach jako kanały pionowe. Żeby położyć dowolne kable zdejmuję listwę na zatrzaski układam kable a gniazdka tuż nad listwą

Może się powtórzę po innych, ale trudno:

- brama garażowa na pilota dwukanałowego - drugi kanał do bramy wjazdowej,

- umywalka w garażu,

- elektroniczna sygnalizacja poziomu zapełnienia szamba

- alarm antywłamaniowy,

- odkurzacz centralny,

- siec komputerowa i telefoniczna

- grzałki elektryczne w kaloryferach drabinkowych w łazienkach, zeby latem reczniki można suszyć.

- ogrzewanie elektryczne podłogowe w łazienkach najlepiej sterowane zegarem, zeby latem po podłodze chodzic

- rolety w oknach i najlepiej z silnikiem,

- kilka domofonów,

- podlewanie ogródka z automatu,

- piwniczkę na winko

- przewody głośnikowe pod tynkiem do przyszłego kina domowego,

- zmywarkę

jedną łazienkę z prysznicem i jedną z wanną (możesz mieć wielokrotność)

- kominek :) fajna rzecz

Jak coś jeszcze wymyslę to napiszę.

• 2 weeks później...

mata grzejna, która zimą - szczególnie rano roztopi lodzik na schodach wejściowych do domku, co by się nie połamać.

Nie zapominać o telewizji do każdego pokoju, a może nawet do kuchni dla żony która pichci i pichci i omija ulubione seriale. (generalnie instalacja antenowa uwzględniająca SAT, TV naziemną i radio)

może jakaś kamerka patrząca na wejscie, podłączona do AV tv. W razie dzwonka nie trzeba lecieć do drzwi i patrzeć kto to.

czujka zmierzchowa podpięta do oświetlenia zew.

itd.

Jak sobie coś przypomnę to nabazgrolę.

Pozdrawiam.

• 1 year później...