Wolf PL 28.02.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Najważniejszą chyba rzeczą jest zamontowanie fiksatora wzdęcia konieczie zamiast jacuzzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 28.02.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 przy krokwi koszowej do częstego wchodzenia w zimie po co tam wogóle wchodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 28.02.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 - inteligentne oświetlenie z odpowiednim doborem muzyki - garaż na pilota a w garażu kanał. - przy wielokondygnacyjnym domu - intercom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.02.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 e tam, lepszy byłby "mąż przynoszący rano kawę do łóżka"........na pilota ... no to, kurde, ja jestem analogowy jakiś bo bez pilota przynoszę A swoją drogą to po przeczytaniu wszystkiego stwierdzam, że jednak uważnie się przygotowałem i jak na razie, wygląda na to, że pamiętałem o wszystkim. 1. gniazdka na zewnątrz załączane z domu 2. woda do podlewania własna (jak jest miejska) 3. mam kilka nadproży ekstra na dodatkowe drzwi lub w innych miejscach 4. z rzeczy ekstra np. furtka otwierana na kartę w kieszeni. 5. rozprowadzenie powietrza z kominka 6. w pomieszczeniach przechodnich światło na czujnik ruchu (śluzy, spiżarnie) 7. jedno źródło światła w garażu zapalane czujnikiem ruchu (bardzo przydatne) 8. wyłączanie cyrkulacji po wyjściu z domu (centralka alarmowa) ...itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziolp 28.02.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Dorzuce od siebie szybkozłączkę do szamba, jeśli masz szambo. Najlepiej zrobić już w momencie budowy szamba, żeby potem nie rozkopywać ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.02.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 To ja uprzejmie bardzo proszę o kosztorys wstępny udogodnień, zwłaszcza fiksatora wzdęcia i przyczłapów do bulbulatora, niekoniecznie z wydrzyrzdżaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 01.03.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Myślę jeszcze, że dobrze byłoby mieć w takim domu przyczłapy do bulbulatora, tylko nie wiem, czy z wydrzyrzdżaczem, czy bez. Oczywiście że z wydrzyrzdżaczem !!!! Bez niego to nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.03.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 jak już jest mowa o kablach to warto rozłożyć taką minikablówkę do TV i TVSAT. Jeśli ktoś ma kotłownię na paliwo stałe w garażu to przejście z domu do garażu jest nieodzowne.W garażu zrobiliśmy kącik na pralkę - żona twierdzi że to było świetne rozwiązanie (garaż ogrzewany).Wszędzie gdzie na podłodze są płytki zrobiłbym podłogówkę. Zaoszczędziliśmy na części i przyznam, że więcej bym tak nie oszczędzał...Warto wyprowadzić kilka gniazd na dworze, do tego też takie do podłączenia oświetlenia domu w czasie świąt. Kable u sąsiadó wiszące na elewacji brzydko wyglądają. Warto też wyprowadzić kilka kranów z wodą na potrzeby podlewania ogrodu (w zależności od potrzeb) i przygotować nitkę do dalszego rozprowadzania po ogrodzie (np na potrzeby automatycznych zraszaczy). Wszystko powinnno dawać się "osuszać" na zimę.Przy ciągnięciu instalacji warto przewidzieć wyjście na domofon/wideodomofon, oświetlenie przy bramie i furtce, zasilanie napędu bramy. Warto tak dobrać automat by w komplecie był pilot dwukanałowy. Dzięki temu jednym pilotem otworzymy bramę na działkę i bramę garażową.Ktoś wcześniej pisał o macie/kablu do odlodzania schodów wejściowych. Też nad tym się zastanawiam. Boję się jednak rachunków za prąd.Jeśli ktoś ma możliwość to rozprowadzenie odpływów z rynien do kanalizacji deszczowej (jak ktoś ma). W przyszłości planuję przekierowanie tego do zbiornika na deszczówkę i dopiero przelew z niego do kanalizy, ale brakuje finansów na zbiornik sensownej pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darecki777 01.03.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Można też zainstalować rolety zewnetrzne zamykane jednym przyciskiem elektrynie. (mój sąsiad ma takie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.03.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Ja proponuję zamiast wykonywać niektóre udogodnienia, postarać się eliminować utrudnienia.Przykład: Zamiast szamba - kanalizacja - odpadają wtedy szybkozłączki, sygnalizatory itp.Zamiast pieca na węgiel czy inny stały opał coś bezobsługowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 01.03.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Jezier z całym szacunkiem nie każdy ma dostęp do kanalizacji i nie każdego stać na ogrzewanie prądem. pozdr. jalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 przy krokwi koszowej do częstego wchodzenia w zimie po co tam wogóle wchodzić? Jak to po co? Trójgłowe uda najlepiej pracują na pochyłych stokach Poczytaj Forum - jak przyjdzie zwalać śnieg z koszowej, jak na śliskim dachu zamierzasz się utrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.03.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 A stać na udogodnienia? No więc zamiast marnować kasę na "udogodnienia" lepiej ją było przeznaczyć na wygodną działkę. Wtedy wiele udogodnień jest w cenie. Ja nie mam kanalizacji i wiem jakim utrudnieniem szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 01.03.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Jezier w tym co napisałeś jest trochę racji ale ja nie chciałem zaczynać dyskusji. Ja tylko stwierdzam fakty na swoim przykładzie. Otóż teściowie dali piękną , dużą działkę ale bez żadnych przyłączy. Po prostu szczere pole z kawałkiem lasku. Widoki cudne. I tam się właśnie budujemy. Dlatego też musimy mieć szambo a szybkozłączka to wcale nie głupi pomysł. Po drugie szwagier handluje węglem to mam zawsze trochę taniej i naprawdę nie będę ogrzewał prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolf PL 01.03.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Jezier w tym co napisałeś jest trochę racji ale ja nie chciałem zaczynać dyskusji. Ja tylko stwierdzam fakty na swoim przykładzie. Otóż teściowie dali piękną , dużą działkę ale bez żadnych przyłączy. Po prostu szczere pole z kawałkiem lasku. Widoki cudne. I tam się właśnie budujemy. Dlatego też musimy mieć szambo a szybkozłączka to wcale nie głupi pomysł. Po drugie szwagier handluje węglem to mam zawsze trochę taniej i naprawdę nie będę ogrzewał prądem. To dobrych masz teściów moi to by znaleźli mi działkę ale taką na cmentarzu. Ale kwatera niczego sobie w wyposażeniu gwc, bez podłogówki ale za to atłasowe posłanie i wykończenie w drewnie (wysoki standard) Całkiem przystępna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erciu 01.03.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Popieram: - odkurzacz centralny - dzieci alergiczne - zsyp z łazienki na poddaszu do pralni (nie trzeba latać z majtkami i skarpetkami po schodach) - bramy: garażowa i wjazdowa - pilot - spiżarka bezpośrednio przy kuchni - garderoba w każdej sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.03.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 O wiele lepszym pomysłem na budowanie zsypu na bieliznę jest przeniesienie pralni/suszarni na górę. Jeśli jest oczywiście na to miejsce. Ci co się obawiają zalania parteru niech zainstalują kratkę w podłodze. I dostawić garaż, bo jak się będzie myo samochód to będzie fajnie mieć taki duży zlew przemysłowy w pobliżu :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 01.03.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 przy krokwi koszowej do częstego wchodzenia w zimie po co tam wogóle wchodzić? Jak to po co? Trójgłowe uda najlepiej pracują na pochyłych stokach Poczytaj Forum - jak przyjdzie zwalać śnieg z koszowej, jak na śliskim dachu zamierzasz się utrzymać? po co zwalać? jak wystarczający skos to sam spadnie na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 po co zwalać? jak wystarczający skos to sam spadnie na wiosnę byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieha 02.03.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 polecam : - jezeli macie gdzies planowane ściany z g-k nie zapomnieć o wzmocnieniach pomiędzy stelażami na ewentualne powieszenie potem półeczek, szafeczek na ksiazki i zrobienie zdjęć na jakiej wysokości wiszą,- bateria termostatyczna do prysznica- w miejscu gdzie ma byc wycieraczka zaplanować wgłębienie zeby potem nie wystawała i nie trzeba było jej przesuwać co chwila - bardzo wygodne- ogrzewanie podłogowe w łazience i przedpokoju- dobrze rozplanowana instalacja elektryczna - włacznie z kablami do gośników na kino domowe, gniazdko TV i telefoniczne w każdym pokoju (róbcie zdjęcia)- fajnym rozwiazaniem dla leniuszków jest wyłącznik schodowy w sypialni : przy wejściu i nad łóżkiem - zmywarka- jeżeli łazienka jest mała a chce sie mieć bidet to jest coś takiego jak deska bidetowa z kranikiem nakładana na sedes - trzeba tylko wczesniej pomysleć o doprowadzeniu wody za sedesem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts