Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie "udogodnienia" warto zainstalować w domu?

mamaWeroniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

e tam, lepszy byłby "mąż przynoszący rano kawę do łóżka"........na pilota :D

... no to, kurde, ja jestem analogowy jakiś bo bez pilota przynoszę

:D :D :D

A swoją drogą to po przeczytaniu wszystkiego stwierdzam, że jednak uważnie się przygotowałem i jak na razie, wygląda na to, że pamiętałem o wszystkim. :D :D :D :D

1. gniazdka na zewnątrz załączane z domu

2. woda do podlewania własna (jak jest miejska)

3. mam kilka nadproży ekstra na dodatkowe drzwi lub w innych miejscach

4. z rzeczy ekstra np. furtka otwierana na kartę w kieszeni.

5. rozprowadzenie powietrza z kominka

6. w pomieszczeniach przechodnich światło na czujnik ruchu (śluzy, spiżarnie)

7. jedno źródło światła w garażu zapalane czujnikiem ruchu (bardzo przydatne)

8. wyłączanie cyrkulacji po wyjściu z domu (centralka alarmowa)

...itd.

Pozdrawiam

jak już jest mowa o kablach to warto rozłożyć taką minikablówkę do TV i TVSAT. Jeśli ktoś ma kotłownię na paliwo stałe w garażu to przejście z domu do garażu jest nieodzowne.

W garażu zrobiliśmy kącik na pralkę - żona twierdzi że to było świetne rozwiązanie (garaż ogrzewany).

Wszędzie gdzie na podłodze są płytki zrobiłbym podłogówkę. Zaoszczędziliśmy na części i przyznam, że więcej bym tak nie oszczędzał...

Warto wyprowadzić kilka gniazd na dworze, do tego też takie do podłączenia oświetlenia domu w czasie świąt. Kable u sąsiadó wiszące na elewacji brzydko wyglądają. Warto też wyprowadzić kilka kranów z wodą na potrzeby podlewania ogrodu (w zależności od potrzeb) i przygotować nitkę do dalszego rozprowadzania po ogrodzie (np na potrzeby automatycznych zraszaczy). Wszystko powinnno dawać się "osuszać" na zimę.

Przy ciągnięciu instalacji warto przewidzieć wyjście na domofon/wideodomofon, oświetlenie przy bramie i furtce, zasilanie napędu bramy. Warto tak dobrać automat by w komplecie był pilot dwukanałowy. Dzięki temu jednym pilotem otworzymy bramę na działkę i bramę garażową.

Ktoś wcześniej pisał o macie/kablu do odlodzania schodów wejściowych. Też nad tym się zastanawiam. Boję się jednak rachunków za prąd.

Jeśli ktoś ma możliwość to rozprowadzenie odpływów z rynien do kanalizacji deszczowej (jak ktoś ma). W przyszłości planuję przekierowanie tego do zbiornika na deszczówkę i dopiero przelew z niego do kanalizy, ale brakuje finansów na zbiornik sensownej pojemności.

Ja proponuję zamiast wykonywać niektóre udogodnienia, postarać się eliminować utrudnienia.

Przykład: Zamiast szamba - kanalizacja - odpadają wtedy szybkozłączki, sygnalizatory itp.

Zamiast pieca na węgiel czy inny stały opał coś bezobsługowego.

przy krokwi koszowej do częstego wchodzenia w zimie

po co tam wogóle wchodzić?

Jak to po co? Trójgłowe uda najlepiej pracują na pochyłych stokach :lol:

Poczytaj Forum - jak przyjdzie zwalać śnieg z koszowej, jak na śliskim dachu zamierzasz się utrzymać?

Jezier w tym co napisałeś jest trochę racji ale ja nie chciałem zaczynać dyskusji. Ja tylko stwierdzam fakty na swoim przykładzie. Otóż teściowie dali piękną , dużą działkę ale bez żadnych przyłączy. Po prostu szczere pole z kawałkiem lasku. Widoki cudne. I tam się właśnie budujemy. Dlatego też musimy mieć szambo a szybkozłączka to wcale nie głupi pomysł. :D

Po drugie szwagier handluje węglem to mam zawsze trochę taniej i naprawdę nie będę ogrzewał prądem. :wink:

Jezier w tym co napisałeś jest trochę racji ale ja nie chciałem zaczynać dyskusji. Ja tylko stwierdzam fakty na swoim przykładzie. Otóż teściowie dali piękną , dużą działkę ale bez żadnych przyłączy. Po prostu szczere pole z kawałkiem lasku. Widoki cudne. I tam się właśnie budujemy. Dlatego też musimy mieć szambo a szybkozłączka to wcale nie głupi pomysł. :D

Po drugie szwagier handluje węglem to mam zawsze trochę taniej i naprawdę nie będę ogrzewał prądem. :wink:

To dobrych masz teściów moi to by znaleźli mi działkę ale taką na cmentarzu. Ale kwatera niczego sobie w wyposażeniu gwc, bez podłogówki ale za to atłasowe posłanie i wykończenie w drewnie (wysoki standard) :lol: Całkiem przystępna cena.

O wiele lepszym pomysłem na budowanie zsypu na bieliznę jest przeniesienie pralni/suszarni na górę. Jeśli jest oczywiście na to miejsce.

Ci co się obawiają zalania parteru niech zainstalują kratkę w podłodze.

I dostawić garaż, bo jak się będzie myo samochód to będzie fajnie mieć taki duży zlew przemysłowy w pobliżu :):):):)

przy krokwi koszowej do częstego wchodzenia w zimie

po co tam wogóle wchodzić?

Jak to po co? Trójgłowe uda najlepiej pracują na pochyłych stokach :lol:

Poczytaj Forum - jak przyjdzie zwalać śnieg z koszowej, jak na śliskim dachu zamierzasz się utrzymać?

po co zwalać? jak wystarczający skos to sam spadnie na wiosnę :)

polecam :

- jezeli macie gdzies planowane ściany z g-k nie zapomnieć o wzmocnieniach pomiędzy stelażami na ewentualne powieszenie potem półeczek, szafeczek na ksiazki i zrobienie zdjęć na jakiej wysokości wiszą,

- bateria termostatyczna do prysznica

- w miejscu gdzie ma byc wycieraczka zaplanować wgłębienie zeby potem nie wystawała i nie trzeba było jej przesuwać co chwila - bardzo wygodne

- ogrzewanie podłogowe w łazience i przedpokoju

- dobrze rozplanowana instalacja elektryczna - włacznie z kablami do gośników na kino domowe, gniazdko TV i telefoniczne w każdym pokoju (róbcie zdjęcia)

- fajnym rozwiazaniem dla leniuszków jest wyłącznik schodowy w sypialni : przy wejściu i nad łóżkiem

- zmywarka

- jeżeli łazienka jest mała a chce sie mieć bidet to jest coś takiego jak deska bidetowa z kranikiem nakładana na sedes - trzeba tylko wczesniej pomysleć o doprowadzeniu wody za sedesem

pozdrawiam