JarL 05.09.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 - zbrojenie komina (i teraz nie wiem, czy się nie wywali, jak nawieszam na nim parę anten ) Od ciężaru to mniej, ale od naporu wiatru... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 05.09.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Segmentowa konstrukcja pojemnika na drewno kominkowe,żeby nie było że na suche drewno dokładasz nowe, mokrei potem nie można wziąć suchego. Mam pionowe "silosy". Garderoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrzeplinski 04.01.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Warto tak dobrać automat by w komplecie był pilot dwukanałowy. Są też czterokanałowe piloty, które oczywiście polecam (np. 1. brama garażowa, 2. brama wjazdowa, 3. światło garaż 4. światło przy wjeździe) ponadto dodam do powyższych: - klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi. - bateria w łazience na fotokomórkę (100 zł w castoramie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 05.01.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 U mnie to co wymienił Big beat, czyli:Elektryka/alarm/hudraulika: wyłączanie pompy cyrkulacyjnej cwu po uzbrojeniu alarmu (oszczędność kasy!) Alarm: podzielenie parteru na dwie strefy - jedna ma tylko czujki IR, druga kontaktrony w oknach (mam psa, a boję się zostawiać dom z psem w środku i z wyłączonym całkiem alarmem) oraz 1. Automatyczne zapalanie światła w garażu, gdy go otwieram i wjeżdżam. Realizowane zwykłym włacznikiem zmierzchowym na ruch. Gdy jest ciemno (wieczór), światło zapala ruch otwierającej sie bramy, po czym gaśnie po zadanym czasie.2. Światło w ogrodzie zapalane na ruch w tzw ciągach komunikacyjnych lub na pilota dla oświetlenia rekreacyjnego.3. Automatyczne wyłaczenie CO, gdy zaczyna pracować turbina DGP i ponowne właczenie, gdy przestaje pracować (wygaśnie w kominku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 05.01.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 - klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi. ale kradzież klucza jest mniej bolesna od kradzieży palca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.01.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ...- klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi.....mam to. uległem żonce i klnę w żywy kamień, źle podłoże palec - zamknięte, mam siaty w dłoniach - nie mam wolnego palca etc etc cale szczęście działa to także na klucz jak ferajna bachorów lata w te i we w te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.01.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 - klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi. ale kradzież klucza jest mniej bolesna od kradzieży palca A znasz kogoś, komu ukradli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrzeplinski 06.01.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 ...- klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi.....mam to. uległem żonce i klnę w żywy kamień, źle podłoże palec - zamknięte, mam siaty w dłoniach - nie mam wolnego palca etc etc cale szczęście działa to także na klucz jak ferajna bachorów lata w te i we w te Z całym szacunem Jareko, ale czy mając siaty w dłoniach łatwiej Ci sięgnąć do kieszeni po klucz niż znaleźć wolny palec? Chyba, że masz klucze na łańcuchu, to może.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 06.01.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Taka klamka na palec to juz pachnie gadżetem z Bonda:) Gdzies widziałem film (nie był to Bond), gdzie gościowi ucięli palec, żeby otworzyć zamek kodowany "na palec". To juz wolę złodziejowi oddac klucze, niz palec:)Ale poza tym na codzień może to wygodne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 06.01.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 W poprzednim domu miałem garaż (wcześniej była tam też i kotłownia) połączony bezpośrednimi drzwiami z częścią mieszkalną.ODRADZAMTeraz buduję dom gdzie garaż i kotłownia (z piecem na paliwo stałe) mają jedyne wejścia z zewnątrz.Z garażu zawsze zalatuje benzyną, olejami itp (oprócz samochodu każdy tam trzymać będzie różne płyny mniej lub bardziej śmierdzące). A i tak z doświadczenia wiem że łatwiej się pakuje samochód po wyprowadzeniu z garażu.Czy muszę tłumaczyć dlaczego kotłownia z piecem na paliwo stałe nie powinna mieć połączenia z czystym, pachnącym domem?? Kto miał do czynienia z taką kotłownią wie to doskonale. Współczesne piece z podajnikami zazwyczaj nie wymagają więcej niż dwóch wizyt na tydzień.No i jeśli chcecie mieć w domu wentylację mechaniczną to jest kolejny problem.W kotłowni i garażu musicie mieć wentylację grawitacyjną. Jeśli macie połączenie z częścią mieszkalną to te dwa systemy wentylacji (mech. i grawitacyjnej) będą sobie przeszkadzać nawzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 06.01.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 - klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi. ale kradzież klucza jest mniej bolesna od kradzieży palca A znasz kogoś, komu ukradli filmów nie oglądasz? Tam nie tylko palce ale i gałki oczne w celach włamania kradli No cóż może moja wyobraźnia za mocno pracuje ja już tak mam. Na myśl o roletach antywłamaniowych ja nie widzę plusów, tylko jak ginę w pożarze bo przez te rolety się zaczadziłam (taki przypadek miał miejsce rok temu w Polsce- a gość mieszkał na parterze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.01.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 - klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi. ale kradzież klucza jest mniej bolesna od kradzieży palca A znasz kogoś, komu ukradli na forum to się jeszcze nikt nie chwalił ale może dlatego że bez tych paluszków to trochę ciężko w klawiaturkę stukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.01.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 ...- klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi.....mam to. uległem żonce i klnę w żywy kamień, źle podłoże palec - zamknięte, mam siaty w dłoniach - nie mam wolnego palca etc etc cale szczęście działa to także na klucz jak ferajna bachorów lata w te i we w te Zastanawiam sie nad zakupem czegoś takiego, bo sz... mnie trafia, gdy wracam z zakupami i musze je odstawić na ośnieżone schody, a do tego wywalić prawie wszystko z torebki zanim dokopię się do kluczy. Facet mój też zawsze narzeka na to, że po kieszeniach musi kluczy szukać, jednocześnie trzymając torby w obu rękach. Jareko, czy poza subiektywnymi odczuciami wygody-niewygody masz jeszcze jakieś zastrzeżenia co do tego ustrojstwa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 21.01.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 ...- klamka na odcisk palca (czytnik linii papilarnych). mocuje się zamiast standardowej, bateria starcza na minimum rok, cena na allegro 500 zł. trudniej ukraść palec (a tym bardziej zgubić) niż klucz do drzwi.....mam to. uległem żonce i klnę w żywy kamień, źle podłoże palec - zamknięte, mam siaty w dłoniach - nie mam wolnego palca etc etc cale szczęście działa to także na klucz jak ferajna bachorów lata w te i we w te Zastanawiam sie nad zakupem czegoś takiego, bo sz... mnie trafia, gdy wracam z zakupami i musze je odstawić na ośnieżone schody, a do tego wywalić prawie wszystko z torebki zanim dokopię się do kluczy. Facet mój też zawsze narzeka na to, że po kieszeniach musi kluczy szukać, jednocześnie trzymając torby w obu rękach. Jareko, czy poza subiektywnymi odczuciami wygody-niewygody masz jeszcze jakieś zastrzeżenia co do tego ustrojstwa?? Jeśli się na coś takiego zdecydujecie, to lepiej żeby było na prawdę dobrej jakości. Tanie i proste czytniki linii papilarnych można bardzo łatwo oszukać. Pamiętajcie, że używanie linii papilarnych do autentykacji jest podobne do używania hasła, które jest zapisane na wszystkim czego dotkniecie. Żeby uniknąć ryzyka czytnik musi być na prawdę dobry. Na koniec filmik obrazujący łatwość oszukania tych gorszych czytników (niestety teksty są po niemiecku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 21.01.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 W poprzednim domu miałem garaż (wcześniej była tam też i kotłownia) połączony bezpośrednimi drzwiami z częścią mieszkalną. ODRADZAM Teraz buduję dom gdzie garaż i kotłownia (z piecem na paliwo stałe) mają jedyne wejścia z zewnątrz. Z garażu zawsze zalatuje benzyną, olejami itp (oprócz samochodu każdy tam trzymać będzie różne płyny mniej lub bardziej śmierdzące). A i tak z doświadczenia wiem że łatwiej się pakuje samochód po wyprowadzeniu z garażu. Czy muszę tłumaczyć dlaczego kotłownia z piecem na paliwo stałe nie powinna mieć połączenia z czystym, pachnącym domem?? Kto miał do czynienia z taką kotłownią wie to doskonale. Współczesne piece z podajnikami zazwyczaj nie wymagają więcej niż dwóch wizyt na tydzień. O ile rozumiem, że kotłownia brudzi, o tyle absolutnie nie zgadzam się z teorią o słuszności braku drzwi z garażu do domu. Zastanowiłeś się nad tym, jak siedzisz sobie w domciu, w piżamce, kapcioszkach, z lampką winka przed kominkiem, a tu nagle przypominasz sobie, że zostawiłeś coś w samochodzie? Zakładasz więc buciki, sweterek, paltko, czapeczkę (bo na dworze zawierucha) i zasuwasz do garażu po zapomnianą rzecz. Albo inny przykład: wjeżdzasz do garażu, wyjmujesz zakupy zrobione na weekend w hipermarkecie i nosisz je do głównych drzwi, i nosisz, i nosisz, i nosisz... Problem smrodu z garażu można zlikwidowac prosto: wietrzyć garaż, między wiatrołapem a garażem zamontować drzwi z magnetyczną uszczelką, a jeśli smród jest przeokrutny, zastosować w garażu jakąć wentylację mechaniczną. Ja sobie nie wyobrażam, żebym musiała latać do garażu wychodząc na zewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 22.01.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Połączenie garażu z częścią mieszkalną ma swoje zalety i wady. Drzwi z magnetyczną uszczelką nie uchronią Cię od smrodków z garażu. Jeśli chodzi o zakupy to podjeżdżam z nimi pod same drzwi, a potem wjeżdżam do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.01.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Połączenie garażu z częścią mieszkalną ma swoje zalety i wady. "... a chodzi o to, żeby te zalety nie przysłoniły nam wad..." - taki cytacik mi się nasunął Drzwi z magnetyczną uszczelką nie uchronią Cię od smrodków z garażu. Jeśli chodzi o zakupy to podjeżdżam z nimi pod same drzwi, a potem wjeżdżam do garażu. Kwestia lokalizacji tych drzwi, sposobu ich uszczelnienia, skuteczności wentylacji, ale i... zawartości garażu. Każdy musi sam zdecydować, co lepsze. Ja wybrałem przejście do garażu wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 22.01.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Dużo zależy od tego co sie trzyma i robi w garażu. Myśle że rozsadne połączenie z domem np. poprzez pomieszcenie zwane śluzą i dobra wentylacja ma wiecej zalet niż wad. Oczywiście trzeba jeszcze "nie gazować" auta przy zamknętych drzwiach. Obecne samochody to już nie te cieknące i śmierdzące auta co kiedys i wystarczy odpowiednia kultura uzytkowania pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Dużo zależy od tego co sie trzyma i robi w garażu. Myśle że rozsadne połączenie z domem np. poprzez pomieszcenie zwane śluzą i dobra wentylacja ma wiecej zalet niż wad. Oczywiście trzeba jeszcze "nie gazować" auta przy zamknętych drzwiach. Obecne samochody to już nie te cieknące i śmierdzące auta co kiedys i wystarczy odpowiednia kultura uzytkowania pomieszczeń Niestety obecne samochody bobów budowniczych to z reguły stare auta na gaz. A nawet jeśli nie są takimi teraz to będą takimi przed spłaceniem kredytu za dom. Taka jest smutna prawda choć na szczęście nie wszystkich dotyczy. Problemem jest ten gaz bo stwarza rzeczywiste dodatkowe bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 22.01.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Niestety obecne samochody bobów budowniczych to z reguły stare auta na gaz. A nawet jeśli nie są takimi teraz to będą takimi przed spłaceniem kredytu za dom. Taka jest smutna prawda choć na szczęście nie wszystkich dotyczy. Problemem jest ten gaz bo stwarza rzeczywiste dodatkowe bezpieczeństwo. Sam mam takie auto i w dodatku na gaz. W obecnym domu garaż też jest w bryle budynku. Z tym gazem w samochodach to mit. Niebezpieczeństwo jest analogiczne jak w przypadku gazu z sieci lub w kuchence na butle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts