Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie "udogodnienia" warto zainstalować w domu?

mamaWeroniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie polecam centralne odkurzacze. dodatkowo warto zrobić sobie otwory wylotowe w kuchni czy przedpokoju podłączone do centralnego gniazda odkurzacza. Jest to świetny sposób, gdy chce się szybko pozamiatać. otwory te po włączeniu pochłaniają cały brud, który się do nich zamiata bez potrzeby używania węża. :)

• 1 year później...

[....] jak ktoś ma pietrowy dom i piękną jadalnię na górze to moze winda pomiedzy kuchnią a nią się przydać. [....]

Witam Serdecznie,

Weszłam na te forum, zeby znaleść coś na temat właśnie "windy". W moim wypadku chodzi o połączonie kuchni gospodarczej ,którą mamy w piwnicy a kuchnią-pokojem dziennym na piętrze. Jeśli ktoś mogłby mi podesłac jakies linki gdzie mogłabym o tym poczytać to będę wdzięczna. W tym wypadku słowo "winda" jest na wyrost, chodzi raczej o swego rodzaju dzwig, nie wiem jak to się fachowo nazywa. Jakie są tego koszty, i jak sie to czegos takiego technicznie zabrać. Dzięki z góry za pomoc! :)

Pozdrawiam

Kinga

[....] jak ktoś ma pietrowy dom i piękną jadalnię na górze to moze winda pomiedzy kuchnią a nią się przydać. [....]

Witam Serdecznie,

Weszłam na te forum, zeby znaleść coś na temat właśnie "windy". W moim wypadku chodzi o połączonie kuchni gospodarczej ,którą mamy w piwnicy a kuchnią-pokojem dziennym na piętrze. Jeśli ktoś mogłby mi podesłac jakies linki gdzie mogłabym o tym poczytać to będę wdzięczna. W tym wypadku słowo "winda" jest na wyrost, chodzi raczej o swego rodzaju dzwig, nie wiem jak to się fachowo nazywa. Jakie są tego koszty, i jak sie to czegos takiego technicznie zabrać.

Poszukaj w firmach zajmujacych sie obsluga lokali gastronomicznych. Moze Stalgast albo Bastra beda mialy cos takiego w swojej ofercie. Zdarzaja sie takie windy w lokalach gdzie kuchnia jest w piwnicach a sale na pietrach - wtedy kelnerzy nie chodza po dania tylko odbieraja je wlasnie z okienka windy.

Poszukaj w firmach zajmujacych sie obsluga lokali gastronomicznych. Moze Stalgast albo Bastra beda mialy cos takiego w swojej ofercie. Zdarzaja sie takie windy w lokalach gdzie kuchnia jest w piwnicach a sale na pietrach - wtedy kelnerzy nie chodza po dania tylko odbieraja je wlasnie z okienka windy.

Mój ojciec się tym zajmuje - no i tak, sam koszt potrawówki to kilkanaście tysięcy złotych - do tego dochodzi konserwacja (comiesięczna), odbiory przez UDT (coroczne) - cała sprawa nie jest tak prosta, jak się wydaje.

Gość Konto usunięte_12*

Ja przed wylewkami zamontowałem rurociąg fi 100 pod posadzką sypialni z cichym wentylatorem na wejściu i anemostatem pod łóżkiem oraz włącznikiem przy łóżku. Mogę teraz spać spokojnie na parterze przy zamkniętych oknach w czasie gorącego lata nie martwiąc się o to, że "coś" lub ktoś wlezie nam nocą do sypialni przez otwarte okno.

Jesienią, zimą i wiosną wentylator nie musi pracować, bo świeże powietrze (regulowane anemostatem) samo wchodzi do sypialni :D

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Zdecydowanie polecam centralne odkurzacze. dodatkowo warto zrobić sobie otwory wylotowe w kuchni czy przedpokoju podłączone do centralnego gniazda odkurzacza. Jest to świetny sposób, gdy chce się szybko pozamiatać. otwory te po włączeniu pochłaniają cały brud, który się do nich zamiata bez potrzeby używania węża. :)

Tak zwane szufelki, rzeczywiście są bardzo Przydatne, szczególnie w wiatrołapie, gdzie się najwięcej piachu na butach wnosi

• 2 years później...