Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Również interesuje sie Apollem - ale z uwagi na koszty rozważam "apollo I"

http://domus.wroc.pl/projekt/apollo-i lub projekt "zorza"

http://domus.wroc.pl/projekt/zorza (projekt również "Domusa" ) szukając Apolla natrafiłem na "Miłkę " http://domus.wroc.pl/projekt/milka

przy okazji liczę, że odezwą się inni co budują Apolla i że odżyje wątek .

Pozdrawiam

Edytowane przez Arkus

• 6 months później...
  • 3 weeks później...
Ja buduje Miłkę z Archipelagu ale to to samo tym bardziej że mam lustrzane odbicie, tzn jestem na etapie załatwiania pozwoleń ale plan już kupiłam i wprowadziłam kilka zmian np. doprojektowałam bawole oko / na dachu od frontu zamiast tych okien dachowych. Z tyłu zostawiam okna dachowe bez zmian. A Ty już budujesz czy narazie się zastanawiasz?

• 1 month później...

Kontaktowałem się z DOMUSem, posiadają tylko jeden adres gdzie powstaje Apollo, ale inwestor zastrzegł swoje dane.

Prosiłem o podanie mojego maila do wiadomości inwestora z prośbą o kontakt, ale jak na razie bez odzewu.

Na stronach DOMUSa można zobaczyć jedno zdjęcie Apolla w realizacji.

http://www.domus.wroc.pl/realizacje_opis.html?id=16

Który Apollo dokładnie Wam się podoba? My się skłaniamy do IIa.

• 1 month później...

Witam sympatykow APOLLO tez siedze nad tym projektem , mysle o kilku zmianach m.in zeby wejscie nie bylo wprost do salonu, ale mam jeszcze trche czasu bo narazie walcze o dzialke i mam nadzieje ze uda mi sie ja kupic do konca roku . Ale do tego czasu powoli sie przygotowuje .Licze ze zanim zaczne budowaqc podejrze u was troche fotek i uwag jaet wtedy o wiele latwij budowac i uniknac wielu bledow.

Piszcie iwklejajcie mnostwo zdjec.

ozdrawiam :lol:

[/img]

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam, własnie zdecydowaliśmy sie na Apollo IIa http://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=37&flip=1 wersja lustrzana. Mąż był w pracowni, mówi, że sensowni ludzie. Zastanawiamy się czy robić u nich adaptację- jak myslicie w tej samej pracowni czy u innego architekta?-dodam jesteśmy też z Wrocławia.Mamy zamiar kupić projekt w ciągu dwóch tygodni, w tym czasie chcemy wyjasnić w gminie parę kwestii.

Planowane zmiany w projekcie:

1. Chcę zmniejszyć wiatrołap i jego kosztem powiększyć pom. gospodarcze,

2. Przesunąć ściankę działową wiatrołapu w stronę drzwi wejściowych, co pozwoli przesunąć również szafę i wygospodarować miejsce na wnękę prysznicową w małej łazieneczce.

3. Zamiast okna przy jadalni - drzwi balkonowe wyjściem na mały tarasik( to będzie u mnie strona zachodnia).

Więcej nic nie będę zmieniać, bo wszystko inne mi sie podoba (jeżeli chodzi o kwestie estetyki i funkcjonalności, jak z technicznymi to się jeszcze okaże).

Projekt uwzglednia kilka ważnych dla mnie spraw:

1.spiżarnia, 2.połączenie domu z garażem( a to że przez spiżarnię to cudne rozwiązanie- nie bede tachać zakupów daleko :), 3. sypialnia rodziców oddzielona od pokoi dzieci, 4. Pokoje dzieci w sensownym rozmiarze, 5. poddasze nieużytkowe z możliwością pzrerobienia na użytkowe.

Teraz będziemy wykańczać tylko dół, na strop poukładamy wełnę mineralną dla ocieplenia i izolacji ( i żeby obniżyć koszty o robociznę).

Mamy nadzieję że za 300 tys da się zrobić wszystko łącznie z ogrodzeniem i profesjonalnym urządzeniem ogrodu. Będziemy dążyć żeby było jak najmniej :).

Pozdrawiam

cieszę się, ze nie tylko mi podoba się projekt "apollo" .

Równiez jestem zdania przemyślanych rozwiązań w tym projekcie.

a ten pomysł z ta wnęką na prysznic w małej łazience to hmm wydaje się być dobrym pomysłem :) .. .

Co do twojego pytania, komu zlecać zmiany?.. To tak się zastanawiam czy tego typu zmian nie lepiej (taniej) wykonać w trakcie budowy. Oczywiście uzgadniając to z kierownikiem budowy i wykonawcą... Są to drobne zmiany (przynajmniej tak mi się wydaje-przeciez to tylko ścianki działowe.

Pozdrawiam

dabell ----> my kupiilśmy Apollo II. Właśnie oddaję go do adaptacji. Zmiany jakie zamierzamy wprowadzić są niewielkie: likwidacja drzwi z garażu do spiżarni, prawdopodobnie zmiana wiekości okien (mam wrażenie, że okno 120x150 jest trochę małe). Pierwotnie planowaliśmy strop drewniany (poddasze będzie tylko strychem dostępnym z drabinki) ale ostatecznie postanowiliśmy zostać przy Terivie. Reszta nam odpowiada - szukaliśmy projektu baaaardzo długo i wydaje się nam, że w końcu znaleźliśmy ideał :D. Mamy zamiar budowć z BK 24cm+ styropian lub 36,5 bez docieplenia.......jeszcze się waham...

pozdrawiam

Rammzes1 - Dzięki za szybki odzew :) Dla nas Apollo to także ideał :) znaleziony pod nosem w sumie :lol: (pracownia Domus jest w drodze do miasta z naszego mieszkanka), po wielu miesiącach poszukiwań. Kiedy ruszacie z budową? Mamy te same wątpliwości dotyczące ścian :). Będziemy budować obok znajomych, którzy mają dom właśnie z BK 36 nieocieplony, bo po pierwszym sezonie (zostawili specjalnie nieotynkowany) stwierdzili, że nie ma takiej potrzeby. Budowali z BK 36 400z Prefabet zakład Milicz. Pytałeś się architekta czy zmiana ścian na BK24 + ocieplenie nie pociągnie za sobą innych zmian np. konstrukcja dachu?

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
My kupiliśmy projekt Apollo II L, teraz sie adoptuje. Mamy zamiar ruszyc z budową na wiosne (okolice Rzeszowa).

Zmiany: kat dachu 35st, zmiany w spiżarce, kuchni, wiatrołapie i kotłowni jak na rysunku.

Co sądzicie?

http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=48296&grupa=0&kat=20&nxt=0

B@ha witam na forum i w gronie astronautów 8). Ja też będe miała Apollo II L. Zmiany w projekcie są ciekawe i funkcjonalne. Będziesz robić od razu poddasze? Bo dla mnie, tak jak wcześniej pisałam, konieczne bedzie dorobienie wnęki prysznicowej przy wc kosztem przesunięcia szaf i również zmianami w wiatrołapie i kotłowni. U nas poddasze to daleka przyszłość, a z dwójką dzieci jedna łazienka to za mało. Wykrojenie spiżarki z garażu u nas byłoby nie do zrobienia, bo drugi samochód musiałby być mały, poza tym własnie wejście z garażu do domu przez spiżarkę jest dla mnie udogodnieniem :) i jednym z warunków projektu "dla nas".

Ściany 1W z BK zostają? Mam nadzieję, że będziemy sie dzielić doświadczeniami z budowy. My ze względu na papierologię najwcześniej zaczniemy w czerwcu - lipcu.

Pozdrawiam