Bha 10.02.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 My zamierzamy tylko dół zrobić i to w miare szybko ( o ile sie da). Góra kiedyś kiedyś.Sciany chyba będą 24BK +12 styropanu.Pozdrawiam i ciesze sie że Was znalazłam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 10.02.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 A co architekt adaptujący projekt mówi o zmianie ścian 1W na 2W? Pociągnie to za soba jakieś zmiany w konstrukcji? Czy macie jeszcze jakieś zmiany w projekcie (np. usunięcie okien?) oprócz tych widocznych w albumie? Bo u nas ściana z dużą łazienką jest na kierunku północnego wschodu i zastanawiamy się czy nie wyrzucić z niej tych mniejszych okien z 2 pokoi a pozostałym oknom zwiększyc wymiary np. 150*150. W łazience okno jest potrzebne więc zostanie. Właśnie - u was z kotłowni okno jest usunięte czy mi sie wydawało? Nie wiem czy to kwestia rysunku, ale na rzutach które mam z Domusa kominy wentylacyjne i inne zajmują więcej miejsca niż u was? Zostawiacie 18 fi w kominie dymnym dla kominka? Ja po lekturze forum mam wątpliwości, czy to jest właściwy przekrój i czy nie powinno sie dać wiekszego, ale to bede jeszcze z kominkarzem ustalać przed ostateczną wersją projektu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 11.02.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Okna w zasadzie zostawiamy, wyrzucamy okrągłe i dodajemy w garazu symetrycznie do kuchennego, w kotlowni jest zostawione okno, tylko na rysunku nei naniesione, bo chodzilo o pokazanie zmian w scianach wew. Architekt wie o scianach 2W ale mowil ze nie ma problemu. aaa kominek ma komin prostopadle odwrocony, zeby mniej wychodzil na srodek kuchni ( u nas).Dzis bylismy na dzialce z różdżkarzem i niby mamy wode na skraju działki ( to dobrze) i niby nie ma żył wodnych pod domem ( drugie dobrze). Jak pomysle ile zalatwiania nas jeszcze czeka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 15.02.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Ja też w tym roku rozpoczynam budowę, tylko że Apolla IIa Lustro z duuużymi przeróbkami i adaptacjami. Generalnie zmiany będą spore (wynikają również z dostępności mediów na działce). Planujemy ogrzewanie na ekogroszek, stąd należało wydzielić miejsce na przyzwoitą kotłownię. Kuchnię w pierwotnym projekcie przekładamy w miejsce sypialni (obok salonu), usuwamy ścianę nośną (zastępując ją podciągiem) pomiędzy sypialnią a nową kuchnią, w miejscu poprzedniej kuchni robimy sypialnię. Cóż poza tym, przerabiamy schody i sporo innych zmian Generalnie projekt przypasował nam wizualnie od zewnątrz (prosta bryła łatwa w realizacji), układ wewnętrzny dawał możliwości adaptacji wg własnych potrzeb. Jeśli chodzi o ściany zewnętrzne, to planujemy je wykonać z max'a + ocieplenie styropianem conajmniej 12 cm. Życzę wszystkim powodzenia w inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 15.02.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Nasz projekt jest już po adaptacji i nabiera mocy urzędowej w starostwie. Zmiany były kosmetyczne: drzwi z garażu do wiatrołapu, połączenie wiatrołapu z garderobą, wyrównanie poziomu okien w pokojach, minimalne zwiększenie powierzchni okna w kuchni, rezygnacja z bulaja w garażu oraz likwidacja ścianki dociskowej w fundamencie. Strop zostaje cięzki mimo, że góra będzie tylko strychem (przez większą częśc naszego życia). Ściany na tą chwilę będą 1W (YTONG 36,5). Piszę na tą chwilę ponieważ jak nie znajdę dobrej, sprawdzonej ekipy do Ytonga to zmienię na bk 24 + docieplenie. niedzio ---> mógłbyś przybliżyć problem przyzwoitej kotłowni, tzn gdzie ją umiejscowiłeś. My póki co też nie mamy gazu i sąsiedzi grzeją groszkiem ale mi się ten pomysł nie podoba i postanowiłem walczyć z gazownią o wybudowanie rurociągu (do Wasermana zbudowali) Mam takie pytanko zostawiacie okiennice i czy ktoś z Was orientował się ile to to kosztuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 15.02.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Tak jak pisałem wybraliśmy projekt Apollo IIa Lustro. http://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=38&flip=1 Kotłownię wrzuciłem w miejsce kuchni, zmieniłem lokalizację drzwi, zamykam przejście z salonu do kotłowni. Dorabiam przejscie z kotlowni do garazu i z garazu do spizarni. Wejście ze spiżarni idzie do hallu (13). Kotłownia się minimalnie zmiejsza do ok. 9,5 m2. Dodatkowo wejście do kotłowni z zewnątrz (będzie służyła również jako magazyn na jakieś rupiecie). Cóż jeszcze, kuchnia idzie w miejsce 7, przy czym zmniejszamy ją powiększając sypialnię narożną do ok. 17m2 (prostujemy ściankę) Aha, zmieniamy troche wiatrolap, tzn. minimalnie wsuwamy wejscie w budynek i robimy otwieranie drzwi na zewnątrz (będzie to bardziej praktyczne ze względu na zajmowaną przestrzeń przez drzwi wejściowe. To by było na tyle zmian z dołem (naszego autorstwa nanoszonych z pomocą architekta). Pozostają jeszcze minimalne zmiany poddasza, ale to już inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 21.02.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 A czy może macie kogoś godnego polecania (chodzi o ekipę) do budowy tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 09.03.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Mam takie pytanko zostawiacie okiennice i czy ktoś z Was orientował się ile to to kosztuje?? Pytałam producenta.. mówił, że okiennice to mniej wiecej cena okna średnij klasy. Czyli nie mało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 09.03.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Pozostają jeszcze minimalne zmiany poddasza, ale to już inna sprawa Mam prośbę - mógłbyś wrzucić gdzieś plany poddasza? Wiem, że Domus ma jakieś pokazowe wersje zagospodarowania poddasza,ale nie interesowałam się tym wcześniej. Nie będziemy robić tego teraz , to tak na przyszłóść. Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 07.04.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Witajcie, my też zastanaiwamy się nad projektem APOLLO IIa. Jesze się nie zdecydowaliśmy, ale ten projekt ma duże szanse Cieszę się, że znalazłam tak liczną grupę "APOLLO" i mam nadzieję, że będę mogła skorzystać z Waszej (już praktycznej)wiedzy. Pozdrawiam wielbicieli APOLLA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arfiS 10.04.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Ja również witam zwolenników Apollo. Od prawie roku zastanawiamy sie nad tym projektem. Cieszę się, że będzie można podyskutować o jego za i przeciw z innymi. pozdrawiamarfiS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boma 12.04.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Witam budowniczych apollo IIa. Planuję budowę w tym roku ,co do zmian w projekcie to planuję zamurowanie wejścia do kuchni od strony salonu,a wejście do niej zrobić od narożnika przedpokoju co wiąże się z utratą spiżarni, wejście z garażu zrobić do holu .Reszta pewnie wyjdzie w praniu.Aha, obrócę komin w kuchni o 90 stopni aby mniej wystawał do środka.Zachęcam wszystkich budowniczych z Wałbrzycha do wymiany zdań (jest nas ponoć razem 8)pozdrawiam boma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 18.04.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Czyli w okolicach Wałbrzycha powstaje osiedle z tych domków?? Może ktoś poda namiary na tą zbiorową budowę Warto by było zobaczyć tyle domków naraz w jednym miejscu, pewnie będzie można zasięgnąć wiele opini na temat budowania tego domu. A czy ktoś wie jaka jest różnica cenowa w wybudowaniu APOLLA II, a APOLLA IIa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 19.04.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 ApolloII od IIa różni tylko kształt nadproża i daszek nad garażem więc różnica prawie żadna pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boma 19.04.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Tak,w Wałbrzychu powstaje osiedle na 68 domów ale samych apollo II ma być 9.Nie znam jeszcze dokładnych kosztów ,prawdopodobnie będę coś wiedział za miesiąc.Budowa zacznie się w sierpniu.Pozdrawiam boma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baz 02.05.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Witam My również zaczynamy budowę apollo II. Zmiany to: drzwi do garażu z wiatrołapu, kominek na ścianie przy pokoju 1/7 (trzeba będzie dosawić komin), okna powiększymy do 150x150 (w pokojach będzie tylko po jednym), więsze okno na taras zamiast tego w salonie, mała łazienka będzie u nas pralnią (troszkę powiększymy kosztem kotłowni), a na schody będzie wchodzić się odwrotnie ( nie od salonu). I chce jeszcze wydłużyć garaż o ok 2 aby wygospodarować pomieszczenie na magazyn dla swojej działalności mam nadzieję że ta zmiana nie spowoduje to jalkiejś porażki w jego wyglądzie. Zaczynamy w sierpniu. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 12.05.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 My właśnie dostalismy pozwolenie na budowe, teraz sie uprawomacnia... i zaczynamy... a jak wasze budowy? jakie etapy na dzis? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 25.05.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Czołem inwestorzy Podnosze temat My rownież jestesmy zainteresowani budową Apollo II, jak na razie nie mam pojecia ile taki dom mnie bedzie kosztował, mam nawet znajoma koleżankę która zrobi kosztorys ale mówi mi że bez pełnego projektu tego nie policzy hmm i problemik, a może wieci czy gdzieś sie da zdobyć taki projekt (oczywiście jakieś xero lub demo). A poza tym oczywiście chcemy zobaczyc taki domek już na żywo ale jak widze na razie projekt mało popularny i z oglądnięciem bedzie problem . Nie mniej jednak dołączmy do zwolenników Apolla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 13.07.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Nasz Apollo II ma już ławy fundamentowe i dzis o 10.00 będzie mial ściany fundamentowe... hurrrra.... http://republika.pl/piekielko2006/ a jak Wasze domki? pną sie do góry pozdrawiam B@ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 17.07.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Nasz Apollo już stoi... i teraz zajmują się nim czule panowie od dachu. Pozdrawiam wszystkich Apollowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts