Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas dalej cisza, oprócz tego że mamy zaprojektowana piwnicę około 70m , podpisaną umowę z wykonawcą i obietnicę że wybuduje nasze APOLLA do końca lutego.Jutro podobno mają ściągać humus(oby), jak będę dysponował fotkami to je wkleję , bądźcie cierpliwi apollowicze ale tak to już jest w spółdzieniach.Pozdrawiam boma. :D

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
dabell ----> my kupiilśmy Apollo II. Właśnie oddaję go do adaptacji. Zmiany jakie zamierzamy wprowadzić są niewielkie: likwidacja drzwi z garażu do spiżarni, prawdopodobnie zmiana wiekości okien (mam wrażenie, że okno 120x150 jest trochę małe). Pierwotnie planowaliśmy strop drewniany (poddasze będzie tylko strychem dostępnym z drabinki) ale ostatecznie postanowiliśmy zostać przy Terivie. Reszta nam odpowiada - szukaliśmy projektu baaaardzo długo i wydaje się nam, że w końcu znaleźliśmy ideał :D. Mamy zamiar budowć z BK 24cm+ styropian lub 36,5 bez docieplenia.......jeszcze się waham...

pozdrawiam

W tym roku po wielu perypetiach z tzw. pseudofachowcami osiągnołem etap stanu surowego otwartego Apollo IIa. Tak naprawde moja chatka powstała na bazie Apollo I po poszerzeniu ściany garażowej o 2 m w konsekwencji czego:

- poszerzyłem salon i kuchnie o 2 m

- powstała mi druga tzwe ,,brudna kotłownia'' w bryle garażu

pozostałe zmiany:

- podniesienie poddasza o jeden pustak

- zmiana nachylenia dachu na 32 st

- likwidacja okien pokoi na ścianie łazienki

- wejście do czystej kotłowni z wiatrołapu

- zamknięcie przejscia do kotłowni od strony holu - powstanie garderoby

- przemieszczenie kominka w róg na ścianie tarasowej (dodatkowy komin na zwenątrz tarasu)

W planach mam jeszcze poszerzenie okien pokojowych i okna kuchennego do wymiaru 150x150 dlatego tez kontakt z osobami które taką modyfikację dokonały jesst mile widziany

Dodatkowo z chęcią wymienie opinię na temat wykończeniówki zewnętrznej:

- czy ktoś robił elewację drewnianą ścian szczytowych (propozycja DOMUS-a)

- czy ktoś wykonał wyższą elewacje z płytek klinkierowych eliminując tradycyjny capinos - zdjęcia mile widziane

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Apollowiczów.

Ja też rozpoczyna, właśnie wychodzę z papierów i mam nadzieję zaczą na wiosnę.

Bardzo proszę o poradę ws. kosztów budowy stanu surowego.

Jak kształtuje siękoszt materiwłów (oczywiście uśredniony) i ile was wyniosła robocizna (Ja jak narazie mam dwie biegunowo różne wyceny; 65 i 50 tys.) więc lekko się zdziwiłem.

Będę wdzięczny za pomoc. :roll:

Witam u nas koszt stanu surowego z piwnicą pod połową domu oraz robocizną oscyluje w granicach 250 tys. , wiem że to strasznie dużo jak na warunki wałbrzyskie ale tak to jest jak się podpisuje umowy za szybko.Uważam że można było to zrobić spokojnie do 220 tys.Co do zmian w projekcie to zlikwidowałem małe okienka w pokojach obok łazienki a pozostałe okna zwiększyłem do wymiaru 140x140 i parapet na wysokość 90 cm.Tak jak większość likwiduję wejście do spiżarki od garażu ,a robię z garażu do holu.Jak będę dysponował zdjęciami stanu zerowego (może za około 2 tygodnie) to wkleję jakieś fotki.Pozdrawiam boma

• 1 month później...
Witam,Fajnie ze tu trafiłam.Czy gdzieś w okolicach Warszawy, Łodzi, Piotrkowa można zobaczyc gotowy Apollo? Ma ktoś z was jakiś pomysł na poddasze?Kupilismy Apollo II w stanie surowym i zaczęliśmy dzialac. Z zewnątrz domek tak średnio nami się spodobał na początku, ale układ pomieszczeń nas przekonał, bo wydaje nam sie że domek będzie bardzo funkcjonalny.Więc dolaczyliśmy do grona apollowiczów. Pozdawiam

Hej, powiem tak, jest to piwnica i nie, ponieważ nie będzie zasypana ze względu na dużą różnicę poziomów.Po prostu zasypanie piwnicy spowodowało by powstanie skarpy wysokości około 6 metrów.Co do zmian to ciągle jakieś wprowadzamy np. poszerzenie drzwi wejściowych z 110cm do 140 cm (zrobimy boczne naświetle) likwidacja małego okienka w holu,nie robimy pom.gospodarczego(jest piwnica) przez to będzie duży holl , powiększamy małą łazienkę tą 1.5m do 8 metrów kwadratowych (tam dajemy piec gazowy), małe okienka w pokojach obok łazienki do likwidacji , duże będą miały wymiar 140x140, poziom wszystkich okien w domu na parterze to 90cm (również te w kuchni).A ha zamiast tarasu będzie balkon.Piwnica ma metraż 70m/2 zejście do niej pod schodami na strych, w piwnicy piec zgazowujący drzewo(dostawiłem dodatkowy komin , obok tego w salonie).pozdrawiam boma

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Zastanawiamy się nad podbitką w naszym apollo. Moze ktoś wkleic albo przesłac mi zdjecia jak macie zrobioną u siebie. Zastanawiamy się nad tarasem, czy pod skosem całkowicie czy częsciowo poziomo, a końcówka skos. (chyba kiepsko wytłumaczyłam :-)) W kazdym razie prosiłabym o fotki, jeśli ktokolwiek tu jeszcze zagląda.

• 2 months później...

Witam,

My budujemy Apollo IIa lustro w konstrukcji drewnianej,okolice Łodzi.

zaczeliśmy w czerwcu ogrodzenie i fundamenty.

1 lipca zaczął cieśla, skończył 6 sierpnia.

W piątek zaczeli pokrywać dach. Może skończą przed 15 sierpnia.

20-08 przywożą okna, potem drzwi i brama garażowa.

W/g planów wykonawców wykończenia będą gotowe na konieć września.

Dom rośnie w oczach, codziennie jesteśmy bliżej wprowadzania.

Zmiany:

- okna w pokojach 150/150

- likwidacja okien w pokojach od strony łazienki

- likwidacja małego okna między kuchnią i salonem

- brak ściany między kuchnią i salonem

- na poddaszu okna 120/150-po jednym na stronę

- strych do adaptacji w przyszłości, brak schodów

- troche zmieniliśmy układ wiatrołapu i przedpokoju

Może później wrzucę pare zdjęć.

W lipcu 2008 zaczęliśmy budowę Apollo II lustro. Obecnie mamy ściany fundamentowe przygotowane do wylania chudziaka.

Zmian w projekcie niewiele - likwidacja wejścia do spiżarni z garażu i przesunięcie ściany wiatrołapu. Jak na razie...

Szukamy kontaktu z budującymi Apollo w okolicach Bolesławca jak również "grupą Wałbrzyską" - ostatnio przejeżdzaliśmy przez Wałbrzych ale nie udało nam się znaleźć tych Apollo. Chętnie skorzystamy z zaproszenia i umówimy się na wymianę doświadczeń inwestora