44tery 15.09.2023 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Stawiam na działce domek holenderski który będzie używany prze 4 osoby w sezonie letnim ok. 6 miesięcy, głównie w weekendy (1 miesiąc co dziennie).Zastanawiam się nad wyborem szamba betonowego lub ekologicznego.Przeglądając OLX z Łódzkiego cena za betonowe 10m3 jest prawie taka sama, z przewagą na ekologicznego 3m3 Betonowe kompletne z KOMINKIEM, PŁYTĄ I WŁAZEM BETONOWYM. W skład ekologicznego wchodzi:- Osadnik gnilny 3000 litrów z koszem i wkładem filtrującym- Rury nacinane na pole drenażowe 3 x 9 m.- Geowłóknina- Wywiewki - 3 szt.- Kolanka - 5 szt.- Rury pełne 1 metr - 5 szt.- Rury pełne 2 metr - 1 szt.- Studzienka rozdzielcza- Bakterie na 2 miesiące eksploatacji - GRATIS- PEŁNA DOKUMENTACJA Które będzie łatwiejsze w obsłudze, rzadziej trzeba będzie z niego wybierać. Proszę o podzielenie się doświadczeniami albo inny pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 17.09.2023 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 (edytowane) Stawiam na działce domek holenderski który będzie używany prze 4 osoby w sezonie letnim ok. 6 miesięcy, głównie w weekendy (1 miesiąc co dziennie). Zastanawiam się nad wyborem szamba betonowego lub ekologicznego. Przeglądając OLX z Łódzkiego cena za betonowe 10m3 jest prawie taka sama, z przewagą na ekologicznego 3m3 Betonowe kompletne z KOMINKIEM, PŁYTĄ I WŁAZEM BETONOWYM. W skład ekologicznego wchodzi: - Osadnik gnilny 3000 litrów z koszem i wkładem filtrującym - Rury nacinane na pole drenażowe 3 x 9 m. - Geowłóknina - Wywiewki - 3 szt. - Kolanka - 5 szt. - Rury pełne 1 metr - 5 szt. - Rury pełne 2 metr - 1 szt. - Studzienka rozdzielcza - Bakterie na 2 miesiące eksploatacji - GRATIS - PEŁNA DOKUMENTACJA Które będzie łatwiejsze w obsłudze, rzadziej trzeba będzie z niego wybierać. Proszę o podzielenie się doświadczeniami albo inny pomysłem. Nie wydaje mi się, abyś to dobrze z kwotą podsumował. Do tego dochodzi jeszcze podsypka pod rury ze żwiru płukanego 16-32mm. Co najmniej 10 ton i drenaż o długości 27m nie jest za duży. Ja bym robił 3 x 12m, a nie 3 x 9m bo to ilość minimalna. Na OLX masz już w cenie pełną dokumentację ? Dla mnie to nic nie oznacza, a w zasadzie oznacza tylko instrukcję montażu :) . Oczyszczalnię trzeba zgłosić formalnie i wiążą się z tym koszty. Nie polecam robienia czego " po cichu", bo to już nie są czasy na jakieś kombinacje. Ogólnie szambo będzie łatwiejsze do użytkowania, bo takie weekendowe przyjazdy nie dadzą za dużo ścieków. Raz na sezon wybierzesz 10m3 i tyle. Jednak jak grunt może być podmokły to też uważaj na szambo szczelne, bo musi być lepszej jakości i nie za tanie, abyś tam miał tylko swoje ścieki, a nie dodatkową wodę gruntową . Edytowane 17 Września 2023 przez WojtekINST 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
44tery 18.09.2023 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Dziękuje za odpowiedz.Z kim bym nie konsultował to, wszyscy doradzają betonowe i takowe będę zamawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts