lodzianka82 17.09.2023 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 Na wstępie chciałbym Wszystkich powitać. Mam do Państwa pytanie. Czy ktoś się orientuje lub mógłby podać mi odnośnik do przepisów jakie wymogi powinna spełniać kotłownia drewniana z kopciuchem w środku? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 17.09.2023 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 jakie wymogi powinna spełniać kotłownia drewniana z kopciuchem w środku? Kocioł na paliwo stałe w drewnianym pomieszczeniu wymaga szczególnej uwagi ze względu na zwiększone zagrożenie pożarowe. W kotłowni wylewa się betonową podłogę lub przygotowuje się oddzielny fundament pod kocioł, a ściany są osłonięte niepalnym materiałem. Kotły małej mocy montuje się bezpośrednio na płaskiej wylewce betonowej. W przypadku kotłów na paliwo stałe, których moc przekracza 50 kW, konieczne jest wyposażenie oddzielnego fundamentu na ziemi w podłoże piasku i żwiru. Podstawa kotła musi wznosić się 8-10 cm nad poziom podłogi i nie może stykać się z fundamentem budynku, ani z wylewką podłogową w pomieszczeniu. Ważne jest, aby zainstalować kocioł na paliwo stałe w taki sposób, aby jego wydajność była jak najwyższa - czyli z buforem (wymaga to prawidłowego doboru i montażu kotła). PS. Czas najwyższy zmienić kocioł na zgazowujący z buforem lub na coś automatycznego, np. pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.09.2023 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Obwieszczenie Ministra Rozwoju i Technologii z dnia 15 kwietnia 2022 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts