Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć te belki ?

Raxos

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam mały problem. Otóż mam do zrobienia fundamenty i mam problem jak połączyć dwie belki ze sobą. Wygląda to tak że mam ścianę 15m ale... Jadąc od góry mam 975mm potem 90° w lewo na długość 50mm. Dalej 90° w dół i 405mm w prawo 90° 50mm i w dół 90° 65mm i w prawo już 90° długa belka.

Jak to zrobić? Za krótkie odcinki żeby robić to na elkach wydaje mi się a za dużo gięcia żeby całą zrobić no i problematyczne by to było tak powyginać fi12 drut. Co radzicie? Spróbuję dorzucić zaraz zdjęcie dla lepszego wglądu.

Edytowane przez Raxos

Wyginasz to jako jedna figura, przynajmniej ten mały pierd...do środka.

Tam powinna być zaprojektowana stopa a nie takie chu ..wie co .

Jak nie umiesz zrobić to za raz to masz dwie opcje

1. Robisz takie małe odcinki , tylko zbrojenie główne wypuszczasz aż do szalunku ławy minus 5 cm, tak aby kotwienie było jak największe. Robisz to bez elek.

2. Robisz dla mnie przelew 1000 zł i ci to w sobotę zrobię

Zbrojenie ław nie należy wykonywać w jednym odcinku.

Należy je podzielić na jedno a max. na dwa zagięcia.

Trzeba też wiedzieć i pamiętać który pręt należy zaginać do której krawędzi .

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/__original__/l4/10822181-zbrojenie-law-fundamentowych-zakotwione-przez-wygiecie.jpeg

https://ladnydom.pl/budowa/1,108843,10822207,Zbrojenie_podluzne_law_fundamentowych_i_wiencow_stropowych.html

• 5 months później...