Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa na gruncie wysadzinowym. Jak głęboko/szeroko opaska?

bcsz

Recommended Posts

Witam, jak w temacie - potrzebna rada za którą będę wdzięczny. Zaznaczę, że podłoże jest już przygotowane i ciężko cokolwiek cofnąć i zmienić.

W skrócie:

Grunt wysadzinowy z ryzykiem wilgoci w strefie przemarzania 1.0m w najgorszym miejscu (skraj płyty) będzie znajdował się ok. 40cm pod XPS (gr. 10cm) i ok. 60 cm pod gruntem (poziom gruntu w połowie płyty 25cm), który wraz z oddalaniem sie od domu będzie się obniżał.

Pytanie: JAKA OPASKA z użyciem XPS 10cm jest konieczna, aby zabezpieczyć podłoże przed wysadzeniem? Jaka długość i pod jakim kątem najlepiej ułożyć taką opaskę? Myślałem, aby zaproponować ułożenie szalunków z xpsa tak, że 25cm z 60cm płyty XPS (35cm idzie na szalunek) będzie pionowo wkopane w grunt poniżej podstawy poziomej izolacji z XPSa, zaś od dołu wkopanego szalunku puścić pod kątem (jakim najlepiej?) płyty xps dłuższym bokiem 125cm. Układając to odpowiednio pod kątami 30,45,60 zasięg opaski wraz z częścią pionową sięgnąłby w dół/w bok 123/62 , 103/88 , 77/108. Wartości w dół podałem wobec podstawy XPSa pod płytą wiec wobec poziomu gruntu będzie to odrobinę więcej. Czy to wystarczające i która z tych opcji byłaby najlepsza?

Przygotowane podłoże pod tym sektorem płyty to ok. 15-20 cm klińca + 25-20cm piasku.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez bcsz

• 4 weeks później...
Zwykle trzymam się z dala od formalności, ale nie jestem zbyt zrelaksowany… wiem, że to mylące, ale wejdź na ich blog i zacznij od połączenia „hej, (blogerzy) jestem kumplem, z Mercury Radio Theatre, sprawdzałem wejdź na swojego bloga i widziałem, że w zeszłym tygodniu napisałeś artykuł o człowieku... lub astromanie. To mój ulubiony zespół i jeśli je odkopiesz, będę naprawdę zachwycony, jeśli nas sprawdzisz, na pewno to zrobimy. będziecie w mieście w przyszłym miesiącu w BarBar. Czy bylibyście zainteresowani umieszczeniem ich na liście osób, które mają napisać recenzję programu lub napisać dla nas recenzję?”...materiały prasowe zawierają szczegółowe informacje. RÓWNIEŻ upewnij się, że masz w swojej witrynie stronę zawierającą biografię/piosenki/wideo/zdjęcia/plakat, dzięki czemu będziesz mógł po prostu zamieścić link do tej jednej strony, zamiast wysyłać milion linków lub milion załączników. Załączniki złe, brak załączników 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Edytowane przez migashi1