kronong 22.09.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Cześć, Chciałbym wymienić panel prysznicowy z hydromasażem i deszczownicą na zwykłą baterię. Z panelu w ogóle nie korzystam, jest już stary, trochę poniszczony (jakiś tani plastik), a w dodatku zajmuje miejsce pod i tak już niedużym prysznicem - odziedziczyłem to dziadostwo po poprzednich właścicielach. Niestety ale po zdjęciu panelu ze ściany ukazał mi się obraz nędzy i rozpaczy (poprzedniego majstra) - krzywo osadzone doprowadzenia wody, a dziury w kafelkach zalepione tym co akurat miał pod ręką. Zdjęcia zamieszczam w załączniku - nie chciałbym ingerować dalej niż w odkręcenie widocznych wężyków, bo akurat rury mam w całym mieszkaniu jeszcze stare, klejone, więc ryzyko że coś pęknie/rozszczelni się pod płytkami jest dosyć spore. A na remont łazienki póki co się nie zanosi Co możecie mi doradzić w tej sytuacji? Znacie jakieś patenty? A może jakaś niestandardowa bateria prysznicowa, która by to przysłoniła? Myślałem jedynie nad mufą 1/2 cala, którą wkręciłbym w miejsce wężyków, do niej krzywki, i jakoś by się złapało poziom, ale to będzie wystawało z 7cm i nie dostanę nawet tak długich rozet. Na dodatek rozety nachodziłyby na wypukłe kafelki i odstawałyby od ściany - robi się wyższa szkoła druciarstwa. Wydaje mi się, że poprzedni monter miał chyba podobny problem i wybrnął panelem W ostateczności zostawię jak jest i się z tym pogodzę, ale mimo wszystko wolę najpierw zapytać bardziej doświadczonych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.09.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Najprościej jest się z tym zaprzyjaźnić Ale, gdybyś się wciął w ścianę na tyle, by można było powstawiać niezbędną armaturę, by ostatecznie wyjść krzywkami poziomo i z właściwym dystansem, to byłaby dobrze zrobiona robota. Na koniec, poszukać takie same lub podobne płytki i wkleić. Poświęciłbym na to wszystkie płytki wypaćkane klejem, czyli: dwie duże płytki nad przyłączem, dwa dekory i dwie listwy a wcinkę zrobił po fudze. Dałoby to większą przestrzeń do pracy i łatwe wykończenie całymi płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronong 22.09.2023 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Byłem przed chwilą w piwnicy i mam jeszcze kilka dużych płytek i te małe listwy. Nie znalazłem jedynie żadnego dekora. Najlepsza opcja jakby nie patrzeć, tylko strach pomyśleć co tam będzie po skuciu płytek jeśli tak to wygląda od zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.09.2023 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Właśnie idzie o to, że to będzie żaden strach. Można założyć, że zobaczysz płytko osadzone rurki Ale, całkiem możliwe, że trzeba będzie deczko przesunąć wyjście na baterię. Warto to zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts