Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana panelu prysznicowego na baterię

kronong

Recommended Posts

Cześć,

Chciałbym wymienić panel prysznicowy z hydromasażem i deszczownicą na zwykłą baterię. Z panelu w ogóle nie korzystam, jest już stary, trochę poniszczony (jakiś tani plastik), a w dodatku zajmuje miejsce pod i tak już niedużym prysznicem - odziedziczyłem to dziadostwo po poprzednich właścicielach.

Niestety ale po zdjęciu panelu ze ściany ukazał mi się obraz nędzy i rozpaczy (poprzedniego majstra) - krzywo osadzone doprowadzenia wody, a dziury w kafelkach zalepione tym co akurat miał pod ręką.

Zdjęcia zamieszczam w załączniku - nie chciałbym ingerować dalej niż w odkręcenie widocznych wężyków, bo akurat rury mam w całym mieszkaniu jeszcze stare, klejone, więc ryzyko że coś pęknie/rozszczelni się pod płytkami jest dosyć spore. A na remont łazienki póki co się nie zanosi :no:

Co możecie mi doradzić w tej sytuacji? Znacie jakieś patenty? A może jakaś niestandardowa bateria prysznicowa, która by to przysłoniła?

Myślałem jedynie nad mufą 1/2 cala, którą wkręciłbym w miejsce wężyków, do niej krzywki, i jakoś by się złapało poziom, ale to będzie wystawało z 7cm i nie dostanę nawet tak długich rozet. Na dodatek rozety nachodziłyby na wypukłe kafelki i odstawałyby od ściany - robi się wyższa szkoła druciarstwa.

Wydaje mi się, że poprzedni monter miał chyba podobny problem i wybrnął panelem :rolleyes:

W ostateczności zostawię jak jest i się z tym pogodzę, ale mimo wszystko wolę najpierw zapytać bardziej doświadczonych osób.

Najprościej jest się z tym zaprzyjaźnić :)

Ale, gdybyś się wciął w ścianę na tyle, by można było powstawiać niezbędną armaturę, by ostatecznie wyjść krzywkami poziomo i z właściwym dystansem, to byłaby dobrze zrobiona robota. Na koniec, poszukać takie same lub podobne płytki i wkleić.

Poświęciłbym na to wszystkie płytki wypaćkane klejem, czyli: dwie duże płytki nad przyłączem, dwa dekory i dwie listwy a wcinkę zrobił po fudze. Dałoby to większą przestrzeń do pracy i łatwe wykończenie całymi płytkami.