Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie działki / fundamentów

Renault123

Recommended Posts

Hej :)

Wprowadzenie:

2 lata temu zakupiłem działkę , na której zostały wykonane badania geotechniczne wskazując na występowanie gliny, warstw nieprzepuszczalnych na działce. Z tego powodu została zarekomendowana płyta fundamentowa (która została wykonana) oraz drenaż opaskowy, który nie został jeszcze zrobiony. Poprzedni właściciel wyłożył warstwę nasypowa na wierzch, dlatego może nie ma widocznych kałuż.

W załączniku zdjęcie z przekroju.

Zrobiłem też zdjęcie studni w dniu, kiedy cały czas padał deszcz - pusta, wnioskuje, że woda została w wyższych warstwach.

Pytania:

Czy według Was jest sens robienia drenażu opaskowego wokół fundamentu?

Jak wykonać odwodnienie działki? Czy powinienem zrobić drenaż rozsaczjaczy czy może studnie chłonna? Czy jest sens skoro studnia chłonna na dole będzie dalej miała warstwę nieprzepuszczalna ?

Czy może nawieźć jeszcze 5cm ziemi na górę i rozłożyć na całej działce ?

Edytowane przez Renault123

Kilka firm zajmujących się hydroizolacją piwnic poleciło mi ten system odwadniający. Jeśli zamierzasz zrobić tę trasę, sugeruję umieszczenie kanału J, w którym będzie osadzona rura spustowa, i uszczelnienie kanału J do ściany piwnicy https://showbox.bio/ https://tutuapp.uno/ . Edytowane przez rem45