Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wybierałem pompę ciepła - moje porady na co zwrócić uwagę

Wojciech A

Recommended Posts

Tuż przed pandemią zdecydowałem się na wymianę kotła, przeszukałem internet, popytałem znajomych i już wiedziałem – tak pompa ciepła to będzie to. Sprawdziłem że są dotacje, dodatkowy plus, dodatkowo można pompę połączyć z panelami solarnymi – świetnie pomyślałem. Znalazłem w necie urządzenia, cena akceptowalna, więc zdecydowany poszedłem do instalatora aby zamówić montaż. Wiedziałem już wszystko – tak mi się zdawało.

Po kilku pytaniach od Pana Marka, okazało się że:

- marka którą wybrałem – nie ma w Polsce serwisu, profesjonaliści nie będą chcieli jej zamontować, a na dodatek nie wiadomo co z gwarancją, o innych rzeczach już nie chciałem nawet myśleć.

Na szczęście nie kupiłem urządzenia tylko skorzystałem z propozycji instalatora, dziś chce Was uprzedzić abyście przed zakupem pompy zwrócili uwagę na:

- czy wybrana pompa jest od wiarygodnego producenta

- czy urządzenie zostało przetestowane przez niezależne instytuty badawcze

- czy dobór pompy został zrobiony prawidłowo, czy na oko

- czy wybrana pompa jest od wiarygodnego producenta

- czy urządzenie zostało przetestowane przez niezależne instytuty badawcze

- czy dobór pompy został zrobiony prawidłowo, czy na oko

Takie rzeczy to pikuś!!!

- Sprawdzić czy mamy wystarczającą ilość pieniędzy na koncie w przypadku ich braku TU LINK do firmy pożyczkowej.

- Czy mamy miejsce gdzie tę pompę zainstalować w przypadku braku TU LINK do firmy budowlanej z Waszej okolicy

- Oraz czy mamy w ogóle dom w którym tę pompę można zainstalować jeśli nie TU LINK do lokalnego developera

PS.

Jeśli macie już jakieś inne pożyczki na głowie TU LINK do banku który Wam te pożyczki skonsoliduje a Wy będziecie mieli niższą ratę. Porady dotyczące abonamentów komórkowych w kolejnym poście.

Po kilku pytaniach od Pana Marka, okazało się że:

- marka którą wybrałem – nie ma w Polsce serwisu, profesjonaliści nie będą chcieli jej zamontować, a na dodatek nie wiadomo co z gwarancją, o innych rzeczach już nie chciałem nawet myśleć.

Jaka to marka która nie ma serwisu w Polsce ?