Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dekarze i wybór dachy potrzebne porady

Recommended Posts

Panowie,po rozmowie z dekarzami mam kilka pytań, dach dwuspadowy, stodołoa bez wykuszy, chcę blachodachówkę, ok 100m2

1 CZeść chce tylko z ich materiałem bo VAT 8% ale cos czuje ze bedzie drozej niz bym sam kupował materiały

2 Namawiaja mnie na okna Velux drewniane pokryte poliuretanem, chociaz nastawiam sie na FAKRO PCV 3 szybowe, roznica w cenie łaczeni z fartuchem to jakies 800zł na sztuce.

Drewno pkryte poliuretabem bedzie trwalse od PCV?

3 namawiaja mnie na blachy modułowe (a ja chce ciete na wymiar) zagraniczne bo sa rzekomo lepsze niz polskie.

SPrawdziłęm cene Ruuki (Adamante klasa jakosci 50 czyli najwzysza kosztuje 65zł za m2) i jest tańsza niż podobna blacha pruszynskiego...

- sprawdzam grubosc blach i praktycznie wiekszosc producentów ma 0,5mm (rdzeń plus powłoki) grubosci metalowego rdzenia nie podaja

natomaist dekarze odradzaja zakup blach mniej znanego polskiego producenta- (na stronie podaje grubosc blachy 0,5mm) , twierdzą ,ze ma cienki rdzeń . Blachy tego producenta sa za ok 56zł za m2 najdrozej blachy

4 Sobie wymysliłem połać dachu ma 7,3m długosci i brać akrusz blachy o takiej długosci zeby nie było łączenia arkusza na srodku, bedziew trufniej wniesc ale co mnie to obchodzi? Chyba lepiej mniej połaczeń na dachu

5 namawiaja mnie na drozsze metalowe rynny ale czy warto? mam tylko 2 rynny na dachu

Proszę o porady i wymianędoświadczeń