Radek_G 29.09.2023 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Witam2 dni temu na mojej budowie był zalewany wieniec.Na kotwy zakupiłem majstrowi pręty gwintowane M16, które bez wcześniejszego wyginania czy przerabiania zwyczajnie umieścił w betonie. Usłyszałem, że robi tak za każdym razem, i że to wystarczy. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_G 29.09.2023 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Myślałem nad kotwami chemicznymi, jednak nie wiem czy można zagęścić ich rozstaw, teraz są co 1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.09.2023 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Witam 2 dni temu na mojej budowie był zalewany wieniec. Na kotwy zakupiłem majstrowi pręty gwintowane M16, które bez wcześniejszego wyginania czy przerabiania zwyczajnie umieścił w betonie. Usłyszałem, że robi tak za każdym razem, i że to wystarczy. Co o tym myślicie? Jakie wymiary wieńca, beton i zbrojenie, jak głęboko kotwione?? Na spodzie gwintowanych prętów majster nie dał nakrętki z podkładką? Jaki rodzaj konstrukcji dachu i pokrycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_G 29.09.2023 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Dach będzie jednospadowy krokwiowy, deska oraz blacha trapez. Od strony południowej stoi ściana w ścianę z dużą murowaną wiatą, od zachodu stoi dom do którego dostawiamy dobudówkę/garaż spad jest na północ. Wieniec 24x24 a kotwy są wsadzone na jakieś 20cm. Beton B25. Nie dał absolutnie nic i zarzekał się, że tak jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_G 29.09.2023 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Jakie wymiary wieńca, beton i zbrojenie, jak głęboko kotwione?? Na spodzie gwintowanych prętów majster nie dał nakrętki z podkładką? Jaki rodzaj konstrukcji dachu i pokrycie? Spad dachu będzie bardzo mały, jakieś 5°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_G 30.09.2023 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Teraz zauważyłem iż pręty są klasy jedynie 4.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2023 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Problemem nie jest wytrzymałość stali / nośność kotew tylko zakotwienie w betonie czyli nośność na wyrywanie kotwy z wieńca. Możliwe że te kotwy mają nadal dobrą nośność na wyrywanie ale trzeba by to policzyć lub zrobić test nośności Jaka jest rozpiętość dachu w kierunku krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_G 30.09.2023 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 5,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_G 30.09.2023 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Wkradł się błąd, pręty to M14. Tak to jest gdy buduje się bez projektu i bez ekipy oraz dobrego nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2023 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Wkradł się błąd, pręty to M14. Tak to jest gdy buduje się bez projektu i bez ekipy oraz dobrego nadzoru. M14 to jakieś 3 tony nośności. Siła wyrywająca jedną kotew to może być ok. 500 kG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_G 30.09.2023 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 (edytowane) Bardzo możliwe, gdyż wytrzymałość kotew chemicznych podają na ok 800kg. Dachu będzie 120m2, wyliczyłem, że cała konstrukcja ważyć jakieś 5500kg, czyli coś tam dociśnie. Edytowane 30 Września 2023 przez Radek_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts