Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy otwór drzwiowy w ścianie działowej

Cord1234

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam do Was pytanie. Aktualnie mieszkam w budynku, który został zaadaptowany z budynku przemysłowego na mieszkalny. Budynek jest z lat 80. Podejrzewam, że ściany są wykonane z pustaków żużlowych - ogromnie pylą na czarno podczas wiercenia itp. Postanowiłem przenieść otwór drzwiowy. Zastanawiam się w jaki sposób powinienem się do tego zabrać. Narysowałem mały schemat żeby przedstawić sytuacje.

[ATTACH=CONFIG]466420[/ATTACH]

Wewnątrz pomieszczeń wysokość do sufitu powieszanego wynosi 2,75m i został wykonany w ramach adaptacji na warunki mieszkalne. Ściana działowa (kolor różowy), która sięga aż do dachu podejrzewam, że może mieć 4,50m ogólnej wysokości. Domyślam się, że powinienem zastosować jakieś nadproże z racji ilości pustaków nad nowym otworem. Moglibyście podpowiedzieć jak się zabrać do takiej roboty? Macie jakiś pomysł?

Z moich przemyśleń - myślałem o potraktowaniu tej ściany jako nośnej i wykorzystaniu dwóch nadproży prefabrykowanych - w pierwszej kolejności wmurowanie po jednej stronie ściany, a później po drugiej. Niestety, szerokość sumaryczna dwóch nadproży jest za duża. Czytałem o możliwości "wylania" nadproża, ale wydaje mi się że to bardziej dotyczy się wykonywania nadproża w trakcie wznoszenia ścian.

Nie jestem budowlańcem, ale coś tam napisać mogę. :-)

W domu, który kupiłem w stanie surowym, nadproża w ściankach działowych zostały wykonane poprzez zalanie w zaprawie murarskiej kilku drutów zbrojeniowych, a na tym została dalej w górę wymurowana ściana. Kierownik budowy stwierdził, że w przypadku ścianek działowych to dopuszczalna metoda. Dwa lata mieszkamy i pęknięć na ściankach nie widzę. Może analogicznie zrobić to u Ciebie? Wyciąć rowek na pół grubości sciany i wmurować 1 czy 2 pręty. Po stwardnieniu zaprawy czy tam betonu, zależy czego użyjesz, ta sama operacja po drugiej stronie. Gdy i to solidnie zwiąże, dopiero wyciąć otwór na drzwi.

Albo inaczej: chciałeś potraktować ścianę jak nośną i użyć dwu nadproży. Potraktuj jak działową i użyj tylko jednego nadproża.

Cześć,

dzięki za odpowiedź. Właśnie obawiam się (nie wiem czy słusznie) wycinać dziurę w ścianie, w którą miałbym wsadzić nadproże - chodzi mi o wycięcie i osadzenie jednego nadproża. Opcja z nacinaniem ściany i robieniem nadproża z dwóch połówek wydaje mi się bezpieczniejsza.