Amator_Artek 01.10.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Dzień dobry, Na strychu w bloku składuję "przydasie" oraz suszę pranie. Połowa strychu jest już otynkowana, a połowa jest gołą cegłą. Chciałbym coś nałożyć na tą cegłę i całość pokryć śnieżka-gruntem w celu zabielenia oraz w nadziei na łatwiejsze utrzymanie pod kątem kurzu. Jest to strych, nie musi być pięknie, ale chciałbym, żeby było przyjemniej. [ATTACH=CONFIG]466440[/ATTACH] Tak wygląda ściana aktualnie. Początkowo chciałem pokryć cegłę gotową zaprawą klejącą do styropianu/siatki i to pomalować białą farbą gruntującą. Później zastanawiałem się nad gotową zaprawą cementowo-wapienną. Wszystko będę musiał urabiać ręcznie, więc będę potrzebował kupić zapewne kastrę (myślę, że 40l żeby mi dużo miejsca nie zajmowała). Do mieszania zapewne potrzebna mi będzie szpachelka, do narzucania kielnia, a do wyrównania łata. Zatynkować chciałbym ok 18m2 ścian. Czy mój tok myślenia i plan jest dobry? 1. Co najlepiej nałożyć na tą cegłę oraz w ile kg zaprawy się uzbroić? 2. Czy przed nakładaniem jakiejś zaprawy powinienem ścianę zwilżyć wodą/gruntem? (na przykład rozpylaczem z pompką) 3. Kolejnym etapem będzie podłoga (goły beton), tutaj nic jeszcze nie wymyśliłem. Chodzi o ułatwienie zamiatania kurzu oraz zasadę CCC. Z góry dziękuję za opinie, rady oraz ewentualne polecajki produktów do zastosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.10.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Gdybyś zburzył tę ścianę miałbyś więcej miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator_Artek 01.10.2023 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Gdybyś zburzył tę ścianę miałbyś więcej miejsca Dzięki za radę i wychwycenie szczegółu o oszczędności miejsca Czy po tak szczegółowym przeczytaniu moich planów mogę prosić o odniesienie się do pozostałej części wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts