Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie ścian pod "zabielenie"

Recommended Posts

Dzień dobry,

Na strychu w bloku składuję "przydasie" oraz suszę pranie. Połowa strychu jest już otynkowana, a połowa jest gołą cegłą.

Chciałbym coś nałożyć na tą cegłę i całość pokryć śnieżka-gruntem w celu zabielenia oraz w nadziei na łatwiejsze utrzymanie pod kątem kurzu.

Jest to strych, nie musi być pięknie, ale chciałbym, żeby było przyjemniej.

[ATTACH=CONFIG]466440[/ATTACH]

Tak wygląda ściana aktualnie.

Początkowo chciałem pokryć cegłę gotową zaprawą klejącą do styropianu/siatki i to pomalować białą farbą gruntującą.

Później zastanawiałem się nad gotową zaprawą cementowo-wapienną.

Wszystko będę musiał urabiać ręcznie, więc będę potrzebował kupić zapewne kastrę (myślę, że 40l żeby mi dużo miejsca nie zajmowała).

Do mieszania zapewne potrzebna mi będzie szpachelka, do narzucania kielnia, a do wyrównania łata.

Zatynkować chciałbym ok 18m2 ścian.

Czy mój tok myślenia i plan jest dobry?

1. Co najlepiej nałożyć na tą cegłę oraz w ile kg zaprawy się uzbroić?

2. Czy przed nakładaniem jakiejś zaprawy powinienem ścianę zwilżyć wodą/gruntem? (na przykład rozpylaczem z pompką)

3. Kolejnym etapem będzie podłoga (goły beton), tutaj nic jeszcze nie wymyśliłem. Chodzi o ułatwienie zamiatania kurzu oraz zasadę CCC.

Z góry dziękuję za opinie, rady oraz ewentualne polecajki produktów do zastosowania :D