Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokosc parteru 2,80 - czy to nie przesada?

Recommended Posts

witajcie!

Mam dylemat z wynikającą z projektu wysokością parteru.

Mianowicie projekt (dom parterowy z użytkowym poddaszem) przewiduje ze wys parteru ma wynosic okolo 2,80 m. Z tego co widziałem w innych projektach wysokośc parteru bywa różna - czesto zblizona do tej w blokach z płyty (czyli 2,60). Poproszę kogos doświadczonego o rade: czy mogąę spokojnie zlecić architektowi przerabiającemu projekt dostosowanie wysokości do moich oczekiwań? A może jednak nie warto?

witajcie!

Mam dylemat z wynikającą z projektu wysokością parteru.

Mianowicie projekt (dom parterowy z użytkowym poddaszem) przewiduje ze wys parteru ma wynosic okolo 2,80 m. Z tego co widziałem w innych projektach wysokośc parteru bywa różna - czesto zblizona do tej w blokach z płyty (czyli 2,60). Poproszę kogos doświadczonego o rade: czy mogąę spokojnie zlecić architektowi przerabiającemu projekt dostosowanie wysokości do moich oczekiwań? A może jednak nie warto?

Witam!

Uważam, że wysokość w Twoim domu powinno zostać taka jak w projekcie, czyli ok. 2.8 m. Wysokość pomieszczeń w blokach wielkopl=łytowych to ok. 2.5, ale pomyśł o proporcjach powierzchni pomieszczenia do jego wysokości. 2.5 m. w to we własnym domu zdecydowanie za mało. Jeśli nie chcesz się później denerwować i chodzić przygarbiony z powodu wrażenia zbyt niskiego sufitu to nic nie zmieniaj.

Ja mam na parterze domu 2.78 m , na poddaszu 2.65 m.

pzdr

tylko zachowaj wys. 2,8m jako ostateczną a nie jako wyjściową bo po instalacjach, ociepleniu, wylewce i co tam położysz na podłogę wyjdzie Ci 2,6 m a to będzie mało . poza tym lepsza cyrkulacja powietrza jest w pomieszczeniach wyższych ale nie za wysokich - znam przyp wys 3,5m i to jest przesada

A wg mnie 2.8 to przesada. To zależy czy jesteś zamożny i budowa domu to dla ciebie pryszcz, czy budujesz na granicy swojej wydalności finsnsowej jeszcze z dużym kredytem. Potem ogrzanie pomieszczeń o takiej wysokości będzie sporo droższe niż np 2.5m. Często ludzie którzy kupili stary dom do remontu celowo obniżają sufit i dają tam ocieplenie, aby obniżyć koszty ogrzewania. Ja mam w swoim domu 2.5m i dla mnie to nie jest wcale za mało. Ci, którzy licytują się w górę 2.8 , 3, 3.5 są chyba bardzo bogaci, albo takich udają.

kiedyś mieszkania miały po 4m wys, zza komuny zrobiona wielka płytę z 2,5m i żyjemy w przeświadczeniu, ze to obowiązujący i sprawdzony standard

30cm wyżej na etapie stawiania ścian to nie ruina finansowa, co do ogrzania to jeśli nie dopilnowałes budowy to ciepło będzie miało wiele innych miejsc by uchodzić i przy 2,5m

poza tym każdy buduje wg własnego gustu

Problem przy wysokich pomieszczeniach może być właśnie przy ogrzewaniu. Jednak 2,8 to nie wysokie pomieszczenie i takie bym zostawił.

Wojtek62 - mówiąc problem nie mam na myśli szybszego wychłądzania, ale to, że masz do ogrzania większą kubaturę (pomieszczenie o wys. 3-4 m to już istotna różnica), do tego dochodzi fizyka czyli ciepłę powietrze masz pod sufitem, a tam raczej nie przebywamy... :wink:

Nie wspominasz nic o piwnicy więc zakładam że podłoga na gruncie. Wysokość pomieszczeń będzie taka ile nasypiesz i ubijesz piachu do fundamentów plus chudziak, styropian i wylewka. Zawsze jest lepiej mieć z czego odejmować niż np. oszczędzać na izolacji podłogi bo będzie za nisko. To samo jest z poddaszem. Na ogół zostaje trochę cegły tak więc można trochę podnieść kolankową nie zmieniając wizualizacji całej bryły a poddasze za niewielkie pieniądze będzie dużo większe. Na parterze zwróć uwagę by parapety np. w kuchni były na takiej wysokości by weszły pod nie szafki kuchenne (na ogół jest zlewozmywak pod oknem umieszczony w szafce) uwzględniając chudziak, ocieplenie i wylewkę. Parametr parapetów moim zadaniem jest ważniejszy niż wysokość sufitów.

Lepiej by była większa wysokość niż za mała. Zawsze można zamonotować sufit podwieszany :D

A poważnie to sądzę, że jesteśmy przyzwyczajeni do niedużych wysokości, bo tak (z oszczędności) budowano za komuny. Nie należy bać się przezwyciężać przyzwyczajenia.

2,70 jest to wysokość typowa,

jeżeli posiadasz dużo otwartej przestrzeni, pomieszczenia o wysokości 2,80 będą prezentować się korzystnie;

natomiast jeśli posiadasz domek w wersji oszczędnej - dużo małych pomieszczeń wydaje się iż lepiej byłoby wysokość obniżyc do np. 2,65

• 3 years później...