sonal 10.01.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 witajcie! Mam dylemat z wynikającą z projektu wysokością parteru.Mianowicie projekt (dom parterowy z użytkowym poddaszem) przewiduje ze wys parteru ma wynosic okolo 2,80 m. Z tego co widziałem w innych projektach wysokośc parteru bywa różna - czesto zblizona do tej w blokach z płyty (czyli 2,60). Poproszę kogos doświadczonego o rade: czy mogąę spokojnie zlecić architektowi przerabiającemu projekt dostosowanie wysokości do moich oczekiwań? A może jednak nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 10.01.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Ja mam parter o wysokosci 2,90, pietro - poddasze 3,05, piwnice 2,35. O przestronnosci pomieszczen swiadczy rowniez ich wysokosc. Moim zdaniem 2,80 to minimalna wysokosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 10.01.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 witajcie! Mam dylemat z wynikającą z projektu wysokością parteru. Mianowicie projekt (dom parterowy z użytkowym poddaszem) przewiduje ze wys parteru ma wynosic okolo 2,80 m. Z tego co widziałem w innych projektach wysokośc parteru bywa różna - czesto zblizona do tej w blokach z płyty (czyli 2,60). Poproszę kogos doświadczonego o rade: czy mogąę spokojnie zlecić architektowi przerabiającemu projekt dostosowanie wysokości do moich oczekiwań? A może jednak nie warto? Witam! Uważam, że wysokość w Twoim domu powinno zostać taka jak w projekcie, czyli ok. 2.8 m. Wysokość pomieszczeń w blokach wielkopl=łytowych to ok. 2.5, ale pomyśł o proporcjach powierzchni pomieszczenia do jego wysokości. 2.5 m. w to we własnym domu zdecydowanie za mało. Jeśli nie chcesz się później denerwować i chodzić przygarbiony z powodu wrażenia zbyt niskiego sufitu to nic nie zmieniaj. Ja mam na parterze domu 2.78 m , na poddaszu 2.65 m. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 10.01.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 w projekcie masz 2.80 w stanie surowym zapewne, do tego dochodzi cała podłoga i tynk na suficie, więc trochę to się zmniejszy, im wyższe pomieszczenie tym jaśniej i przestronniej w środku, a przecież to twoja część reprezentacyjna domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 10.01.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że od kiedy wprowadziłem się do nowego nowego to w mieszkaniach z wielkiej płyty czuję się źle właśnie głównie z powodu niskiego sufitu - zdecydowanie radze 2,8 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 10.01.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 tylko zachowaj wys. 2,8m jako ostateczną a nie jako wyjściową bo po instalacjach, ociepleniu, wylewce i co tam położysz na podłogę wyjdzie Ci 2,6 m a to będzie mało . poza tym lepsza cyrkulacja powietrza jest w pomieszczeniach wyższych ale nie za wysokich - znam przyp wys 3,5m i to jest przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.01.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 witajcie! czyli 2,60 2,6m to za mało, minimum to 2,7m, średnia to 2,8m, za dużo 2,9m (pudełko), ale jest moda na wysokie pomieszczenia, wiec nawet 4m może być bardzo O.K, zależy od charakteru pomieszczeń (salonu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 10.01.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 A wg mnie 2.8 to przesada. To zależy czy jesteś zamożny i budowa domu to dla ciebie pryszcz, czy budujesz na granicy swojej wydalności finsnsowej jeszcze z dużym kredytem. Potem ogrzanie pomieszczeń o takiej wysokości będzie sporo droższe niż np 2.5m. Często ludzie którzy kupili stary dom do remontu celowo obniżają sufit i dają tam ocieplenie, aby obniżyć koszty ogrzewania. Ja mam w swoim domu 2.5m i dla mnie to nie jest wcale za mało. Ci, którzy licytują się w górę 2.8 , 3, 3.5 są chyba bardzo bogaci, albo takich udają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 10.01.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 w mojej opini 280 to dobra wysokość - taka jest domu moich rodziców i pomieszczenia, nieduze po 15 do 20 m2 wyglądają dobrze.W salonie u znajomych 35m2 - sufit na 255 kładzie się na głowie i zmniejsza optycznie pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 10.01.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 kiedyś mieszkania miały po 4m wys, zza komuny zrobiona wielka płytę z 2,5m i żyjemy w przeświadczeniu, ze to obowiązujący i sprawdzony standard30cm wyżej na etapie stawiania ścian to nie ruina finansowa, co do ogrzania to jeśli nie dopilnowałes budowy to ciepło będzie miało wiele innych miejsc by uchodzić i przy 2,5mpoza tym każdy buduje wg własnego gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.01.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Problem przy wysokich pomieszczeniach może być właśnie przy ogrzewaniu. Jednak 2,8 to nie wysokie pomieszczenie i takie bym zostawił. Wojtek62 - mówiąc problem nie mam na myśli szybszego wychłądzania, ale to, że masz do ogrzania większą kubaturę (pomieszczenie o wys. 3-4 m to już istotna różnica), do tego dochodzi fizyka czyli ciepłę powietrze masz pod sufitem, a tam raczej nie przebywamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.01.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Jest jeszcze aspekt ekonomiczny.Te 2.90 i 3metry trzeba zimą grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 10.01.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 niektórzy stosują rekuperatory i w ten sposób odzyskuja ciepło ale to tez kosztuje,2,8 to wys. pozwalająca się baaardzo dobrze czuc w pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 10.01.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Nie wspominasz nic o piwnicy więc zakładam że podłoga na gruncie. Wysokość pomieszczeń będzie taka ile nasypiesz i ubijesz piachu do fundamentów plus chudziak, styropian i wylewka. Zawsze jest lepiej mieć z czego odejmować niż np. oszczędzać na izolacji podłogi bo będzie za nisko. To samo jest z poddaszem. Na ogół zostaje trochę cegły tak więc można trochę podnieść kolankową nie zmieniając wizualizacji całej bryły a poddasze za niewielkie pieniądze będzie dużo większe. Na parterze zwróć uwagę by parapety np. w kuchni były na takiej wysokości by weszły pod nie szafki kuchenne (na ogół jest zlewozmywak pod oknem umieszczony w szafce) uwzględniając chudziak, ocieplenie i wylewkę. Parametr parapetów moim zadaniem jest ważniejszy niż wysokość sufitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 10.01.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Lepiej by była większa wysokość niż za mała. Zawsze można zamonotować sufit podwieszany A poważnie to sądzę, że jesteśmy przyzwyczajeni do niedużych wysokości, bo tak (z oszczędności) budowano za komuny. Nie należy bać się przezwyciężać przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.01.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Ja mam 2.65 na gotowo, tylko salon 3.00 i jest dobrze.Odznacza się od reszty i o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.01.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 ja mam na gotowo 2.70 a w salonie 3.00 jest okmniejszej wysokosci nie chciałbym miec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarck 11.01.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 2,70 jest to wysokość typowa, jeżeli posiadasz dużo otwartej przestrzeni, pomieszczenia o wysokości 2,80 będą prezentować się korzystnie; natomiast jeśli posiadasz domek w wersji oszczędnej - dużo małych pomieszczeń wydaje się iż lepiej byłoby wysokość obniżyc do np. 2,65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 26.03.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 2,65 na gotowo i jest ok, przeliczyłem -11 warst porotermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 26.03.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 2,8 m to wcale nie jest dużo, a wadą mieszkań w blokach jest wysokość pomieszczeń, dla mie 2,5 m to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts