Riva4 04.10.2023 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Witam ponownie. Nurtuje mnie pewien problem dotyczący widocznego frezu na oknie. Jaką rolę może spełniać tego typu rowek. Kombinuje w jaki sposób docieplić uszczelnienie tego typu okien i wymyśliłem aby w ten widoczny rowek wstawić uszczelkę np. szczotkową co ograniczy przepływ powietrza. Może ktoś podpowie poco ten frez i jaka jego rola. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2023 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Jeśli w oknie drewnianym masz przewiew, to szukaj jego przyczyny a nie kombinuj. Dokładanie uszczelek może przynieść efekt wprost przeciwny do zamierzonego, a już na pewno może spowodować szybsze zużycie okuć. Czy obecna uszczelka jest w pełni ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal000 05.10.2023 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Frez służy do odprowadzania wody. Występuje w każdym oknie drewnianym i nie polecam wypełniania go czymkolwiek, gdyż raczej zaszkodzi niż pomoże - inny jest kształt ościeżnicy na progu a inny góra + boki i uszczelka szczotkowa może sprawić, iż jedyna uszczelka na skrzydle nie będzie przylegała do ościeżnicy. Co może pomóc: niestety kiedyś w oknach drewnianych standardem był system 1-uszczelkowy (jak na zdjęciu) i nie jest on specjalnie szczelny. Należy: a) sprawdzić czy uszczelka jest cała i/lub nie jest maksymalnie zgnieciona (bardzo rzadko się zdarza ale po kilkunastu latach teoretycznie już może być do wymiany) b) docisnąć na okuciu skrzydło do ościeżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2023 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Po dotarciu do pracy sprawdziłem okna na swojej ekspozycji. Nie mam go w żadnym. Po prostu ten typ tak ma. Co do zdania "system jednouszczelkowy nie jest specjalnie szczelny" to absolutnie się nie zgadzam! Mam pod opieką serwisową mnóstwo okien jednego producenta u swoich i nie tylko klientów i nie mam absolutnie problemów z nieszczelnościami!!! Też obstawiam, że gdzieś brakuje ciągłości uszczelki (może jest nawet celowo wycięta) lub faktycznie mocno zużyta. Wyjąłbym tą uszczelkę do wyczyszczenia, sprawdził czy coś gdzieś nie podeszło (np. kokon po owadach) itp. Docisk i regulacja okna - także może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal000 05.10.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Pozwolę się z szanownym użytkownikiem nie zgodzić. To, że na wystawce nie ma frezu to znaczy tylko i wyłącznie, iż ten typ z wystawki tak ma. Natomiast absolutnym standardem i wykonaniem zgodnie ze sztuką jest aby przed pierwszą uszczelką skrzydła od zewnętrznej strony był frez służący do odprowadzania wody. Jeśli jest frez woda, która spłynie z skrzydła, przeniknie okapnik, skropli się na frezie i w zależności od konstrukcji spadnie na drewno lub przekładkę termiczną okapnika i wyleci na parapet. Przy braku frezu woda może skroplić się dopiero na uszczelce skrzydła a to już grozi przeniknięciem do środka. Tak na szybkiego sprawdziłem 7 większych producentów okien drewnianych tj. Bertrand, CDM, Słonawy, Słowińscy, Sokółka, Świebodzin, Urzędowski, Wood Natural (kolejność alfabetyczna) i każdy miał frez w standardzie.Odnośnie 1-uszczelki. Zdaje sobie sprawę, iż 1 uszczelka była przez wiele lat absolutnym standardem w oknach drewnianych i setki tysięcy okien jest szczelnych z jedną uszczelką. Ale dokładnie z tych powodów, które opisałeś system 1-uszczelkowy jest mniej szczelny niż obecny standard 3-uszczelkowy. Przy 1 uszczelce jeśli w uszczelce będzie mocne zużycie, brak ciągłości, kokon owada itp to okno nie będzie już szczelne. Natomiast przy 3 uszczelkach niech nawet przylgowa uszczelka wyleci to i tak i tak nie będzie tragedii. A dla większość użytkowników okno ma otwierać się, zamykać i jedyna w nim ingerencja to przekręcenie klamki. O żadnym sprawdzaniu uszczelek, regulacji itp nie ma mowy. Co wcale się nie dziwie, gdyż w oknach zawodowo siedzi promil społeczeństwa i tak samo ja użytkuję dajmy na to mikser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2023 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Sprawdziłem swoje wszystkie 13 okien drewnianych które mam na ekspozycji (każde kupowane ze standardowej produkcji - żadne gratisy) i nie mają takiego frezu dookoła skrzydła. Co innego na dolnej ramie - tam faktycznie jest i pełni rolę kapinosa. Na zdjęciu autora jest to chyba pionowy element i co więcej - wygląda to na okno z łukiem i tu przyczyn nieszczelności może być więcej, włącznie z montażem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal000 05.10.2023 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 (edytowane) W sumie tylko na dolnym ramiaku skrzydła jest w 100% konieczny dlatego zdziwiłem się, że są okna w których nie ma. Sprawdzałem w innych firmach tak naprawdę tylko złożenie próg i skrzydło, gdyż większość firm nie udostępnia przekroi a jedynie rendery. To czy jest tylko na dole czy też góra i boki zależy od sposobu profilowania zewnętrznego profilu skrzydła. Jeśli jest profilowane po złożeniu skrzydła, wtedy zapewne cześć firm robi tylko na dole natomiast jeśli jest profilowane w elementach to nikt nie rozdziela inne profilowanie na dole a inne bo bokach i wtedy jest dookoła. P.S. Ładna i rzadko spotykana ekspozycja - 13 okien drewnianych. P.P.S. Jednak sprawdziłem i tam gdzie znalazłem przekrój to wszędzie frez jest dookoła skrzydła. Być może Urzędowski ma tradycyjne profilowanie skrzydła i frez wykonuje tylko na dole ale to jest wyjątek a nie reguła. a) Świebodzin strona 9b) Pozbud/Słonawyc) CDMd) Bertrande) Sokółkaf) Słowińscy Edytowane 5 Października 2023 przez michal000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Riva4 05.10.2023 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Użytkownik michal00 ma Pan rację. Ten frez biegnący wokół całego okna po jego obwodzie ma rzeczywiste odprowadzać może nie tyle wodę po nawalnych deszczach ale skropliny jakie pojawiają się w związku z punktem rosy zwłaszcza zimą. Jednak idąc tą drogą i patrząc na przekrój futryny i pracującej z nią ramy okna nie mogę zrozumieć jak to ma dobrze działać skoro uszczelka jest w połowie grubości okna i futryny. Czyli część okna od strony zewnętrznej ze względu na brak jakiegokolwiek uszczelnienia zawsze będzie przemarzało. Idąc za spostrzeżeniami co do zastosowania uszczelek szczotkowych zakupiłem uszczelkę widoczną na QLON 3116 . Uszczelka dobrze mieści i się w wolnej przestrzeni między ramą okna i futryną może chociaż w części ją dociepli . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2023 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Czy to okno ze zdjęć nie ma przypadkiem 78mm? W moich oknach ekspozycyjnych oknach w systemie UJ 68 oraz UJ88 frez jest tylko na dole. (niestety zdjęcie się nie ładuje) Być może w klasycznym DJ jest, ale wynika to bardziej z uproszczenia frezu na kantówce (każdy ramiak taki sam) niż rzeczywistej potrzeby. Okno drewniane to nie plastik, tu nie ma takiego przemarzania bo nie ma komór. Ale cieszę się, że ktoś rozwiązał swój problem i w zasadzie nie było tu potrzebne forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts