sylwiasisi 05.10.2023 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Dzień dobry, potrzebuję porady w sprawie podłączenia się do sieci wod.-kan. Sieć jest 35m od działki, ale nie jest możliwy odpowiedni spadek rury kanalizacyjnej, wchodzi więc w grę tylko kanalizacja z tłocznią. Wszystko musielibyśmy zrobić na własny koszt, wodociągi mogą później przejąć sieć (za jakieś 5-10% wartości...ale nie wiem czy samą tłocznię). Jedna sprawa to koszt, nie mam pojęcia ile kosztowałaby taka tłocznia, jaki to mógłby być koszt całkowity takiej inwestycji? Z drugiej strony obawiam się tego rozwiązania, z tego co trochę poczytałam, to może nastręczać różne problemy, nie jest to bezobsługowe, potrzebuje prądu (co jak nie będzie prądu? a to się niestety zdarza), zdarzają się awarie, my też wyjeżdżamy dość często, co jak rozumiem, ma też wpływ. Dlatego też biorę pod uwagę zamiast podłączenia się do kanalizacji oczyszczalnię ścieków, pewnie biologiczną/ekologiczną (obok jest teren ochrony pośredniej ujęcia wody, mam nadzieję, że w ogóle jest możliwość montażu takiej oczyszczalni), na pewno dobrą i jak najmniej sprawiającą kłopotów Czy ktoś ma doświadczenie i mógłby coś doradzić, orientuje się jaka byłaby różnica w koszcie instalacji? Opłaty eksploatacyjne później to jasna sprawa i łatwa do wyliczenia, ale zastanawiam się też na ile lat taka oczyszczalnia ścieków wystarcza? Dom będzie użytkowany przez 3 osoby, a za kilka lat pewnie przez 2 Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts