Paweł1980 06.10.2023 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2023 Witam. Buduję dom, w którym mam więźbę tradycyjną. Mam aktualnie zrobione tynki i wylewki. Korzystając z faktu, iż więźba przeschła (była z mokrego drewna) chciałbym ją zaimpregnować. Na dachu mam pełne deskowanie, membranę i dachówkę. Nie mam jeszcze podłogi na stryszku (poddaszu nieużytkowym). Drewno, zarówno więźby, jak i deskowania jest zielone od barwnika, jednak szczerze wątpię, żeby był to impregnat, ponieważ pojawiła się na nim pleśń oraz na skrawkach z korą były korniki. Moje pytania:1. Czy jest w ogóle sens impregnowania dachu teraz? 2. Czym (jakim środkiem) je zaimpregnować, żeby nie pojawiały się więcej robaczki, pleśń, a także nieco ochronić przed ogniem (bo pewnie zupełnie nie jest to możliwe)? I żeby ten środek nie powodował korozji elementów metalowych.3. Jak zabezpieczyć tynki i wylewki przez zabrudzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zepp_jk 09.11.2023 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 KOledzy, odświeżam temat i podpinam się by nie mnożyć wątków : co polecacie do zaimpregnowania/uszczelnienia dachu z gontu bitumicznego.Mam pokrycie z gontu IKA, ma już ponad 24 lata i w jednym miejscu przecieka. Są jakieś preparaty bezbarwne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.11.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 ...Mam pokrycie z gontu IKA, ma już ponad 24 lata ... Żywotność Twojego pokrycia dobiegła końca. 24 lata to i tak bardzo długo. Można uszczelnić miejsce przecieku czarną masą bitumiczną Wet-R-Dri Plastic Roof Cement. W najbliższym czasie czeka Cię montaż nowego pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts