Maciek-3 07.10.2023 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Zamówiłem firmę która umyła mi dach i zaimpregnowała środkiem "Backers Farb" - na zdjęciu.Dach ma ok 35 lat i wykonany jest z dachówki betonowej "Braas".Jaka jest w praktyce trwałość takiego środka w latach? Szukam opinii może ktoś z Forumowiczów ma wiedzę na ten temat bo moja znajomość budowlani jest żadna.Będę bardzo wdzięczny za opinie.[ATTACH=CONFIG]466503[/ATTACH] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.10.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Trzeba było się pytać przed wykonaniem prac. Teraz to Ty będziesz niedługo służył informacjami na temat trwałości. Jeśli możesz to podaj ile płaciłeś i le m2 dachu umyłeś i zaimpregnowałeś. Mam testowo umyty dach z dachówką Braas fragment został zaimpregnowany jakimś środkiem (podobno dobrym). Umyty po dwóch latach już się brudzi a zaimpregnowany też tylko trochę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-3 07.10.2023 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Powiem tak. Zapytałem się o cenę w chyba 6 firmach i poza jedną która dała jakąś niższą cenę o 30%, wszystkie chciały pi razy drzwi tyle samo i mniej więcej tyle co podają w Internecie (mycie + impregnacja).Wybrałem taką która wcześniej robiła niedaleko mnie i właściciel był zadowolony.Cena za całość usługi obejmowała też umycie i zaimpregnowanie kostki brukowej, mycie betonowych elementów płotu i fasady budynku przed malowaniem.Po 35 latach trzeba było to zrobić. Widać było że nie robią tego pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 07.10.2023 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 To do kompletu, zasięgniuj informacji od dystrybutora dachówki Braas lub samego producenta, czy zgadza się z podjętym działaniem i użytym środkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-3 07.10.2023 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Pytałem ale odpowiedzieli że nie produkują już dawno tego typu dachówki i "róbta co chceta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2023 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Jak to nie produkują dachówki cementowej? Braas nadal produkuje dachówkę cementową. No przecież na opakowaniu wyraźnie jest napisane: "do pokryć betonowych" więc w czy m problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-3 22.10.2023 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Napisałem że nie produkują juą tego typu dachówki. A cementową tak w ogóle być może jakąś produkują dalej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.10.2023 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Skoro o dachach to muszę zadać to pytanie bo od jakiegoś czasu mnie to męczy , co lub kto czy o co chodzi że dachy są we wszystkich prawie kolorach oprócz białego , o co w tym chodzi ? jakieś przepisy czy inne ,bardzo jestem ciekaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2023 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Bo nie ma chętnych na ten kolor. Widziałem taki dach z białej dachówki karpiówki. Co roku mycie dachu konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2023 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Napisałem że nie produkują juą tego typu dachówki. A cementową tak w ogóle być może jakąś produkują dalej/ A co ma do rzeczy kształt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bradikal 24.10.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 (edytowane) Warto również regularnie monitorować stan dachu, aby zauważyć ewentualne oznaki zużycia impregnatu i konieczność jego ponownego zastosowania. Jeśli wiesz, że Twój dach ma już około 35 lat, to warto być przygotowanym na ewentualne prace konserwacyjne i renowacyjne w przyszłości. _________________________ Edytowane 30 Października 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 30.10.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2023 ma ktokolwiek doswiadczenia z impregnacja? Kupilem dom 50 -letni na dachu dachowka betonowa. Zastanawiam sie czy warto impregnowac czy po prostu czekac az zacznie przeciekac i wymienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts