Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dach - mycie i impregnacja

Maciek-3

Recommended Posts

Zamówiłem firmę która umyła mi dach i zaimpregnowała środkiem "Backers Farb" - na zdjęciu.

Dach ma ok 35 lat i wykonany jest z dachówki betonowej "Braas".

Jaka jest w praktyce trwałość takiego środka w latach?

Szukam opinii może ktoś z Forumowiczów ma wiedzę na ten temat bo moja znajomość budowlani jest żadna.

Będę bardzo wdzięczny za opinie.

[ATTACH=CONFIG]466503[/ATTACH]

• Like 1

Trzeba było się pytać przed wykonaniem prac. :)

Teraz to Ty będziesz niedługo służył informacjami na temat trwałości.

Jeśli możesz to podaj ile płaciłeś i le m2 dachu umyłeś i zaimpregnowałeś.

Mam testowo umyty dach z dachówką Braas fragment został zaimpregnowany jakimś środkiem (podobno dobrym).

Umyty po dwóch latach już się brudzi a zaimpregnowany też tylko trochę mniej.

Powiem tak. Zapytałem się o cenę w chyba 6 firmach i poza jedną która dała jakąś niższą cenę o 30%, wszystkie chciały pi razy drzwi tyle samo i mniej więcej tyle co podają w Internecie (mycie + impregnacja).

Wybrałem taką która wcześniej robiła niedaleko mnie i właściciel był zadowolony.

Cena za całość usługi obejmowała też umycie i zaimpregnowanie kostki brukowej, mycie betonowych elementów płotu i fasady budynku przed malowaniem.

Po 35 latach trzeba było to zrobić. Widać było że nie robią tego pierwszy raz.

• 2 weeks później...

Warto również regularnie monitorować stan dachu, aby zauważyć ewentualne oznaki zużycia impregnatu i konieczność jego ponownego zastosowania. Jeśli wiesz, że Twój dach ma już około 35 lat, to warto być przygotowanym na ewentualne prace konserwacyjne i renowacyjne w przyszłości.

:spam:

Edytowane przez Greengaz