loniu 04.09.2002 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2002 Forumowicze potrzebuje rady. Mam wylany strop z wieńcem no i pojawil sie pomysl podniesienia dachu (kopertowego)o dwa pustaki (50 cm)- w ten sposob powstaje u mnie scianka kolankowa. Problemem jest otwor balkonowy ktory przerywa ewntualny wieniec na tej sciance. Jak z tego wybrnac i czy w ogole potrzebny jest wieniec. Jezeli nie to jak zakotwić sruby do murlat. Dzieki za wszsystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2002 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2002 U mnie przedłużono słupki kolankowe o wysokość otworu balkonowego połączono je nadprożem zapewniając w ten sposób ciągłość wieńca ( coś w rodzaju ramki ) . Górę wieńca połączono dodatkowo zbrojeniem z kawałkiem ściany nośnej wewnętrznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.10.2002 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 dokładnie tak samo mam u siebie czyli na końcach ściany kolankowej zazbrojone i wylane słupy na wysokość drzwi balkonowych i połączonych u góry nadprożem, również zazbrojonym i wylanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 14.10.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 U mnie nawet w projekcie nie ma wienca na scianie kolankowej ale i tak go zrobilem. Otwor balkonowy stanowi przerwe w wiencu - mam nadproza systemowe YTONG wiec nie bylo jak polaczyc ich z wiencem na sciance kolankowej. Nie sadze zeby cokolwiek zlego sie moglo stac, zwlaszcza ze mam wiezbe platwiowo-kleszczowa w ktorej wienca w ogole na niskiej sciance kolankowej nie musi byc. Gorzej jest z wiezbami krokwiowo-jetkowymi - tam wieniec powinien byc, najlepiej ciagly. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 14.10.2002 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Dave, gdzie moge sie dowiedziec na czym polegaja roznice miedzy tymi dwoma wiezbami? Ja rowniez planuje podniesc swoje poddasze o 50cm nie mam jednak zielonego pojecia czy w przypadku mojego dachu musze robic wieniec czy tez nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 16.10.2002 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Wiezba platwiowo-kleszczowa ma platwie i kleszcze - czyli belki idace przez cala dlugosc dachu na ktorych oparte sa krokwie (mniej wiecej w polowie. W wiezbach jetkowych krokwie oparte sa tylko na murlacie - i dosc mocno rozpieraja scianke kolankowa. Stad tam raczej powinno sie zrobic wieniec. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts