Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa -plan wykonania

PLA_SY

Recommended Posts

Dzień dobry. Planuje na koniec października wylać płytę fundamentową ale mam kilka wątpliwości dotyczących tego:

dom szkieletowy prostokąt z poddaszem użytkowym+ blachodachówka (plan na dom pasywny)

plan wykonania

pospółka ok.20cm

chudziak B20/25 10cm

folia 4mm

xps 3x10cm

płyta betonowa b25 z W8 30cm + zbrojenie2x siatka fi 8 + drut fi 12 na łączenia

ściana szalunek tracony xps 10cm

1. czy uważacie że któreś warstwy jest za dużo bądź za mało?

2. czy trzeba chudziaka?

3.czy xps na szalunek tracony nie jest za mało w stosunku do tego pod betonem?

4. czy szalunek tracony przy płycie może być na 0 z pospułką czy musi być min te 5cm niżej?

5. czy trzeba wykonywać opaskę przeciwwysadzeniową jeśli wody gruntowe są bardzo nisko ( w studni na działce obok lustro wody poniżej 15m ) i planuje drenaż

Z góry dziękuję za odpowiedź

• 2 weeks później...
Mam projekt ale ja chce jeśli to możliwe wykonać coś lepiej jeśli się da bo buduje dla siebie. koszty są ważne ale na ociepleniu nie będę oszczędzał bo to się w rachunkach później odbije. w projekcie jest 15cm xps dlatego myślałem o 30cm ale faktycznie 20cm będzie ok. co do chudziaka to też się zastanawiam czy mocniejszy beton może w czymś pomóc bo różnica nie jest wielka w cenie a przy 85m2 płyty to się cena nie zmieni zbytnio.

Mówią również, że podstawa powinna znajdować się poniżej linii zamarzania. Średnia linia mrozu w Kolorado (gdzie to jest) wydaje się wynosić 44 cale. To do oceny. Następnie masz grubość płyty. Tak łatwo VidMate 50+ cali. Teraz potrzebujesz 5 plus poziome pręty w stopach… i całą listę brakujących rzeczy. Edytowane przez succy

• 2 weeks później...
Mówią również, że podstawa powinna znajdować się poniżej linii zamarzania. Średnia linia mrozu w Kolorado (gdzie to jest) wydaje się wynosić 44 cale. To do oceny. Następnie masz grubość płyty. Tak łatwo 50+ cali. Teraz potrzebujesz 5 plus poziome pręty w stopach… i całą listę brakujących rzeczy https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane przez glover33

• 2 weeks później...
Mam projekt ale ja chce jeśli to możliwe wykonać coś lepiej jeśli się da bo buduje dla siebie. koszty są ważne ale na ociepleniu nie będę oszczędzał bo to się w rachunkach później odbije. w projekcie jest 15cm xps dlatego myślałem o 30cm ale faktycznie 20cm będzie ok. co do chudziaka to też się zastanawiam czy mocniejszy beton może w czymś pomóc bo różnica nie jest wielka w cenie a przy 85m2 płyty to się cena nie zmieni zbytnio.

To nie jest do końca tak że można grubośc zmieniac jak sie chce. To wszystko przeciez pracuje.

Codo chudziaka jak masz taka wizje rób to z betonu B50, tylko miej świadomośc czym sie to je, bo każdy patrzy tylko na to że to tam 50-100zł/m3 i tyle. A inne jest pielęgancja, bo im wyższa klasa betonu tym trudniejsza pielęgnacja. Zmiana więc to nie tylko +100zł. Często tu piszą ludzie zmieniłes a pote bywaja fotki "co z tym zrobić". Czy mocnijesz beton coś zmienie-NIE. Ale wolno taki wbudować.

• 2 weeks później...

Robimy dodatek do ogrodu słonecznego, a poniżej niego będzie sypialnia, która zostanie połączona z naszą istniejącą piwnicą. Tak czy inaczej, z powodu słabej komunikacji; Przyznaję ze swojej strony i wykonawców, że płyta została zalana betonem. Zawierał niezbędny 4-calowy żwir, drenaż, paroizolację, zbrojenie itp. Oczywiście hrabstwo nie może dokonać inspekcji płyty, ponieważ została już wylana omegle xender .

Jakie mam w tej kwestii możliwości, jeśli w ogóle je mam? Inspektor powiedział mi, że „możesz spróbować zatrudnić niezależnego inżyniera, aby to sprawdził”. Czy ktoś kiedykolwiek zetknął się z tym problemem?

Dzięki.

Edytowane przez suniokera

• 3 weeks później...
Mówią również, że podstawa powinna znajdować się poniżej linii zamarzania. Średnia linia mrozu w Kolorado (gdzie to jest) wydaje się wynosić 44 cale. To do oceny. Następnie masz grubość płyty. Tak łatwo 50+ cali. Teraz potrzebujesz 5 plus poziome pręty w stopach… i całą listę brakujących rzeczy https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane przez kanan11