Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia ugięcia dwuteownika HEB, szczałka ugięcia

Recommended Posts

Witam

Proszę o akademicką poradę na podanie wzoru na ugięcie dwuteownika HEB 160

Tym dwuteownikiem chcę podeprzeć obwisły strop. Zakładam całe obciążenie w jedym punkcie na środku, nie obciążenie ciągłe

Według https://mizopol.pl/pl/p/Dwuteownik-stalowy-HEB-160-ciety-na-wymiar-/12639

Ix= 2490 cm4

Długość belki L=4335mm między podporami (ściany nośne).

Poproszę o wzór gdzie siła P działa dokładnie w punkcie na środku belki. Niech dla przykładu siła wyniesie 5000N (~500kg). O ile się ugnie ta belka?

Potrzebuję zrobić sobie symulację czy BEF 160 przejmie część obciążenia stropu w tym miejscu czy będę musiał szukać innego rozwiązania.

• Like 1

Witam

Proszę o akademicką poradę na podanie wzoru na ugięcie dwuteownika HEB 160

Tym dwuteownikiem chcę podeprzeć obwisły strop. Zakładam całe obciążenie w jedym punkcie na środku, nie obciążenie ciągłe

Nie ma czegoś takiego jak wzór ugięcia HEBa.

Strzałka ugięcia dla belki swobodnie podpartej to:

f=PL ^3/(48 EI)

To co piszesz nie ma sensu, obciązenie nie bedzie punktowe, a ciągłe, do tego strop może nie wytzrymac podpierania,w zasadzie to raczej uszkodzi strop.

Belka HEA160 o rozpiętości obliczeniowej 4335mm obciążona w środku siła skupioną 5 kN i ciężarem własnym będzie miała ugięcie 2,9 mm.

Ale czy rozpiętość obliczeniowa wynosi 4335 mm ? Czy to jest rozstaw ścian w świetle czy osiowy?

Dziękuję @d7d

O to mi chodziło. Jakbyś podał wzór z którego to wyliczyłeś to mógłbym sobie porobić symulacje z innym obciążeniem czy innym dwuteownikiem. HEB wyczytałem, że tu będzie najlepszy bo największy moment zginający do jego wysokosci h. Zaraz wrzucę więcej faktów na temat mojego przypadku

Podpiera strop punktowo w środku tego stropu.

Od 5,0 kN ugięcie jest małe a nośność wystarczająca.

Nie wiadomo czy radek majsterek dobrze kombinuje :?)

Pomieszczenie 4200x9700. Strop żelbetowy 15cm zbrojony jednokierunkowo fi10mm co 13cm. Kierunek zaznaczone strzałką czerwoną.

Strop obliczony z obciązeniem ścianek działowych (cegła dziurawka - żółte linie) na obciążenie 14.24 kN/m2.

Strop jednak ugiął się i na środku w punkcie 3) obniżył się o 3cm. W efekcie zerwało ściankę 1,2 i 3 od ściany nośnej te ścianki przekrzywiły się naciskając na strop i oginając go z dodatkową siłą.

Ścianka 6) jest zerwana dołem na wysokości 50cm ale reszta się dobrze trzyma. Ścanka 4) i 5) nie ma defektów, trzyma się dobrze.

Scianka 1, 2 i 3 jest do wyburzenia i w tym miejscu postawię nowe ścianki ale z materiałów lekkich i tym razem solidnie przymocuję do ściany nośnej :)

W piwnicy jest pod stropem jedna wielka sala a na pomarańczowo zaznaczyłem przejścia w formie łukowej jak na rysunku środkowym.

Całość konstrukcji domu to cegła + pustak max.

I teraz sedno problemu

Na rysunku drugim na czerwono zaznaczyłem jak chciałem podeprzeć strop od dołu. Wybór padł na dwuteownik HEB 160 osadzony w ścanach nośnych prawie dokładnie pod ścianką działową 3 i 4. Z racji, że ścianka 5 i 6 jest dokładanie na środku łukowych przejściach, drugi HEB wsadziłbym po drugiej stronie przejścia.

Mój pomysł to półączyć te dw HEB poprzeczką, żeby podeprzeć ścianę 5 i 6

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Ewentualnie zrobić poprzeczkę trochę dłuższą aby podeprzeć więcej stropu - linia pomarańczowa przerywana

Piwnica ma 2.50m wysokości od chudziaka. Dodam 15cm styropianu + wylewka + gres. Od góry 16cm HEB + 2cm G/K i zostanie mi 2.10 wysokości czyli tak dostatecznie.

Dokladny rysunek tu:

https://imgur.com/a/LYJMyME

[ATTACH=CONFIG]466571[/ATTACH]

Edytowane przez radek majsterek

@ jajmar

Strop jest już ugięty na prawie 3cm. Liczę punktowo bo belka się tak nie wygnie i nie przylegnie równomiernie do stropu. Poza tym wolę policzyć dla bardziej ekstremalnego przypadku ugięcia HEB niż się potem zdziwić.

Jeśli d7d pisze że taki HEB ugnie się 3mm przy przejęciu obciążenia 500kg to mogę teoretycznie zastosować 2 mniejsze HEB, zeby się łądnie poddał.

Dla HEB120 Ix jest 3x mniejsze niż HEB 160. Może tak jak na rysunku powyżej zrobić konstrukcję typu H do podparcia

Dziękuję @d7d

O to mi chodziło. Jakbyś podał wzór z którego to wyliczyłeś to mógłbym sobie porobić symulacje z innym obciążeniem czy innym dwuteownikiem. HEB wyczytałem, że tu będzie najlepszy bo największy moment zginający do jego wysokosci h. Zaraz wrzucę więcej faktów na temat mojego przypadku

Wzór podał jajmar - post #2

Wzór na ugięcie dla siły w srodku rozpiętości belki

y = P x L3 / 48 x E x I

y - ugięcie

P - siła skupiona (w środku rozpiętości belki)

L - rozpiętość obliczeniowa belki

L3 - rozpiętość do trzeciej potęgi

E - moduł Younga dla stali

I - moment bezwładności belki stalowej

Wszystko musi być w jednakowych jednostkach

To chcesz te heby wstawić bez podnoszenia stropu?Jak podniesiesz stropu wstawisz to będziesz miał obciążenie wielokrotnie większe niż 500 kg. A jak zamierzasz zrobić lekkie ścianki to strop już nie ugnie się 3 cm

Plan mam taki.

Mierzę ugięcie stropu teraz. 30mm

Burzę ścianki działowe z cegły. Patrzę czy strop troszeczkę oddał czy nie. Mierzę ile. Liczę masę zburzonej ścianki. To może odpowie jak strop ręaguje na obciążenie w tym miescu.

Kalkuluję obciążenie docelowe: ścianki lekkie, tynki, kafle. Do tego wylewka, podłogówka, kafle, sanitariat.

Wsawiam HEBy i kalkuluję ich odgięcie przy nacisku na powierzchnię stropu tak jakby docelowe obciążenie poszło tylko na te HEBy.

W efekcie, po wybudowaniu nowych ścian i wykończeniu, strop powinien zostać ugięty tyle ile już jest. Niech już tak zostanie na amen.