Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, od paru miesiecy mam zainstalowana klime, ale dopiero teraz po uwadze wykonczeniowca-estety (zapytal czemu nie zrobili podejscie rurek na kolankach) zorientowalem sie za pomoca googla ze estetycznie mam najpaskudniejsza instalacje na swiecie.

panowie zrobili podejscie rurek "swietlistym lukiem" jak na foto i na pytanie czemu tak stwierdzili ze rurki nie sa elastyczne i tak trzeba. Zeby to teraz przykryc musialbym zrobic sporo wieksza obudowe niz gdyby tego luku nie bylo. Wlasiciel firmy instalacyjnej pisze mi:

"Potwierdzam wersję naszych instalatorów, że takie wykonanie jest poprawne. Są to rury chlodnicze i tu nie ma kolanek :). Można kombinować z doginaniem rurek, ale jak którąś zagniemy to jest do wymiany, więc wszystko można ale ktoś musi wziąć za to odpowiedzialnosc."

czy ktos z was moze mi napisac o co kaman? czy wcelowanie rurkami w miejsce w jednostce bez takiego zawijasa to jest jakas sztuka tajemna i jak sie instalatorowi nie uda to bede musial rurke na calej trasie wymienic (rurki sa pod ociepleniem)) itp?

pytam kontrolnie, bo ten gosc jest ewidentnie asekurant (wkuwanie rurek w ytong 12cm tez chcial robic tylko na moja odpowiedzialnosc), ale tutaj trudno mi zrozumiec czy to taktyka splawiania klienta, czy rzeczywiscie cos moze pojsc nie tak i bede mial sam z tym duzy problem (pomijajac kto musialby wziac ta "odpowiedzialnosc").

[ATTACH=CONFIG]466560[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466561[/ATTACH]

https://forum.murator.pl/topic/274978-instalacja-potworek-jednostki-zewn-klimy/

To jest normalne. Rurki klimy prowadzi się w jednym odcinku bez żadnych łączeń i zagina (delikatnie) wg potrzeb bo jak się coś rozszczelni to dupa zbita. Może estetyczniej byłoby gdyby wychodziły z ziemi z tylu zamiast z boku ale może to ma uzasadnienie. Jeśli ci tak fabrycznie zabezpieczyli wiązkę taśmami to szacun bo u mnie było wszystko luzem, gołe kable na słońcu i deszczu. Śmiało możesz polecać firmę.

Wykończeniowiec chyba myślał ze to rury z wodą.

https://forum.murator.pl/topic/274978-instalacja-potworek-jednostki-zewn-klimy/#findComment-8078923

• 2 weeks później...
To jest normalne. Rurki klimy prowadzi się w jednym odcinku bez żadnych łączeń i zagina (delikatnie) wg potrzeb bo jak się coś rozszczelni to dupa zbita. Może estetyczniej byłoby gdyby wychodziły z ziemi z tylu zamiast z boku ale może to ma uzasadnienie. Jeśli ci tak fabrycznie zabezpieczyli wiązkę taśmami to szacun bo u mnie było wszystko luzem, gołe kable na słońcu i deszczu. Śmiało możesz polecać firmę.

Wykończeniowiec chyba myślał ze to rury z wodą.

dzieki PAnowie, prawie mnie nawrociliscie zeby to tak zostawic, chcociaz naogladalem sie na YT filmikow z giecia rurek wkladami do giecia i wyglada to bajecznie prosto, tym bardziej ze w scianach ytong 12cm i tak juz mam na naroznikach 90stopni te rurki prowadzone i tu by mi podobny kąt wystarczyl.

owineli ta srebrna folia, bo im wytknalem ze jak sa rurki i kable gole i wystaja z tego peszla patrzacego z ziemi do gory, to w nim bedzie predzej czy pozniej pod korek woda stala. Ale wyglada to tak sobie, na co wczesniej nie zwracalem uwagi.

https://forum.murator.pl/topic/274978-instalacja-potworek-jednostki-zewn-klimy/#findComment-8080149