Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna SOKÓŁKA w wykuszu - fuszerka

Recommended Posts

Witajcie, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;).

W dużym skrócie po objechaniu wszystkich lokalnych producentów/dystrybutorów zdecydowaliśmy się zamówić okna do wykuszu w salonie firmowym sokółka. Zdecydowaliśmy się na jeden z topowych model w ofercie czyli okna drewniano aluminiowe 'Elelite 92 ALU'.. Po kilku tygodniach czekania w końcu pojawiło się okno i ekipa monterów.

94CZ0Tfv

Entuzjazm i radość nie trwała długo i już przy skręcaniu okna (przyszło w 3 częściach ) moim oczom zaczęły ukazywać się kolejne mankamenty i niedoróbki.

1. Nie spasowane nakładki aluminiowe na zewnątrz.

Na zdjęciu '1' to boczne okna w wykuszu, '2' to słupki między oknami, '3' to środkowe okno.

[ATTACH=CONFIG]466628[/ATTACH]

zHF392Cv

2. Jedno ze skrzydeł nie dochodzi szczelnie do słupka, w górnej części okna gdzie nie zachodzą pióra widać szczelinę.

dDj1QXCt

[ATTACH=CONFIG]466630[/ATTACH]

Dodatkowo:

- na jednym ze słupków pod lakierem jest wklejony jakiś gruz

[ATTACH=CONFIG]466629[/ATTACH]

- klamki zostały zamontowane nie dość że inne niż zamawiałem to porysowane jak z demontażu.

Okno zostało zamontowane ponieważ był już gotowy otwór (w dniu montażu zostało usunięte poprzednie, stare okno).. Jednocześnie została złożona reklamacja.

Kiedy serwis w odpowiedzi na reklamację na oględziny wad wysłał dokładnie tą samą ekipę, która wykonała feralny montaż wiedziałem, że będzie ciekawie.

Po wizycie monterów-serwisantów dostałem następującą mailową odpowiedź od serwisu producenta:

W nawiązaniu do poniższego maila chciałbym uprzejmie zaproponować:

-1 wykonanie poprawki lakierniczej w miejscu zabrudzenia (+ nowe klamki lub obniżkę o 119, 04 zł)

-2 Uzupełnimy również (silikonem) szczelinę na wysokości nadproża w miejscu gdzie nie sięgają obce pióra.

-3 Wykonamy także wyrównanie szczelin polegające na zerwaniu nakładki ALU łącznika, zdemontowaniu klipsów i wklejeniu nowej nakładki.

Zastanawiam się jakie przyjąć stanowisko. W mojej ocenie propozycja zamaskowania szczeliny silikonem wydaje się być niepoważna. Ewidentnie prawa rama wykuszu jest źle spasowana/niedociągnięta do słupka przy centralnym oknie.

Co do modyfikacji zewnętrznej części polegającej na zerwaniu nakładki aluminiowej (oryginalnie jest przyczepiona na klipsy) i przyklejeniu jej klejem do drewnianego słupka w innym miejscu to nie wiem co o tym myśleć. W tym momencie nakładki na słupkach dochodzą do nakładek centralnego okna (widać na zdjęciu). Po oderwaniu i przyklejeniu w innym miejscu zrobią się szczeliny po obu stronach nakładki.. dyskusyjna zdaje się również trwałość kleju w porównaniu do fabrycznie przytwierdzonych klipsów.

Co myślicie o takich wadach i propozycji ich naprawienia?

Na koniec dodam, że cena katalogowa tego cuda to ponad 23 000zł.

[ATTACH=CONFIG]466631[/ATTACH]

Edytowane przez CCBP

Masz po prostu okno fix w ramie, a ten rodzaj roletek jest przewidziany do okien ze skrzydłem.

Pozostaje Ci przerobić uchwyty, zamocować je na krótki wkręt (max 1 cm) bo przebijesz się przez komory izolujące i dojdziesz do wzmocnienia. Obawiam się że sam klej kropelka nie da rady.

Przepraszam, odpowiedziałem na kompletnie inny temat. Skasuję poprzednią odpowiedź.

Co to Twojej sprawy - nie będę się rozpisywał - nie wiem jak powinny wyglądać nakładki na słupku wykuszowym. To wyższa szkoła jazdy i nawet jestem zaskoczony, że ją wykonali.

Paproch pod lakierem? Nie powinno go być, ale po stronie wewnętrznej kompletnie niczemu nie przeszkadza.

Za to konstrukcja otworów, zwłaszcza nadproże - "mistrzostwo", ale to już nie temat okien a budowniczych.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie