CCBP 16.10.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 (edytowane) Witajcie, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość . W dużym skrócie po objechaniu wszystkich lokalnych producentów/dystrybutorów zdecydowaliśmy się zamówić okna do wykuszu w salonie firmowym sokółka. Zdecydowaliśmy się na jeden z topowych model w ofercie czyli okna drewniano aluminiowe 'Elelite 92 ALU'.. Po kilku tygodniach czekania w końcu pojawiło się okno i ekipa monterów. Entuzjazm i radość nie trwała długo i już przy skręcaniu okna (przyszło w 3 częściach ) moim oczom zaczęły ukazywać się kolejne mankamenty i niedoróbki. 1. Nie spasowane nakładki aluminiowe na zewnątrz. Na zdjęciu '1' to boczne okna w wykuszu, '2' to słupki między oknami, '3' to środkowe okno. [ATTACH=CONFIG]466628[/ATTACH] 2. Jedno ze skrzydeł nie dochodzi szczelnie do słupka, w górnej części okna gdzie nie zachodzą pióra widać szczelinę. [ATTACH=CONFIG]466630[/ATTACH] Dodatkowo: - na jednym ze słupków pod lakierem jest wklejony jakiś gruz [ATTACH=CONFIG]466629[/ATTACH] - klamki zostały zamontowane nie dość że inne niż zamawiałem to porysowane jak z demontażu. Okno zostało zamontowane ponieważ był już gotowy otwór (w dniu montażu zostało usunięte poprzednie, stare okno).. Jednocześnie została złożona reklamacja. Kiedy serwis w odpowiedzi na reklamację na oględziny wad wysłał dokładnie tą samą ekipę, która wykonała feralny montaż wiedziałem, że będzie ciekawie. Po wizycie monterów-serwisantów dostałem następującą mailową odpowiedź od serwisu producenta: W nawiązaniu do poniższego maila chciałbym uprzejmie zaproponować: -1 wykonanie poprawki lakierniczej w miejscu zabrudzenia (+ nowe klamki lub obniżkę o 119, 04 zł) -2 Uzupełnimy również (silikonem) szczelinę na wysokości nadproża w miejscu gdzie nie sięgają obce pióra. -3 Wykonamy także wyrównanie szczelin polegające na zerwaniu nakładki ALU łącznika, zdemontowaniu klipsów i wklejeniu nowej nakładki. Zastanawiam się jakie przyjąć stanowisko. W mojej ocenie propozycja zamaskowania szczeliny silikonem wydaje się być niepoważna. Ewidentnie prawa rama wykuszu jest źle spasowana/niedociągnięta do słupka przy centralnym oknie. Co do modyfikacji zewnętrznej części polegającej na zerwaniu nakładki aluminiowej (oryginalnie jest przyczepiona na klipsy) i przyklejeniu jej klejem do drewnianego słupka w innym miejscu to nie wiem co o tym myśleć. W tym momencie nakładki na słupkach dochodzą do nakładek centralnego okna (widać na zdjęciu). Po oderwaniu i przyklejeniu w innym miejscu zrobią się szczeliny po obu stronach nakładki.. dyskusyjna zdaje się również trwałość kleju w porównaniu do fabrycznie przytwierdzonych klipsów. Co myślicie o takich wadach i propozycji ich naprawienia? Na koniec dodam, że cena katalogowa tego cuda to ponad 23 000zł. [ATTACH=CONFIG]466631[/ATTACH] Edytowane 16 Października 2023 przez CCBP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.10.2023 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 Masz po prostu okno fix w ramie, a ten rodzaj roletek jest przewidziany do okien ze skrzydłem. Pozostaje Ci przerobić uchwyty, zamocować je na krótki wkręt (max 1 cm) bo przebijesz się przez komory izolujące i dojdziesz do wzmocnienia. Obawiam się że sam klej kropelka nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CCBP 17.10.2023 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 To nie jest fix. Wszystkie 3 okna w wykuszu są uchylno rozwierne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.10.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 (edytowane) Przepraszam, odpowiedziałem na kompletnie inny temat. Skasuję poprzednią odpowiedź.Co to Twojej sprawy - nie będę się rozpisywał - nie wiem jak powinny wyglądać nakładki na słupku wykuszowym. To wyższa szkoła jazdy i nawet jestem zaskoczony, że ją wykonali. Paproch pod lakierem? Nie powinno go być, ale po stronie wewnętrznej kompletnie niczemu nie przeszkadza. Za to konstrukcja otworów, zwłaszcza nadproże - "mistrzostwo", ale to już nie temat okien a budowniczych. Edytowane 17 Października 2023 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts