Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont domu z leszu

beg

Recommended Posts

Hadraadae. Święte słowa :)

U mnie leży od zeszłego roku, ale, to nie wina układających, jak przywalił śnieg, to zerwało jedną blachę ochraniającą rynny i... podgięło kilka "dachówek". Ale innego wyjścia nie miałem. Mury są wiekowe.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomek - a u mnie sąsiad ma tak blachę połozoną, że z drugiego końca ulicy widać wyraźnie każde łączenie między kolejnymi pasami. Z bliska to już w ogóle wygląda jakby pod tą blachą nie było wyrównanych łat, tylko przeorane pole i to z wysoką skibą - fatalny widok :(

A też Ci trzaska blacha?

W sobotę były u mnie dwie firmy. Ocenili dach (200 m.kw). Wszystkie łaty do wymiany (ok.2 kubiki?) + 1 kubik na kontrłaty i ew.wyrównania. Robocizna 25 zł/m.kw netto (lub bez rachunku) w tym zrzucenie starej dachówki cementowej, ułożenie folii i blachodachówki z obróbkami, bez rynien. Osadzenie okien połaciowych 150 zł/szt. Wymurowanie na nowo szczytów dwóch kominów 300-400 zł/szt. bez materiału. Jedni zaoferowali nawet ułożenie ocieplenia za 5 zł/m.kw z folią i żyłkami.

Zastanawiam się czy od razu kłaść ocieplenie, czy też może to poczekać do jesieni?

Na strychu mamy pokój pomiędzy konstrukcją więżby (jętkowo-kleszczowa), zasatnawiam się czy go wyburzyć. Gbim czy Ty też miałaś podobny?

Wzmocnienie fundamentów ze zbrojeniem: 100 zł/mb z wykopem i materiałem. To chyba bardzo tanio?

Witaj Jagienka!

Dach będę robić od 5 czerwca - wymiana więżby ,demontaż starej, blacha folia montaż okien dachowych(4 szt.) zrobienie wieńców przy dachu 180 m. będzie mnie kosztować ok. 28.000 - z materiałem. Tak mówią, ale jak to będzie dam znać po rozliczeniu :wink: .Wracając doTwojego pytania, rozebrałam pokoik na strychu - hula tam obecnie wiatr i korniki... jeszcze! dni ich są policzone :evil: Ocieplę dach od razu po położeniu, mamy w planie wynieść się na strych, a raczej do pokoi na poddaszu, ponieważ na dole planujemy demolkę czytaj: burzenie ścian, wstawianie okien, rwanie podłóg i stropów od dołu, mówiąc inaczej miód z boczkiem...

Co do opaski materiał kosztował 4.800 zł. w tym była stal, pospólka cement i hydrostop - materiał obliczony na 50 m. po obwodzie. Zaprawę kręcą ci sami faceci, którzy okopują dom (5 zł. za godz.), ale zbrojarza mam osobno (10 zł. za godz.)Ogólnie koszt zbrojarza jakieś 250 zł. Panowie od kopania wzięli 500zł, została im jeszcze jedna ściana do okopania i dwie i pól do zalania. Myślę, że pewnych rzeczy nie przeskoczysz- materiał na opaskę jest drogi,można zaoszczędzić jedynie na robociżnie :( Jeśli zaś chodzi o firmy, to ja osobiście jestem z nich ostatecznie uleczona - było ich tu naprawdę kiiilkaaa: obcych i zaprzyjażnionych, dużych i małych i wszystkie mają jedną wspólną cechę są kilka bądz kilkanaście razy droższe niż tacy prości ludzie do wynajęcia. Dam Ci taki prosty przykład ze strychem- koszt robocizny 300 zł + 150 wywóz gruzu, Firma(zaprzyjażniona) tą samą robotę wyceniła na bagatela 4800zł :o .Mam ostatnio wrażenie, że jestem jak ten biedny Don Kichot, tylko że nie z wiatrakami walczę a z domem do remontu...

Walcz, licz , czytaj, pytaj i nie daj się naciągnąć!!!

Pozdrowienia.