Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach jednospadowy - wentylacja + budowa

cudak

Recommended Posts

Witam,

Budynek to garaż nieogrzewany i nieocieplony. W przyszłości może pomiędzy krokwiami powkładam wełnę.

Przekrój od wewnątrz to:

1. Na krokwiach płyta MFP

2. Na płycie membrana dachowa

3. Kontrłaty

4. Łaty

5. Blacha trapezowa T35

Dach o powierzchni 9m x 9m, jednospadowy, kąt nachylenia 6 stopni. Kalenica jest frontem garażu. Spadek od przodu (frontu) garażu na tył budynku. Chcę położyć blachę trapezową T35. Montaż, schematy, łaty, kontrłaty, itp. itd. omińmy, bo to wszystko mam nadzieję, że wiem jak zrobić.

Jak wiadomo w takim dachu jest kalenica (jego najwyższa część) w moim przypadku jest to przód (front) budynku, oraz okap najniższa część dachu, tył budynku. Okap wiem jak zrobić, także też go omińmy.

Kilka pytań:

1. Jak wykonać kalenicę takiego dachu? Aby wentylacja była zachowana? Dodatkowo chyba trzeba "zamknąć" te "schodki" jakie są w blachach trapezowych, bo u mnie jest to front budynku. Gdy będzie padał deszcz może zacinać i wtedy woda będzie dostawała się do środka. Na membranę, itp. itd.

2. Są takie metalowe gąsiory na dach jednospadowy z blachy trapezowej. Ale czy jak je zastosuje to nie zamknę wylotu powietrza w kalenicy?

3. Gdzieś wyczytałem, że przy takim niskim pochyleniu cyrkulacja powietrza (wentylacja dachu) nie będzie poprawnie działała. Za niski kąt. Czy to prawda?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam