Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozspojone zgrzewy ram okien

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jakiś czas temu zauważyłem, że na zewnętrznej stronie ram wszystkich okien, montowanych niecałe dwa lata temu, widoczne są pęknięcia, a dokładniej mówiąc rozspojenia zgrzewów w narożnikach. W części są to szczeliny włosowe, ale w części szczeliny mają szerokości 0,5 - 1 mm.

Po zgłoszeniu reklamacji i oględzinach przeprowadzonych przez przedstawiciela firmy, w której kupiłem okna, i która je montowała, otrzymałem od niego informację, że ponieważ pęknięcia widoczne są jedynie na zewnętrznych listwach przylgowych, a nie na głównych profilach ram, producent zamierza je naprawić przez klejenie za pomocą żywicy wtryskiwanej do wewnętrznych komór profilu. Poprosiłem o dostarczenie pisemnej deklaracji producenta, że taki sposób naprawy jest zgodny ze sztuką i technologią producenta okien oraz profilu, oraz że nie wpłynie na pogorszenie właściwości użytkowych i estetyki okien - i od prawie dwóch miesięcy nie mogę się takiej deklaracji doprosić, stąd też prośba o poradę do fachowców udzielających się na tym forum - czy takie pęknięcia faktycznie naprawia się przez klejenie?

Teoria internetu mówi tylko o wymianie. Praktyka - klejenie. Zapytaj na którejś z fejsbukowych grup o osoby które miały taką naprawę i pomiń głosy branżowe, bo tu każdy napisze :"wymiana", no chyba że będzie mowa o jego realizacji ;)

Możesz wypełnić wszystkie te szwy uszczelniaczem, aby znów dobrze wyglądało. To jednak całkiem sporo ruchu i to dla kilku okien. Nie wiem, co było tego przyczyną, ale dobrze byłoby zaprosić specjalistę, który by to obejrzał i ustalił, dlaczego masz tak dużo ruchu. Wydaje mi się, że ramy okienne nie zostały prawidłowo przymocowane, :spam: ale nie mogę tego stwierdzić w moim przytulnym domu w zachodniej części New Jersey.

Od moderatora:

no i stało się, po pięciu dniach pojawiły się linki (nie związane z tematyką forum).

Edytowane przez finlandia

Możesz wypełnić wszystkie te szwy uszczelniaczem, aby znów dobrze wyglądało. To jednak całkiem sporo ruchu i to dla kilku okien. Nie wiem, co było tego przyczyną, ale dobrze byłoby zaprosić specjalistę, który by to obejrzał i ustalił, dlaczego masz tak dużo ruchu. Wydaje mi się, że ramy okienne nie zostały prawidłowo przymocowane, ale nie mogę tego stwierdzić w moim przytulnym domu w zachodniej części New Jersey.

Miło widzieć że sztuczna inteligencja czyta na bieżąco posty na naszym forum i całkiem zgrabnie na nie odpowiada. Szkoda tylko, że za chwilę wrzuci do nich link reklamowy i będziemy musieli post usunąć razem z loginem :(