Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący dach wokół komina

Adam 1983

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem że przecieka woda wokół komina wentylacyjnego (komin wentylacyjny od łazienki).

Dach i komin pokryty jest papą termozgrzewalną. Jest to zrobione bardzo dobrze i raczej tam nie przecieka. Wydaję mi się że może to być skraplająca się woda ? Czy jest to możliwe.??

Do posta dołączam link do filmu .

Z góry będę wdzięczny za wszystkie rady.

UWAGA: NA FILMIKU TERAZ NIE MA DASZKU NA TYM KOMINIE. WCZEŚNIEJ DASZEK BYŁ, TAKŻE TO NIE JEST PRZYCZYNA PRZEMAKANIA :-)

Dach jest prawie płaski. Miałem kiedyś podobny problem, dach ok25-30 stopni i problem został. Moge poradzić by posmarować jakimś dacholeum lub czymś teraz do tego przeznaczonym w odległości min. 3 metrów od komina, zaczynając od ogniomuru widocznego z lewej strony na początku nagrania. Również cały komin z daszkiem pokrytym jak widać papą. Pod daszkiem też. Jednym słowem wszystko na parę metrów od komina i ze dwa razy.

Historia z tym dachem jest też taka że to właśnie cieknięcie było naprawiane przez firmę dekarską .Została położona nowa papa termozgrzewalna na dachu , kominie , czapie komina. Ogólnie zostało to wykonane dobrze wg. mnie. Ale usterka, ani trochę nie została naprawiona. Mam wrażenie że cieknie tak samo jak "przed naprawą".

Myślałem że może w kominie skrapla się woda i dlatego zacieka na sufit. Dzisiaj jak włożyłem rękę do środka komina to ścianki były wilgotne.

Wymyśliłem taki pomysł żeby włożyć w komin rurę (np pcv lub spiro? ) o długości ok 1,5 metra ?

Ale dzięki dbx za pomoc. Już jedna osoba która była na tym dachu tak samo mi poradziła.

Ta papa jest tam naprawdę dobrze położona , nie widać żadnych dziur itp. i dlatego dziwię się że to może tam być przyczyna.