Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana - fundament

marcin3285

Recommended Posts

Dzień Dobry,

Mam pewne pytanie poniewaz dostałem informacje, że Główny Urząd Nadzoru Budowlanego dla powiatu Biłgoraj nie widzi problemu w tym że ktos w budynku gospodarczym budowanym jeszcze w latach 70 postawił sobie teraz ścianę wysoką na 4 metry wraz z wkopywanym fundamentem bez żadnego planu czy pozwolenia. Stawiając ścianę przez cały budynek faktycznie stworzył dwa budynki z dwoma bramami wjazdowymi. Nikt tego nie sprawdzał jak to jest wykonane, nikt nie sprawdzał czy to jest bezpieczne ... Ściana ma 25 cm czyli pełny pustak.

Można wykonywać takie rzeczy w naszym pięknym kraju ?

Dzień Dobry,

Mam pewne pytanie poniewaz dostałem informacje, że Główny Urząd Nadzoru Budowlanego dla powiatu Biłgoraj nie widzi problemu w tym że ktos w budynku gospodarczym budowanym jeszcze w latach 70 postawił sobie teraz ścianę wysoką na 4 metry wraz z wkopywanym fundamentem bez żadnego planu czy pozwolenia. Stawiając ścianę przez cały budynek faktycznie stworzył dwa budynki z dwoma bramami wjazdowymi. Nikt tego nie sprawdzał jak to jest wykonane, nikt nie sprawdzał czy to jest bezpieczne ... four in a row Ściana ma 25 cm czyli pełny pustak.

Można wykonywać takie rzeczy w naszym pięknym kraju ?

W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach, istnieją przepisy budowlane i przepisy dotyczące nadzoru budowlanego, które określają, jakie prace budowlane wymagają zezwolenia, a także jakie standardy i normy muszą być przestrzegane podczas budowy i modernizacji budynków. Ogólnie rzecz biorąc, budowa lub modyfikacja budynku bez wymaganego zezwolenia lub w sposób naruszający przepisy budowlane jest nielegalna i może skutkować koniecznością rozbiórki takiej konstrukcji oraz nałożeniem kar. :lol2: