Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczne siłowniki termiczne - czy ktoś je ma?

MarcinBialezyn

Recommended Posts

Słusznie, o ile kocioł nie przygotowuje też c.w.u. , prawda?

Bezpieczniej chyba pozostawić tę decyzję sterownikowi kotła, który zauważy brak spadku temperatury w obiegu (krótki obieg przez sprzęgło hydrauliczne jeśli ktoś je ma) i wyłączy grzanie c.o. i pompę obiegową. Zresztą zwykle nie mamy możliwości sterowania tą pompą spoza kotła, bo jest ona przeważnie (przynajmniej w kotłach wiszących, które mnie interesują) zamontowana wewnątrz obudowy kotła i sterowana przez elektronikę kotła.

Nie jestem znawcą dziedziny ogrzewnictwa, więc poddaję to co powyżej ocenie fachowców.

Neuron dobrze prawi.

Nie wyłączamy całego kotła, tylko przerwywamy obwód na zaciskach termostatu w kotle. Nie będzie do przeszkadzało, aby kocioł załączył się, gdy zasobnik CWU zgłosi zapotrzebowanie na ciepło.

Paweł!

Ja i tak będę wykorzystywał pompę CO zamontowaną w kotle gazowym. Potrzebuję jej w przypadku, gdy będę palił w kominku z płaszczem, nie chcę natomiast robić bypassu kotła z dodatkową pompą.

Rozwiążę to w następujący sposób. W kotle, w zasilaniu pompę zamontuję przekaźnik, który będzie załanczał zewnętrze zasilanie, w ten sposób nie będę musiał ingerować w elektronike kotła i będzie możliwość jej sterowania przez zewnętrzny sterownik (użyję do tego drugiego przekaźnika z zaciskami podpiętymi równolegle do pierwszego).

• 3 years później...

a czy ktoś ma niezależy system firmy Heimeier:

- Termostat P-Z który może przewodowo sterować do 10-ma głowicami termostatycznymi (cenę widziałemw Internecie 130 EUR, zawiera zasilacz), obniżone temperatury ustawia sie w rastrze 30-minutowym

- głowice K-A, zawierają czujnik, sterowane przewodowo przez "termostat" P-Z co umozliwia zdalne obniżenie temperatury o 5K, cena ok. 22EUR/szt.

Mi to wygląda na rozsądne cenowo obniżanie temperatury nocnej - tak zeby nie trzeba było dwa razy na dobe ganiac po domu i przekręcać głowice

• 12 years później...

Skończyło się tak, że sześć lat temu kupiłem (wtedy po 75zł/szt) głowice termostatyczne programowalne i w pokojach gdzie się śpi obniżam temperaturę nocną o kilka stopni.

Obniżam też na kotle globalnie dla całego domu, ale wtedy regulacja nie jest tak dokładna jak na głowicach termostatycznych.

Najbardziej mnie dziwi, że te głowice działają od początku z fabrycznymi bateriami 9V (uznanej marki) i w ciągu sześciu lat nie musiałem robić akcji wymiany baterii. (a czasem słychać delikatny szum zmiany ustawień - szczególnie w godzinach które zaprogramowałem).