waler 25.10.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) Witam, szukam od dłuższego czasu informacji w Internecie na mój przypadek, ale niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi.Nie jestem najlepszym pisarzem, ale mam nadzieję że dobrze zobrazuje mój przypadek.Mamy dom parterowy z poddaszem nieużytkowym. Dodam że jest strop teriva. Po ponad roku mieszkania i ujrzeniu jakie możliwości ma poddasze kusi nas, aby za jakiś czas zrobić na poddaszu dodatkowy pokój oraz biuro. Tutaj pojawia się pierwsza sprawa jaką jest wytrzymałość stropu terriva. Znalazłem kilka wpisów, że na terrivie nie robi się mieszkalnych pomieszczeń.W naszym przypadku byłoby to kilka ścianek działowych z gk. Pokój z łóżkiem, stolikiem i jakąś szafką, a biuro ze stołem, krzesłami i półką na papiery. Nie jest to jakiś nie wiadomo ciężar. Obecnie na poddaszu mamy dach ocieplony wełną 20 cm, natomiast na podłodze są dwie warstwy styropianu (twardość 80) po 6 cm na zakładkę.Póki co jest tam składzik, ale nie chce za dużo chodzić po tym styropianie i jest pomysł, aby zrobić podłogę i go nie niszczyć.Mam dostęp do sklejki 120x120 cm gr. 1cm i chciałbym ją położyć w dwóch warstwach za zakładkę. Czy pomiędzy płyty w styropian rozłożyć membranę paroprzepuszczalną czy paraizolacyjną czy może nic nie kłaść? Mam również płyty (https://www.maldrew.com.pl/product/plyta-izolacyjna-knauf-wf?gclid=EAIaIQobChMIobOqr82QggMVCfV3Ch0SVA49EAQYASABEgK39_D_BwE) , które mogę położyć pod sklejkę. Warto z nich skorzystać? Proszę o mądre rady, bo chciałbym już na tym etapie dobrze zrobić a co najważniejsze czy wchodzi w grę przerobienie poddasza w użytkowe. Pozdrawiam bardzo serdecznie Edytowane 25 Października 2023 przez waler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 25.10.2023 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Napisz jaka jest rozpiętość belek stropu? Czy jest podparty ścianami wewnętrzymi na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waler 25.10.2023 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Fotka z projektuhttps://ibb.co/7WtkYW9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 25.10.2023 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Czy na stropie jest zrobiona wylewka wyrównująca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waler 25.10.2023 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Jest zrobiona ale grubości nie jestem w stanie powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 25.10.2023 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Zasięgnij informacji od producenta stropu jakie dopuszcza obciążenia?Wystarczy zadzwonić do działu technicznego i przedstawić konkrety w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts