Piotr4795 25.10.2023 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Witam. Potrzebuję Informacji , Pomocy odnośnie zainstalowanego u mnie Zaworu 4 drogowego firmy Afriso (Sterowany Ręcznie). Wydaje mi się że został on źle zamontowany ponieważ w momencie gdy ustawię go na 5 (tak jak na rysunku Nr.1)czyli podmieszanie To Kaloryfery robią się zimne czyli brak ogrzewanie. Wszystko wraca do normy jak ustawię go na Pozycję 1 , 2 lub maxymalnie 3 (Rysunek Nr.3) Na innych parametrach pojawia się brak ogrzewanie grzejników przejrzałem trochę Instalacji w Internecie oraz filmików i wszedzię jest on zamontowany w Pionie ( czyli tak jak na rysunku 2 ). Z Góry Dziękuje za Pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 16.11.2023 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 (edytowane) Zawór 4D może być zamontowany w dowolnej pozycji,nawet na leżąco.Wazne jest odpowiednie usytuowanie zawierała względem zasilania z kotła oraz podłączenie pozostałych kroccow.Na rys 2 jest ok (zawieradlo jest prostopadle do zasilania ze źródła ciepla-w tej pozycji zawór jest połowicznie otwarty.Na rysunku 3 jest też poprawna sytuacja-zawor w pełni otwarty=idzie najwyższa temp.na instalacje.Na rys.1 jest źle.Istotny jest kierunek pracy siłownika(żeby w dobrą stronę otwierał/zamykał) o ile takowy jest. Edytowane 16 Listopada 2023 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts