Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Źle jest zamontowany Zawór 4 Drogowy? Galmet 12kw Ekogroszek ST-480

Piotr4795

Recommended Posts

Witam. Potrzebuję Informacji , Pomocy odnośnie zainstalowanego u mnie Zaworu 4 drogowego firmy Afriso (Sterowany Ręcznie). Wydaje mi się że został on źle zamontowany ponieważ w momencie gdy ustawię go na 5 (tak jak na rysunku Nr.1)czyli podmieszanie To Kaloryfery robią się zimne czyli brak ogrzewanie. Wszystko wraca do normy jak ustawię go na Pozycję 1 , 2 lub maxymalnie 3 (Rysunek Nr.3) Na innych parametrach pojawia się brak ogrzewanie grzejników przejrzałem trochę Instalacji w Internecie oraz filmików i wszedzię jest on zamontowany w Pionie ( czyli tak jak na rysunku 2 ). Z Góry Dziękuje za Pomoc.

• 3 weeks później...
Zawór 4D może być zamontowany w dowolnej pozycji,nawet na leżąco.Wazne jest odpowiednie usytuowanie zawierała względem zasilania z kotła oraz podłączenie pozostałych kroccow.Na rys 2 jest ok (zawieradlo jest prostopadle do zasilania ze źródła ciepla-w tej pozycji zawór jest połowicznie otwarty.Na rysunku 3 jest też poprawna sytuacja-zawor w pełni otwarty=idzie najwyższa temp.na instalacje.Na rys.1 jest źle.Istotny jest kierunek pracy siłownika(żeby w dobrą stronę otwierał/zamykał) o ile takowy jest. Edytowane przez Reku1