Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

świeżo zainstalowany Airpack 500, po około miesiącu pracy postanowiłem podłączyć pod niego watomierz żeby zobaczyć ile mi to cudo bierze prądu. Kupiłem gniazdko wifi - tak wiem że troche lipa z dokładnością w tych gniazdkach ale chcę zobaczyć orientacyjnie ile wyjdzie a nie jakoś super dokłądnie. Po podłączeni tego gniazdka zaobserwowałem że chwilowe zużycie prądu potrafi nagle skoczyć z 25W (tyle jest na 1 biegu) do około 400W na krótką chwilę. Wygląda to tak jakby coś z tym gniazdkiem było nie tak. Podłączyłem zatem drugi watomierz ale juz taki zwykły bez wifi tylko z wbudowanym ekranem. Na nim również widać te chwilowe nagłe piki prądu. Skąd się to bierze ? Obecnie jest cały czas temperatura na plusie, ani razu jeszcze nie włączyła się grzałka. Do rekuperatora nie są podłączone żadne inne akcesoria oprócz air++.
https://forum.murator.pl/topic/275180-airpack4-dziwne-wskazania-watomierza/

Odepnij grzałkę jeżeli jest podłączona i wtedy sprawdź. Może sterownik na moment potrafi załączyć grzałkę i stąd to zużycie.

może też być tak, że sam sterownik dostaje przez moment jakieś głupie dane i załącza grzałkę, a potem po otrzymaniu nowych natychmiast wyłącza, bo ktoś soft spierdzielił i nie zrobił na to korekcji.

https://forum.murator.pl/topic/275180-airpack4-dziwne-wskazania-watomierza/#findComment-8081372